Top News

Τα βακτηριακά λίπη μπορεί να ευθύνονται για …

Τα βακτηριακά λίπη μπορεί να ευθύνονται για …
Οι καρδιακές παθήσεις και η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες συνυπάρχουν. Αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα λιπαρά μόρια θα μπορούσαν να προέρχονται όχι μόνο από ό, τι τρώμε, αλλά και από τα βακτήρια στο στόμα μας, αναφέρουν επιστήμονες σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Lipid Research . Η έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί η […]

Οι καρδιακές παθήσεις και η εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες συνυπάρχουν. Αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα λιπαρά μόρια θα μπορούσαν να προέρχονται όχι μόνο από ό, τι τρώμε, αλλά και από τα βακτήρια στο στόμα μας, αναφέρουν επιστήμονες σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Lipid Research . Η έρευνα μπορεί να εξηγήσει γιατί η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια προκύπτουν από την αργή διαδικασία της αθηροσκλήρωσης (την σκλήρυνση και απόφραξη των αρτηριών με λιπίδια). Ανοσοκύτταρα κολλούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προσλαμβάνουν λιπίδια, και πολλαπλασιάζονται. Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων πυροδοτούν μία πύκνωση στα λεία μυϊκά κύτταρά τους, και τελικά δημιουργούνται αθηρωματικές πλάκες.

Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιατροί και οι ερευνητές υπέθεταν ότι τα λιπίδια προέρχονται από την κατανάλωση λιπαρών, πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα. Αλλά η σχετική έρευνα δεν απέδωσε, καθώς μερικοί άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα που νομίζαμε ότι ήταν πηγές λίπους, όπως αυγά, βούτυρο, λιπαρά ψάρια και κρέας, δεν αναπτύσσουν κατ ‘ανάγκη καρδιακές παθήσεις .

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (UConn) πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει μέρος του παζλ. Χρησιμοποιώντας προσεκτική χημική ανάλυση των αθηρωμάτων που συλλέχθηκαν από ασθενείς, βρήκαν λιπίδια με μια χημική υπογραφή διαφορετική από εκείνη στα λιπίδια που προέρχονται από ζώα. Αντ ‘αυτού, αυτά τα παράξενα λιπίδια προέρχονται από μια συγκεκριμένη οικογένεια βακτηριδίων. Τα βακτήρια, που ονομάζεται Bacteroidetes, παράγουν διακριτά λίπη. Τα μόρια έχουν ασυνήθιστα λιπαρά οξέα με διακλαδισμένες αλυσίδες και μονό αριθμό ατόμων άνθρακα (τα θηλαστικά τυπικά δεν κάνουν ούτε λιπαρά οξέα διακλαδισμένης αλύσου ούτε λιπαρά οξέα με μονό αριθμό ανθράκων).

Ο Xudong Yao, αναπληρωτής καθηγητής της χημείας στο UConn που ανέλυσε τα δείγματα των λιπιδίων, αναφέρει ότι οι χημικές διαφορές μεταξύ βακτηριακών και ανθρώπινων λιπιδίων οδηγούν σε λεπτές διαφορές βάρους μεταξύ των μορίων. «Χρησιμοποιήσαμε αυτές τις διαφορές βάρους σε συνδυασμό με σύγχρονη φασματόμετρα μάζας για τη μέτρηση επιλεκτικά της ποσότητας των βακτηριακών λιπιδίων σε ανθρώπινα δείγματα και συσχετίσαμε τα λιπίδια με την αθηροσκλήρωση», λέει ο Yao. Οι χημικές διαφορές μεταξύ λιπιδίων Bacteroidetes και φυσικών λιπιδίων του ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ο λόγος που προκαλούν νόσο, υποδεικνύει ο Frank Nichols, περιοδοντολόγος στο  UConn. Τα ανοσοκύτταρα τα οποία αρχικά προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων τα αναγνωρίζουν ως ξένα.