Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Σουηδία Έρευνα: Διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Σουηδία Έρευνα: Διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν και τα γαλακτοκομικά μπορούν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, άλλα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα τροπικά φυτικά έλαια μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα γαλακτοκομικά λίπη", πρόσθεσε η δρ. Κάθυ Τρίου.

Σουηδία Έρευνα: Σουηδική μελέτη εξέτασε την πρόσληψη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων από περισσότερους από 4.000 ενήλικες Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές. Σε μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos Medicine, διεθνείς ειδικοί αμφισβήτησαν την άποψη ότι οι επιλογές γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται λόγω κορεσμένου λίπους.

Εξετάζοντας την πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους σε 4.150 Σουηδούς ενήλικες – η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες, με διάμεση ηλικία 60,5 έτη – σε διάστημα 16,6 ετών, η ομάδα μέτρησε τη συγκέντρωση στο αίμα ορισμένων επιπέδων λιπαρών οξέων. Κατέγραψαν 578 περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων και 676 θανάτους, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν χαμηλότερος σε εκείνους με υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικού λίπους σε σύγκριση με τη χαμηλή πρόσληψη και ότι οι υψηλότερες προσλήψεις δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων στη Σουηδία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. “Πολλές μελέτες βασίστηκαν στο να μπορούν οι άνθρωποι να θυμούνται και να καταγράφουν τις ποσότητες και τους τύπους γαλακτοκομικών τροφών που έχουν φάει, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε διάφορα τρόφιμα.

Αντ ‘αυτού, μετρήσαμε τα επίπεδα ορισμένων λιπαρών στο αίμα οξέων ή λίπους «δομικών στοιχείων», που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, γεγονός που δίνει μια πιο αντικειμενική μέτρηση της πρόσληψης λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν βασίζεται στη μνήμη ή την ποιότητα των βάσεων δεδομένων τροφίμων », δήλωσε ο Δρ Matti Marklund, από την Αυστραλία, με έδρα το Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, εξήγησαν σε μια ανακοίνωση. Στη συνέχεια, σε μια μετα-ανάλυση, οι ερευνητές συνδύασαν το αποτέλεσμα της σουηδικής μελέτης με 17 παρόμοιες μελέτες σε άλλες χώρες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 43.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Η ευρύτερη ανάλυση συνέδεσε επίσης την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικού λίπους με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δημιουργώντας αυτό που το Ινστιτούτο Τζορτζ θεώρησε τα «πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για τη σχέση μεταξύ αυτού του πιο αντικειμενικού μέτρου κατανάλωσης γαλακτοκομικού λίπους, κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.”

«Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος στην υγεία των γαλακτοκομικών τροφίμων μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο – όπως τυρί, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο – και όχι από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που έχει προκαλέσει αμφιβολίες εάν η αποφυγή των γαλακτοκομικών λιπαρών συνολικά είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία », ανέφερε σε δήλωσή της η κύρια συγγραφέας δρ. Κάθι Τρίου.

Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι έχει περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας των βιοδεικτών να καθορίσουν διαφορετικούς τύπους γαλακτοκομικών τροφίμων και ότι οι περισσότερες μελέτες σε μετα-ανάλυση αξιολόγησαν τους βιοδείκτες στην αρχή, οι οποίοι “μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λανθασμένης ταξινόμησης των επιπέδων έκθεσης”. Οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω κλινικές και πειραματικές μελέτες για να «αποσαφηνιστεί η αιτιότητα αυτών των σχέσεων και οι σχετικοί βιολογικοί μηχανισμοί».

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν και τα γαλακτοκομικά μπορούν να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσια σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, άλλα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα τροπικά φυτικά έλαια μπορούν να έχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από τα γαλακτοκομικά λίπη”, πρόσθεσε η δρ. Κάθυ Τρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση κατανάλωσης τυριού με προβλήματα καρδιάς

Ποιες τροφές καθαρίζουν τις αρτηρίες

Τυρί και πλεονεκτήματα για την καρδιακή λειτουργία

Γαλακτοκομικά και μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στην ΜΕΘ ο 46χρονος που τον τραυμάτισε τζιπ έξω από εστιατόριο

Από το αδιανόητο περιστατικό λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (12/7) στο Κολωνάκι, όταν ένα μαύρο τζιπ χωρίς οδηγό κυριολεκτικά εισέβαλε στον εξωτερικό χώρο εστιατορίου επί της οδού Λουκιανού. τραυματίστηκαν 12 άτομα, ενώ οι έξι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Η χρόνια νεφρική νόσος δεν  συμπεριλαμβάνεται στα Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης της χώρας μας

Για την υγεία των νεφρών και την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου(ΧΝΝ) το βασικό ζητούμενο είναι η πρόληψη η οποία  αποτελεί βασική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), ο οποίος προχώρησε στην έγκριση μίας σειράς προτάσεων τις οποίες καλούνται να εφαρμόσουν οι αρμόδιοι φορείς σε επίπεδο χωρών. Εάν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα, έως το 2050 η νεφρική ανεπάρκεια αναμένεται να ανέλθει στην 5η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο ως αιτία θανάτου

Φαρμακοποιοί αντικαθίστανται  από μη ειδικευμένο προσωπικό

Tον σημαντικό ρόλο του κλάδου των φαρμακοποιών στα βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας σε όλον τον κόσμο και ότι οι φαρμακοποιοί καλύπτουν καθημερινά κρίσιμες ανάγκες υγείας, τονίζει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP).

Ξεκινά σήμερα  η αξιολόγηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ από τους πολίτες

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται σήμερα Δευτέρα το νέο ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει στους ασθενείς να αξιολογούν την εμπειρία τους μετά από νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Το εργαλείο, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ποιότητας στη φροντίδα υγείας.

Έρχονται τρία νέα προγράμματα για ΑμεΑ, συνολικού ύψους 232,4 εκατ. ευρώ

Έρχονται τρία νέα προγράμματα για ΑμεΑ, συνολικού ύψους 232,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της αυτονομίας και την ενεργειακή αναβάθμιση ειδικών σχολείων , όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του.

Παρέμβαση – Πρόταση του Π.Σ.Φ: Tα ενιαία πρότυπα στην εκπαίδευση των Φυσικοθεραπευτών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ), αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των λειτουργών και επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη και τη θεραπεία, και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα, στέκεται σταθερά υπέρ μιας ενιαίας, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, που διασφαλίζει την επιστημονική αξιοπιστία του επαγγέλματος αλλά κυρίως και τη δημόσια υγεία.

Τα έξοδα για λειτουργικές δαπάνες του Ε.Ο.Π.Α.Ε. για τρεις μήνες είναι πάνω από δεκατρία εκατομμύρια ευρώ

Το υπουργείο υγείας αποφάσισε την  «Επιχορήγηση στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.) για λειτουργικές δαπάνες γενικά» του προϋπολογισμού εξόδων έτους 2025 του Υπουργείου Υγείας, ύψους δεκατριών εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (13.250.000,00€), προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτόν και μέρος των λοιπών δαπανών λειτουργίας του για τους μήνες […]

Close Icon