Ρεπορτάζ Υγείας

Σουηδία Έρευνα: Διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σουηδία Έρευνα: Διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν και τα γαλακτοκομικά μπορούν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, άλλα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα τροπικά φυτικά έλαια μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα γαλακτοκομικά λίπη", πρόσθεσε η δρ. Κάθυ Τρίου.

Σουηδία Έρευνα: Σουηδική μελέτη εξέτασε την πρόσληψη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων από περισσότερους από 4.000 ενήλικες Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές. Σε μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos Medicine, διεθνείς ειδικοί αμφισβήτησαν την άποψη ότι οι επιλογές γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται λόγω κορεσμένου λίπους.

Εξετάζοντας την πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 Σουηδούς ενήλικες – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες, με διάμεση ηλικία 60,5 έτη – σε διάστημα 16,6 ετών, η ομάδα μέτρησε τη συγκέντρωση στο αίμα ορισμένων επιπέδων λιπαρών οξέων. Κατέγραψαν 578 περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων και 676 θανάτους, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν χαμηλότερος σε εκείνους με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη και ότι οι υψηλότερες προσλήψεις δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. “Πολλές μελέτες βασίστηκαν στο να μπορούν οι άνθρωποι να θυμούνται και να καταγράφουν τις ποσότητες και τους τύπους γαλακτοκομικών τροφών που έχουν φάει, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα τρόφιμα.

Αντ ‘αυτού, μετρήσαμε τα επίπεδα ορισμένων λιπαρών στο αίμα οξέων ή λίπους «δομικών στοιχείων», που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, γεγονός που δίνει μια πιο αντικειμενική μέτρηση της πρόσληψης λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν βασίζεται στη μνήμη ή την ποιότητα των βάσεων δεδομένων τροφίμων », δήλωσε ο Δρ Matti Marklund, από την Αυστραλία, με έδρα το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, εξήγησαν σε μια ανακοίνωση. Στη συνέχεια, σε μια μετα-ανάλυση, οι ερευνητές συνδύασαν το αποτέλεσμα της σουηδικής μελέτης με 17 παρόμοιες μελέτες σε άλλες χώρες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 43.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Η ευρύτερη ανάλυση συνέδεσε επίσης την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δημιουργώντας αυτό που το Ινστιτούτο Τζορτζ θεώρησε τα «πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ αυτού του πιο αντικειμενικού μέτρου κατανάλωσης γαλακτοκομικού λίπους, κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.”

«Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στην υγεία των γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο – όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο – και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία », ανέφερε σε δήλωσή της η κύρια συγγραφέας δρ. Κάθι Τρίου.

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των βιοδεικτών να καθορίσουν διαφορετικούς τύπους γαλακτοκομικών τροφίμων και ότι οι περισσότερες μελέτες σε μετα-ανάλυση αξιολόγησαν τους βιοδείκτες στην αρχή, οι οποίοι “μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λανθασμένης ταξινόμησης των επιπέδων έκθεσης”. Οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω κλινικές και πειραματικές μελέτες για να «αποσαφηνιστεί η αιτιότητα αυτών των σχέσεων και οι σχετικοί βιολογικοί μηχανισμοί».

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν και τα γαλακτοκομικά μπορούν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, άλλα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα τροπικά φυτικά έλαια μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα γαλακτοκομικά λίπη”, πρόσθεσε η δρ. Κάθυ Τρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση κατανάλωσης τυριού με προβλήματα καρδιάς

Ποιες τροφές καθαρίζουν τις αρτηρίες

Τυρί και πλεονεκτήματα για την καρδιακή λειτουργία

Γαλακτοκομικά και μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 50% των ασθενών με HIV είναι τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχει τον κίνδυνο αδυναμίας και συννοσηροτήτων

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή όπου το να ζεις στα 70, 80 και ακόμη και 90 σου με HIV είναι πλέον εφικτό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινωνικά, σωματικά και ιατρικά, για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά όσο φτάνουν τα τελευταία τους χρόνια».

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Αφρικανική σκόνη: Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να συνδυαστούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το αναπνευστικό σύστημα.

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Επιχείλιος έρπης: Πόσο μεταδοτικός είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πάρτε ένα παυσίπονο για την αντιμετώπιση του πόνου. Tοποθετήστε πάγο πάνω στις φυσαλίδες για τη μείωση του πόνου. Xρησιμοποιήστε ειδικές αλοιφές. Eνημερωθείτε από τον γιατρό σας για την αντιμετώπισή του

Υπάρχουν τρεις μορφές προστατίτιδας που προκαλούν συμπτώματα και χρήζουν θεραπείας

Η αγγειογένεση, η βελτίωση της ροής του αίματος, η ανάπλαση του ιστού και η μείωση της φλεγμονής που επιτυγχάνεται από την εφαρμογή τους οδηγεί σε ταχύτατη ανακούφιση από τον πόνο και σε σταδιακή αποσυμφόρηση. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο, που δεν προκαλεί παρενέργειες και τα αποτελέσματά της διαρκούν - μια μέθοδο που βελτιώνει τελικά την ψυχολογία, τη σεξουαλική αλλά και την κοινωνική ζωή των ασθενών».

Η μέδουσα Rhopilema nomadica έχει πλέον αποικίσει αρκετές παραλίες της Ρόδου από τα μέσα Μαρτίου

Το προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου/Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) παρακολουθεί και καταγράφει καθημερινά το φαινόμενο και την εξέλιξή του, ευχαριστώντας όλους τους πολίτες που μας στέλνουν καθημερινά καταγραφές για το συγκεκριμένο είδος