Top News

Συσχετισμός καρκίνου του μαστού και δίαιτας υψηλών λιπαρών

Συσχετισμός καρκίνου του μαστού και δίαιτας υψηλών λιπαρών
Νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε έγκυα θηλυκά ποντίκια δείχνει ότι η έκθεση σε μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε επόμενες γενεές. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εδραιώσουν την κατανόηση των παραγόντων του καρκίνου του μαστού και να συμβάλλουν στη βελτίωση της πρόληψης. Ο καρκίνος του μαστού […]

Νέα έρευνα που διενεργήθηκε σε έγκυα θηλυκά ποντίκια δείχνει ότι η έκθεση σε μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε επόμενες γενεές. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εδραιώσουν την κατανόηση των παραγόντων του καρκίνου του μαστού και να συμβάλλουν στη βελτίωση της πρόληψης.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου μεταξύ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS). Εκτιμάται ότι το 2017 θα αποδοθούν 40.610 θάνατοι στις ΗΠΑ σε αυτό το είδος καρκίνου.

Οι γνωστές αιτίες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού έχουν μέχρι στιγμής συμπεριλάβει την κατανάλωση αλκοόλ, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την παχυσαρκία. Η νέα έρευνα μπορεί να προσθέσει μια μη-ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε αυτή τη λίστα.

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Georgetown Lombardi Comprehensive  Cancer Center στην Ουάσιγκτον, DC, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες απογόνους από γενιά σε γενιά. Ανώτερος συντάκτης της μελέτης είναι η Leena Hilakivi-Clarke, Ph.D., καθηγήτρια ογκολογίας στο Georgetown, που μαζί με τους συνεργάτες της ανέφεραν τα πρόσφατα ευρήματά τους στο περιοδικό Breast Cancer Research .

Για να μελετηθεί η διαγενεακή επίπτωση της διατροφής, χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια.  Τα θηλυκά της πρώτης ομάδας τρέφονταν με διαιτολόγιο με μια κανονική πρόσληψη λίπους (με 16% των θερμίδων τους να λαμβάνονται από λίπος), ενώ στη δεύτερη ομάδα τράφηκαν με δίαιτα υψηλή σε λιπαρά (41% των θερμίδων τους λίπος, περίπου 39% από αραβοσιτέλαιο, ενώ περίπου 2% προερχόταν από σογιέλαιο). Οι απόγονοι και οι περαιτέρω γενεές που προέκυψαν τοποθετήθηκαν σε μια κανονική δίαιτα. Παρατηρήθηκε ότι οι πρώτης και τρίτης γενιάς θήλεις απόγονοι ποντικών που είχαν εκτεθεί σε μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Τα τρίτης γενιάς θηλυκά ποντίκια παρουσίαζαν τρεις φορές περισσότερες αλλαγές στο γενετικό υλικό των μαζικών αδένων τους σε σύγκριση με τα θηλυκά ποντίκια πρώτης γενιάς.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά από ό, τι οι μη-έγκυες γυναίκες, και η αύξηση πραγματοποιείται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου», αναφέρει η Hilakivi-Clarke. Αυτή η γνώση, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της μελέτης, δείχνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πρόσληψη λίπους των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπό το πρίσμα της πιθανής σχέσης μεταξύ της διατροφής στην κύηση και του κινδύνου του καρκίνου του μαστού στις μελλοντικές γενιές.