Top News

Bακτηρίδια σχετίζονται με τον καρκίνο του οισοφάγου

Bακτηρίδια σχετίζονται με τον καρκίνο του οισοφάγου
Ερευνητές στο NYU Langone Health’s Perlmutter Cancer Center αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρία είδη βακτηρίων στo στοματοφάρυγγα μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε δημοσίευση στο περιοδικό Cancer Research. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο εθνικές μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 120.000 ασθενείς και βρήκαν 21% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που […]

Ερευνητές στο NYU Langone Health’s Perlmutter Cancer Center αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρία είδη βακτηρίων στo στοματοφάρυγγα μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε δημοσίευση στο περιοδικό Cancer Research. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο εθνικές μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 120.000 ασθενείς και βρήκαν 21% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παρουσία Tannerella forsythia, βακτήρια συνήθως συνδέονται με ουλίτιδα. Αντίθετα, οι τύποι των βακτηρίων Streptococcus και Neisseria συσχετίστηκαν με μείωση κατά 24% του κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.

Η Neisseria είναι γνωστό ότι καταστρέφει τις τοξίνες στον καπνό του καπνού και οι καπνιστές είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλότερες ποσότητες αυτών των βακτηριδίων στο στόμα τους από ό, τι οι μη καπνιστές. Η βακτηριακή χλωρίδα του στόματος, η οποία μπορεί να αλλάξει με το κάπνισμα, την έντονη κατανάλωση αλκοόλ, τη διατροφή και την ουλίτιδα ή τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θεωρείται από καιρό ότι επηρεάζει τον κίνδυνο του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου ή του καρκίνου εκ πλακωδών κυττάρων. Αλλά προσθέτουν ότι η νέα μελέτη, η οποία παρακολούθησε υγιείς ασθενείς για χρονικό διάστημα δεκαετίας, είναι η πρώτη που προσδιορίζει ποια από τα 300 περίπου είδη βακτηρίων που βρίσκονται συνήθως στο στόμα συνδέονται στατιστικά με τον κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια από τις δύο πιο συνηθισμένες μορφές της νόσου.

“Η μελέτη αυτή μας φέρνει πολύ πιο κοντά στον εντοπισμό των υποκείμενων αιτίων αυτών των καρκίνων, επειδή τώρα γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις η ασθένεια εμφανίζεται σταθερά συνδεδεμένη με την παρουσία συγκεκριμένων βακτηριδίων στον ανώτερο πεπτικό σωλήνα”, λέει ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης, ο επιδημιολόγος Jiyoung Ahn , PhD. “Αντίθετα, έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι η απουσία ή απώλεια άλλων βακτηρίων στο στόμα μπορεί να οδηγήσει σε αυτούς τους καρκίνους ή σε παθήσεις του εντέρου που προκαλούν αυτούς τους καρκίνους”.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια προκαλούν άμεσα ή προλαμβάνουν τον καρκίνο του οισοφάγου. Ο καρκίνος του ανώτερου πεπτικού είναι μια κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας περίπου 13.000 ετησίως, κυρίως άνδρες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνδρες και γυναίκες μεταξύ 50 και 75 ετών που θεωρήθηκαν υγιείς και χωρίς καρκίνο όταν ελήφθησαν δείγματα βακτηρίων από το στόμα τους.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, 106 ανέπτυξαν καρκίνο του οισοφάγου. Τα βακτήρια στο στόμα καθενός από αυτούς τους ασθενείς στην αρχή αυτών των μελετών συγκρίθηκαν με αυτά ενός άλλου συμμετέχοντος στη μελέτη παρόμοιας ηλικίας, φύλου και φυλής που παρέμειναν χωρίς καρκίνο. Ο Ahn αναφέρει ότι τα πιο πρόσφατα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε κατευθυντήριες γραμμές που θα βοηθήσουν τους ιατρούς στην εκτίμηση του κινδύνου και την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνων του οισοφάγου.