Top News

Ακρολεΐνη και καρκίνος του πνεύμονα

Ακρολεΐνη και καρκίνος του πνεύμονα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάθε χρόνο 600.000 θάνατοι που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα σε όλο τον κόσμο και, μόνο στην Αυστρία, δύο ή τρία άτομα την ημέρα, πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, οι ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Messerli  και την Ιατρική […]

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάθε χρόνο 600.000 θάνατοι που προκαλούνται από το παθητικό κάπνισμα σε όλο τον κόσμο και, μόνο στην Αυστρία, δύο ή τρία άτομα την ημέρα, πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, οι ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Messerli  και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης (MedUni), για πρώτη φορά, αναγνωρίζουν την οργανική ένωση ακρολεϊνη (ακρυλική αλδεΰδη) ως μία από τις κύριες αιτίες της αποτυχίας της άμυνας του ανοσοποιητικού έναντι των όγκων λόγω παθητικού καπνίσματος.

Όταν οι άνθρωποι καπνίζουν, η ακρολεϊνη απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω του λεγόμενου καπνού περιφερικής ροής. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η μακροχρόνια επαγγελματική έκθεση σε κάπνισμα, καθώς και η έκθεση των παιδιών και των μελών της οικογένειας στα σπίτια των καπνιστών ή στο αυτοκίνητο, όπου επίσης και κατοικίδια ζώα είναι συχνά εκτεθειμένα» αναφέρουν η επικεφαλής ερευνήτρια Erika Jensen-Jarolím και η επικεφαλής συγγραφέας Franziska Roth-Walter από το Ινστιτούτο Παθοφυσιολογίας και Ερευνών Αλλεργίας στο MedUni της Βιέννης και από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Messerli .

Η ακρολεϊνη είναι τοξική και επιζήμια για το γενετικό υλικό. Ωστόσο, επίσης αναστέλλει τη φυσική ανοσοποιητική μας απόκριση μέσω των ρυθμιστικών Τ κυττάρων, επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη όγκων. Μέχρι τώρα δεν ξέραμε ότι η ακρολεϊνη μπορεί να καταστείλει την ανοσολογική απόκριση – και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καπνίσματος ή του παθητικού καπνίσματος , αλλά και μετά. Ωστόσο, η ακρολεϊνη όχι μόνο παράγεται από το κάπνισμα αλλά και όταν φυτικά ή ζωικά λίπη υπερθερμανθούν, για παράδειγμα κατά το μαγείρεμα ή το τηγάνισμα. Η καύση των μελανιών εκτύπωσης, του βιοντίζελ ή του κεριού απελευθερώνει επίσης ακρολεϊνη. Αυτός είναι ο λόγος για την χαρακτηριστική μυρωδιά της ακρολεϊνης αμέσως μετά το σβήσιμο ενός κεριού.

Λέει η Jensen-Jarolím: «η εισπνοή δεν είναι η μόνη σχετική οδός ενσωμάτωσης της ακρολεΐνης… μπορεί να κολλήσει σε δίσκους σερβιρίσματος, ρούχα ή κουρτίνες και έτσι μπορεί να ενσωματωθεί πολύ αργότερα, μέσω πχ του δέρματος, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.. για την προστασία των παιδιών και των εγκύων γυναικών – ειδικά σε εσωτερικούς χώρους να μην υπάρχει καμιά επαφή με τον καπνό του τσιγάρου ή τα υπολείμματά του».