Top News

Κοινό γονίδιο μας ωθεί στη ζάχαρη και “καίει” το λίπος

Κοινό γονίδιο μας ωθεί στη ζάχαρη και “καίει” το λίπος
Οι επιστήμονες γνωρίζουν από το 2013 ότι μια κοινή έκδοση του γονιδίου FGF21 μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες. Τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών δείχνει ότι, παρά το αποτέλεσμα που έχει στη διατροφή, αυτή η παραλλαγή γονιδίου μειώνει πραγματικά το λίπος στο σώμα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χθες στο περιοδικό Cell Reports . «Είμαστε […]

Οι επιστήμονες γνωρίζουν από το 2013 ότι μια κοινή έκδοση του γονιδίου FGF21 μας κάνει να καταναλώνουμε περισσότερους υδατάνθρακες. Τώρα, για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών δείχνει ότι, παρά το αποτέλεσμα που έχει στη διατροφή, αυτή η παραλλαγή γονιδίου μειώνει πραγματικά το λίπος στο σώμα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν χθες στο περιοδικό Cell Reports .

«Είμαστε έκπληκτοι που η έκδοση του γονιδίου που σχετίζεται με την κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης σχετίζεται με το κατώτερο σωματικό λίπος », λέει ο Timothy Frayling, μοριακός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Exeter Medical School στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα αντίληψη ότι η κατανάλωση ζάχαρης είναι κακή για την υγεία. Μπορεί να μειώσει το λίπος του σώματος επειδή το ίδιο αλληλόμορφο έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη κατανάλωση πρωτεϊνών και λίπους στη διατροφή. Επίσης αναδιανέμει το λίπος στο άνω μέρος του σώματος, όπου είναι πιο πιθανό να προκαλέσει βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης ».

Η μελέτη έκανε χρήση της βρετανικής Biobank, πόρου που στοχεύει στη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας πολλών ασθενειών, παρέχοντας δεδομένα για την έρευνα που βασίζονται με τον πληθυσμό. Η τράπεζα περιλαμβάνει βιολογικά δείγματα από 500.000 άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία έκαναν δείγματα αίματος , ούρων και σάλιου διαθέσιμα για ανάλυση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Biobank για να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων του γονιδίου FGF21, τη διατροφή, τη σύνθεση του σώματος και την αρτηριακή πίεση . Η ανάλυσή τους περιελάμβανε περισσότερους από 450.000 συμμετέχοντες στη μελέτη. “Επειδή αυτή η μελέτη έχει πολλούς ανθρώπους σε αυτήν, μας έδωσε αρκετά άτομα για να είμαστε σίγουροι για τις ενώσεις που βλέπουμε”, λέει ο Niels Grarup, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. “Τα δεδομένα περιελάμβαναν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας τροφίμων από 175.000 άτομα και μέτρα πίεσης του αίματος για όλους όσοι συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση”.

Η ορμόνη FGF21, η οποία παράγεται κυρίως στο ήπαρ, έχει πολλαπλές λειτουργίες. Λειτουργεί στον υποθάλαμο του εγκεφάλου για να καταστέλλει την πρόσληψη ζάχαρης και αλκοόλ, διεγείρει την ενημέρωση της γλυκόζης από τα λιπώδη κύτταρα και δρα ως ευαισθητοποιητής της ινσουλίνης. Η ανάλυση έδειξε ότι, αν και η «έκδοση Α» του γονιδίου FGF21 οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, συσχετίζεται με ένα μικρότερο ποσοστό του συνολικού σωματικού λίπους. Επίσης, συσχετίστηκε με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερη αναλογία μέσης προς ισχίο.

Οι συγγραφείς λένε ότι η μελέτη διαφορετικών παραλλαγών του FGF21 είναι σημαντική επειδή μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη ορισμένων από τις γενετικές και βιολογικές πτυχές της παχυσαρκίας. Η έκδοση Α του γονιδίου είναι κοινή: περίπου το 20% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει τα μέγιστα δύο αντίγραφα του.

Εν τω μεταξύ, η Frayling λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή την έκδοση του γονιδίου δεν πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ. Οι επιδράσεις στα άτομα ήταν μικρές, αυξάνοντας την αρτηριακή τους πίεση κατά λιγότερο από το ένα τρίτο του ενός χιλιοστού υδραργύρου στην κλίμακα της αρτηριακής πίεσης. Αυτό θα σήμαινε ένα συστολικό μέτρο που πήγε από 120 σε 120,33, για παράδειγμα, μια μικρή αλλαγή.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δείξουν τον μηχανισμό με τον οποίο ο FGF21 μεταβάλλει την ποσότητα και την κατανομή του σωματικού λίπους. Η μελλοντική έρευνα θα επικεντρωθεί σε αυτή την πτυχή.