Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Τα κοινοτικά κέντρα υγείας εξυπηρετούν 1 στους 11 Αμερικανούς

Τα κοινοτικά κέντρα υγείας εξυπηρετούν 1 στους 11 Αμερικανούς

Ένας στους 11 Αμερικανούς βασίζεται σε αυτά για να λάβει τακτική ιατρική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φρέσκο φαγητό.

Η Plaza del Sol είναι μία από τις δύο δωδεκάδες τοποθεσίες που διαχειρίζεται η Urban Health Plan Inc., η οποία είναι ένα από τα σχεδόν 1.400 ομοσπονδιακά καθορισμένα κοινοτικά κέντρα υγείας. Ένας στους 11 Αμερικανούς βασίζεται σε αυτά για να λάβει τακτική ιατρική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φρέσκο φαγητό. Οι κλινικές χρησιμεύουν ως κρίσιμο δίχτυ ασφαλείας σε κάθε πολιτεία και επικράτεια των ΗΠΑ για άτομα με χαμηλό εισόδημα όλων των ηλικιών. Αλλά είναι ένα δίχτυ ασφαλείας υπό πίεση.

Από το 2012, τα κοινοτικά κέντρα υγείας έχουν δει αύξηση 45% στον αριθμό των ατόμων που αναζητούν φροντίδα—και έχουν ανοίξει όλο και περισσότερους ιστότοπους εξυπηρέτησης για να επεκτείνουν το αποτύπωμά τους σε περισσότερες από 15.000 τοποθεσίες. Πολλά κέντρα έχουν περιορισμένο προσωπικό και αγωνίζονται να ανταγωνιστούν για γιατρούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, νοσηλευτές και οδοντιάτρους.

Η χρηματοδότηση είναι μια διαρκής ανησυχία, καθώς η πολύμηνη συζήτηση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό καθιστά σχεδόν αδύνατο για αυτούς να προγραμματίσουν και να προσλάβουν μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, τα κέντρα προσπαθούν να βελτιώσουν την υγεία των κοινοτήτων τους και την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ενόψει των ανισοτήτων που ξεκινούν πολύ πριν ο ασθενής μπει σε μια αίθουσα εξετάσεων.

Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες στην υγεία

Τα κοινοτικά κέντρα υγείας υπάρχουν, με κάποια μορφή, εδώ και δεκαετίες, και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό που μένει να εξυπηρετήσει μια κοινότητα όταν κλείνουν ή περιορίζονται τα αστικά και αγροτικά νοσοκομεία. Ο Δρ. Matthew Kusher, κλινικός διευθυντής της Plaza del Sol, είπε ότι υπάρχουν πράγματα που οι συνταγές δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως η διακοπή της εξάπλωσης της γρίπης και του COVID-19 όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαμερίσματα με μία οικογένεια ανά δωμάτιο και είναι αδύνατο να μπουν σε καραντίνα.

«Αυτό που παρέχουμε εδώ είναι μόνο το 20% αυτού που πηγαίνει στην υγεία κάποιου», είπε ο Κούσερ. «Η υγεία τους καθοδηγείται περισσότερο από άλλους παράγοντες, περισσότερο από τη φτώχεια και την έλλειψη πρόσβασης σε τροφή ή καθαρό νερό ή υγιή αέρα». Εννέα στους 10 ασθενείς σε κέντρα υγείας ζουν στο 200% ή κάτω από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ. Πέρα από αυτό:

  • Το 2022, σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ασθενείς στα κέντρα υγείας ήταν άστεγοι.
  • Ένας στους πέντε ήταν ανασφάλιστος.
  • Οι μισοί ήταν στο Medicaid.
  • Ένας στους τέσσερις εξυπηρετήθηκε καλύτερα σε γλώσσα διαφορετική από την αγγλική. περίπου το 63% ήταν φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες.

«Αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανισότητες κατά μέτωπο στις κοινότητες που το χρειάζονται περισσότερο», δήλωσε ο Δρ. Kyu Rhee, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κοινοτικών Κέντρων Υγείας. “Έχουμε ένα εργατικό δυναμικό που εργάζεται ασταμάτητα, επιμελώς και είναι ανθεκτικό και ποικίλο – που αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που εξυπηρετούν. Και αυτή η εμπιστοσύνη είναι τόσο σημαντική.” Η υπεύθυνη ειδικών υποθέσεων της Plaza del Sol, Yelisa Sierra, είπε ότι συχνά υποβάλλει ερωτήσεις σχετικά με άτομα που χρειάζονται ρούχα, φαγητό ή στέγη.

Τον τελευταίο καιρό, η κλινική εξυπηρετεί πολλούς νεοαφιχθέντες μετανάστες. Εύχεται να είχε μια καλύτερη απάντηση στην ερώτηση που ακούει περισσότερο: Πού μπορούν να βρουν δουλειά; «Δεν είναι μόνο ιατρική ανάγκη, είναι συναίσθημα», είπε η Σιέρα, καθισμένη σε ένα στενό γραφείο έξω από την πολύβουη αίθουσα αναμονής. “Πρέπει να έχουν ένα άτομο που ακούει. Μερικές φορές, είναι ακριβώς αυτό.” Πριν από πενήντα χρόνια, η Δρ. Acklema Mohammad ξεκίνησε ως ιατρός στην πρώτη κλινική του Urban Health Plan, το San Juan Health Center. Έχει φροντίσει κάποιες οικογένειες για τρεις γενιές.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πρόγραμμα δωρεάς οργάνων των ΗΑΕ αναπτύσσεται ταχύτερα στον κόσμο

Χολαγγειοκαρκίνωμα: Νέο τσιπ στοχεύει στην επιτάχυνση της εξατομικευμένης ιατρικής

Οδηγός εμβολιασμού covi με επισημάνσεις για την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση

Πώς να παραμείνετε υγιείς κατά την περίοδο του κρυολογήματος, της γρίπης και του COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μετακίνηση από τον καναπέ φέρνει υγιή γήρανση - Μελέτη βρίσκει οφέλη

«Η πολύ ισχυρή πρότασή μου είναι να σκεφτείτε στη δουλειά να αποκτήσετε ένα όρθιο γραφείο, αν μπορείτε, ή ακόμη και ένα χώρο γραφείου για διάδρομο, εάν μπορείτε και έχετε τον χώρο», είπε ο Freeman. «Αν κάθεστε για περισσότερα από 30 λεπτά τη φορά, αυτό είναι μάλλον πολύ μεγάλο και θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε να κινηθείτε λίγο».

Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει υπερβολικό βάρος

Παχυσαρκία: Το υπερβολικό βάρος μεταξύ παιδιών και εφήβων συνδέθηκε με ένα μείγμα εγγενών, συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικοπολιτισμικών επιρροών που χρειάζονται προσοχή και άμεση παρέμβαση.

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Κραυγή αγωνίας για το προσωπικό

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΔΥ: Γιατί τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών δεν δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν συμβασιούχους αντί για εργολάβους, που καταφανώς κοστίζουν περισσότερο;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Αλτσχάιμερ και της άνοιας;

Μαθαίνοντας περισσότερα για τους διάφορους τύπους άνοιας και κατανοώντας τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η άνοια, μπορούμε όλοι να κάνουμε το μέρος μας για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα πιο φιλική προς την άνοια.

Close Icon