Ρεπορτάζ Υγείας

Πώς ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να επιδεινώσει την παχυσαρκία

Πώς ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να επιδεινώσει την παχυσαρκία
"Έτσι αρχίσαμε να συζητάμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να ανακαλύψουμε πώς αυτό το είδος θα μπορούσε να επηρεάσει, και ίσως να προκαλέσει, την παχυσαρκία". Αλλά δεν είναι όλα τα βακτήρια του εντέρου κακά για την παχυσαρκία- ορισμένα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Ερευνητές του Ινστιτούτου RIKEN ανακάλυψαν πώς ένα είδος εντερικού μικροβίου επιδεινώνει την παχυσαρκία σε ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Η διαπίστωση αυτή, που δημοσιεύεται τώρα στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας μέσω του μικροβιώματος. Η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άλλες μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την προσαρμογή της διατροφής, πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται μόνο σε θεραπείες που βασίζονται στη διατροφή.

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι αλλαγές στα μικρόβια του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και τη διατήρηση της παχυσαρκίας στους ανθρώπους. Αλλά το πώς ακριβώς αυτό διαδραματίζεται στην πράξη είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί. Ένας λόγος για τη δυσκολία αυτή είναι ο τεράστιος αριθμός των βακτηριακών ειδών: υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.500 είδη μικροβίων του ανθρώπινου εντέρου, από τα οποία κάθε άτομο μπορεί να έχει στο έντερό του κάπου μεταξύ 200 και 1.000. Τώρα, ο Hiroshi Ohno του Κέντρου Ολοκληρωμένων Ιατρικών Επιστημών του Ινστιτούτου RIKEN και οι συνεργάτες του έδειξαν πώς ένα βακτηριακό είδος που ονομάζεται Fusimonas εντέρου, το οποίο είναι διαδεδομένο σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη, επιδεινώνει την παχυσαρκία σε ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ανακάλυψαν ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να μεταβάλει την έκφραση ορισμένων γονιδίων στο F. εντέρου που εμπλέκονται με τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Αυτή η φαινοτυπική αλλαγή έκανε το βακτήριο να υπερπαράγει τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτά τα λιπαρά οξέα, με τη σειρά τους, παρενέβησαν στο έντερο μειώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού και προκαλώντας χαμηλού βαθμού φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους. Για να επιβεβαιωθεί ότι η αλλαγή της γονιδιακής έκφρασης ήταν υπεύθυνη, η ομάδα έδειξε ότι τα ποντίκια που είχαν μόνο βακτήρια Escherichia coli με τις ίδιες γενετικές αλλαγές στο έντερό τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα. Το εύρημα αυτό ανοίγει τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την αντιστροφή αυτού του αποτελέσματος.

“Η αφαίρεση του F. εντέρου από το έντερο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας ή των μεταβολικών προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία”, λέει ο Ohno. “Μια άλλη στρατηγική θα μπορούσε να είναι η πρόληψη του μεταβολισμού του F. εντέρου”. Ο Ohno ενημερώθηκε για το F. εντέρου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με τον επιστήμονα τροφίμων Keishi Kameyama της ιαπωνικής εταιρείας τροφίμων Ajinomoto, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, κατά τη διάρκεια γεύματος σε ένα συνέδριο. “Ανέφερε ότι το F. εντέρου αυξανόταν σε παχύσαρκα ποντίκια και ότι το είχε απομονώσει”, θυμάται ο Ohno. “Έτσι αρχίσαμε να συζητάμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και να ανακαλύψουμε πώς αυτό το είδος θα μπορούσε να επηρεάσει, και ίσως να προκαλέσει, την παχυσαρκία”. Αλλά δεν είναι όλα τα βακτήρια του εντέρου κακά για την παχυσαρκία- ορισμένα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της. Η ομάδα διερευνά τώρα άλλα είδη βακτηρίων που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ταχείας αύξησης του σωματικού βάρους που συνήθως συμβαίνει σε ποντίκια που ακολουθούν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.