Ρεπορτάζ Υγείας

Χαμηλά Επίπεδα Φερριτίνης: Τι μπορεί να συμβαίνει;

Χαμηλά Επίπεδα Φερριτίνης: Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η πτώση της φερριτίνης μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα.

Χαμηλά Επίπεδα Φερριτίνης: Η φερριτίνη είναι πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να αποθηκεύσει τον σίδηρο που περισσεύει στο σώμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα φερριτίνης αντιστοιχούν στα ολικά αποθέματα σιδήρου του σώματος. Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό και χωρίς αυτόν δεν μεταβολίζεται η ενέργεια. Η εξέταση φερριτίνης γίνεται σε φυσιολογικά άτομα και σε άτομα με έλλειψη σιδήρου, για να εκτιμηθούν οι αποθήκες σιδήρου του σώματος.

 

Όταν τα αποθέματα σιδήρου εξαντλούνται, η φερριτίνη μειώνεται. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που χάνουν σίδηρο με την έμμηνο ρύση, τα επίπεδα φερριτίνης είναι χαμηλότερα συγκριτικά με την φερριτίνη μετά την εμμηνόπαυση.

Όταν η πρόσληψη σιδήρου δεν είναι φυσιολογική, προκαλείται σιδηροπενία και χαμηλή φερριτίνη, η οποία είναι μία από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης ατονίας, αδυναμίας στα πόδια και δυσκολίας αναπνοής.

Συμπτώματα της χαμηλής φερριτίνης είναι οι διαταραχές συγκέντρωσης, η αδυναμία, η έκπτωση της μνήμης, η ατονία, η ζάλη, η εύκολη κόπωση, η δύσπνοια, το αίσθημα ταχυκαρδίας, η απώλεια αντοχής, η λιποθυμία.

Η πτώση της φερριτίνης μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσονται σχισμές στις γωνίες του στόματος, κοιλονυχία, νευρολογικά σύνδρομα.

Συχνά νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν σιδηροπενία και χαμηλή φερριτίνη είναι:

Κακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο (π.χ. κόκκινο κρέας, αυγά, φακές, σπανάκι, κουνουπίδι, ελιές κ.α.)

Παθήσεις του εντέρου που προκαλούν δυσαπορρόφηση σιδήρου

Γυναικολογικές παθήσεις που προκαλούν αυξημένη ροή περιόδου (αιμορραγικά σύνδρομα)

Ορμονικές διαταραχές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σιδηροπενία: Μην λαμβάνεις σκευάσματα σιδήρου χωρίς την συμβολή του γιατρού

Η αναιμία είναι γένους θηλυκού;

Υψηλή και χαμηλή φερριτίνη στο αίμα. Τι δείχνει;

Φερριτίνη & σίδηρος: Ποια η σχέση τους με τον θυρεοειδή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΙΣ: Έλλειψη στόχευσης και αδυναμία ιεράρχησης μετά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου στη Βουλή

ΠΙΣ: Μετά τη συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου στη Βουλή, διαπιστώνει έλλειψη στόχευσης στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

Μελέτη δεδομένων από χιλιάδες γυναίκες υποδηλώνει ότι ο κύκλος των ωοθηκών ρυθμίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό

Για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον μηχανισμό ελέγχου του κύκλου των ωοθηκών, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε ιατρικά αρχεία για περισσότερες από 3.000 γυναίκες που ζούσαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τα οποία είχαν δεδομένα σχετικά με 27.000 ωοθηκικούς κύκλους.

Η Γαλλία επενδύει 3 εκατ. ευρώ ετησίως στον τομέα της υγείας της Νιγηρίας

Η Γαλλία βλέπει την υγεία ως ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και πρέπει να την απολαμβάνουν όλοι χωρίς διακρίσεις και υπό αυτό το πρίσμα συνεισφέρει μαζικά στο Παγκόσμιο Ταμείο Υγείας.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Υπολόγισαν την κατανάλωση τροφής σε κάθε ομάδα με βάση το μέγεθος της μερίδας και την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων UPF ως ποσοστό της συνολικής πρόσληψης δίαιτας (ως γραμμάρια την ημέρα) χρησιμοποιώντας δεδομένα από συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον δύο διατροφικούς κύκλους. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν το περιστατικό του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS. 

Η αναζωπύρωση του ιού της πολιομυελίτιδας πυροδοτεί ανησυχίες στο Πακιστάν

Η πολιομυελίτιδα, μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια που επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών, μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων, της στοματικής μετάδοσης ή των μολυσμένων τροφίμων και νερού.