Top News

Η αναστολή ενός ενζύμου βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η αναστολή ενός ενζύμου βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Πολλοί από εμάς μπορεί να παρατηρήσουμε – με ένα δικαιολογημένο βαθμό ανησυχίας – ότι έχουμε την τάση να κερδίζουμε βάρος πολύ πιο εύκολα καθώς γερνάμε. Η γενική αντίληψη είναι ότι αυτό οφείλεται σε κακές επιλογές στον τρόπο ζωής, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα ένζυμο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την αύξηση του σωματικού […]

Πολλοί από εμάς μπορεί να παρατηρήσουμε – με ένα δικαιολογημένο βαθμό ανησυχίας – ότι έχουμε την τάση να κερδίζουμε βάρος πολύ πιο εύκολα καθώς γερνάμε. Η γενική αντίληψη είναι ότι αυτό οφείλεται σε κακές επιλογές στον τρόπο ζωής, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα ένζυμο μπορεί να είναι υπεύθυνο για την αύξηση του σωματικού βάρους στη μέση ηλικία.

Καθώς μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να κερδίζουμε βάρος πολύ πιο γρήγορα, κυρίως γύρω από την κοιλιά. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσαμε να προλάβουμε αύξηση του σωματικού βάρους στη μέση ηλικία αναστέλλοντας ένα συγκεκριμένο ένζυμο. Εκατομμύρια άνθρωποι μάχονται την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι σε όλο τον κόσμο.

Η παχυσαρκία μπορεί γενικά να προληφθεί με υγιεινή διατροφή και άσκηση, αλλά μερικές φορές συνεχίζουμε να κερδίζουμε βάρος, παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι έχουν την τάση να παίρνουν βάρος, καθώς γερνούν – κυρίως γύρω από την κοιλιά – και στη συνέχεια γίνονται υπέρβαροι. Εκτιμάται ότι ο μέσος αμερικανός ενήλικος κερδίζει 30 κιλά μεταξύ 20 και 50 ετών, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό το παράδοξο προκάλεσε το ενδιαφέρον μιας ομάδας ερευνητών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), που έθεσαν ως στόχο να διερευνήσουν τον μηχανισμό πίσω από την αύξηση του σωματικού βάρους της μέσης ηλικίας. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Δρ Jay H. Chung, Ph.D., στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΝΙΗ. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό  Cell Metabolism.

Ο Chung και η ομάδα του ερεύνησαν τις βιοχημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα σε πειραματόζωα στη μέση ηλικία τους, στο ισοδύναμο 45 ανθρώπινων ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ένζυμο – που ονομάζεται DNA-εξαρτώμενη πρωτεϊνική κινάση (DNA-PK) – γίνεται πιο ενεργό με την ηλικία. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η DNA-ΡΚ μετατρέπει θρεπτικά συστατικά σε λίπος και μειώνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων. Είναι γνωστό ότι η μείωση του αριθμού των μιτοχονδρίων μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, και η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία σχετίζεται με την ελάττωση της ικανότητας του ατόμου για άσκηση.

Για να κατανοηθεί περαιτέρω ο ρόλος του ενζύμου DNA-ΡΚ, ο Chung και η ομάδα του έλεγξαν τη δράση του σε δύο ομάδες ποντικών. Αμφότερες οι ομάδες τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά μία ομάδα έλαβε έναν αναστολέα της DNA-ΡΚ, ενώ η άλλη ομάδα όχι. Η ομάδα που έλαβε τον αναστολέα της DNA-PK απέκτησε 40% λιγότερο βάρος από τα πειραματόζωα που δεν έλαβαν το φάρμακο. Τέλος, ο αναστολέας αύξησε επίσης τον αριθμό των μιτοχονδρίων στον σκελετικό μυ των ποντικών. Η μελέτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέου τύπου φάρμακα απώλειας βάρους.