Ρεπορτάζ Υγείας

Χοληστερίνη Γιορτές: Τα καλύτερα μαγειρικά λίπη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Χοληστερίνη Γιορτές: Τα καλύτερα μαγειρικά λίπη για υγιή επίπεδα χοληστερόλης
Χρησιμοποιήστε λάδι αντί για βούτυρο. Για παράδειγμα, σοτάρετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και χρησιμοποιήστε λάδι κανόλα όταν ψήνετε. Τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, αντί για κρέας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Επιλέξτε άπαχο κρέας και πουλερικά χωρίς πέτσα. Κόψτε το ορατό λίπος από το κρέας. Αφαιρέστε το λίπος και το δέρμα από τα πουλερικά. Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αντ' αυτού, φτάστε σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά όταν πεινάτε.

Χοληστερίνη Γιορτές: Προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιο λίπος είναι το καλό λίπος που πρέπει να χρησιμοποιείτε στην κουζίνα; Αν είστε μπερδεμένοι σχετικά με το αν πρέπει να χρησιμοποιείτε ακόρεστα λίπη, πολυακόρεστα, μονοακόρεστα ή κορεσμένα λίπη όταν μαγειρεύετε, είναι κατανοητό. Μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση. Ο Dr. Regis Fernandes, καρδιολόγος της Mayo Clinic, λέει ότι τα λίπη που αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγετε.

“Το κορεσμένο λίπος είναι ένας τύπος λίπους που στερεοποιείται σε θερμοκρασία δωματίου”, λέει ο Δρ Φερνάντες. Το λάδι καρύδας είναι ένα παράδειγμα, το ίδιο και το φοινικέλαιο. “Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους σχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα”, λέει. “Όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τόσο υψηλότερα θα είναι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα”. “Υπάρχουν δύο τύποι ακόρεστων λιπαρών που θεωρούνται υγιεινά λιπαρά. Έχουμε τα πολυακόρεστα λίπη και έχουμε τα μονοακόρεστα λίπη. Και αυτοί οι δύο τύποι λιπαρών θεωρούνται τα καλά λιπαρά επειδή δεν αυξάνουν την LDL χοληστερόλη”, λέει ο Δρ Φερνάντες. Η LDL είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας. Αυτή είναι η κακή χοληστερόλη. Το αντίθετο είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας. “Η HDL θεωρείται καλή χοληστερόλη, επειδή μετράει την ποσότητα της χοληστερόλης που απομακρύνεται από τις αρτηρίες σας πίσω στο συκώτι”, λέει ο Δρ Φερνάντες. Θα βρείτε αυτά τα καλά λιπαρά στο ελαιόλαδο, στο λάδι αβοκάντο και στο λάδι σόγιας και φυτικών ελαίων. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να μειώσετε τα ανθυγιεινά λίπη στη διατροφή σας:

Χρησιμοποιήστε λάδι αντί για βούτυρο. Για παράδειγμα, σοτάρετε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και χρησιμοποιήστε λάδι κανόλα όταν ψήνετε.

Τρώτε ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, αντί για κρέας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επιλέξτε άπαχο κρέας και πουλερικά χωρίς πέτσα. Κόψτε το ορατό λίπος από το κρέας. Αφαιρέστε το λίπος και το δέρμα από τα πουλερικά.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Αντ’ αυτού, φτάστε σε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά όταν πεινάτε.