Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για κρούσματα παρβοϊού σε παιδικό σταθμό

ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για κρούσματα παρβοϊού σε παιδικό σταθμό

ΕΟΔΥ Θεσσαλονίκη: Ο ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον παρβοϊό λόγω προηγούμενων λοιμώξεων που εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία.

Συναγερμός από τον ΕΟΔΥ, καθώς 11 παιδιά προσχολικής ηλικίας σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης, ένα εκ των οποίων, ηλικίας 3,5 ετών, πέθανε από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από τον παρβοϊό Β19. Πριν από δύο μήνες ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από ιατρικά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας ότι παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης. Μεταξύ αυτών των παιδιών, ένα εμφάνισε οξεία μυοκαρδίτιδα και στη συνέχεια πέθανε.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο θάνατος του 3,5χρονου παιδιού σημειώθηκε πριν από περίπου δύο μήνες. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν μια ταυτόχρονη μόλυνση παρβοϊού και αδενοϊού που οδηγεί σε μυοκαρδίτιδα. Επιπλέον, ένα παιδί εμφάνισε μυοπερικαρδίτιδα και νοσηλεύτηκε, δύο ήταν ασυμπτωματικά αλλά είχαν περικαρδιακό υγρό και τα υπόλοιπα παιδιά είχαν συμπτώματα αλλά φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Ο ΕΟΔΥ συνέστησε το κλείσιμο του παιδικού σταθμού για δύο εβδομάδες, καθώς και την παροχή οδηγιών για τον καθαρισμό και την απολύμανση των εγκαταστάσεων. Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στη διερεύνηση του ρόλου της συνλοίμωξης με τον παρβοϊό Β19 και άλλους ιούς στα κρούσματα μυοκαρδίτιδας, που πιθανότατα συνέβαλαν στο θάνατο του παιδιού.

Ο ΕΟΔΥ τόνισε την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, ιδιαίτερα των μαιευτηρίων-γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών ιατρών και ιατρών. Τόνισαν τη σημασία της υψηλής κλινικής υποψίας και της έγκαιρης εργαστηριακής επιβεβαίωσης των ύποπτων περιπτώσεων, ειδικά σε ομάδες, για την προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, οι παιδίατροι θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19.

Ο ΕΟΔΥ σημείωσε επίσης ότι τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον παρβοϊό λόγω προηγούμενων λοιμώξεων που εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία. Οι εστίες εμφανίζονται σποραδικά και οι τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια. Μελέτες δείχνουν ότι έως και 30%-40% των εγκύων γυναικών μπορεί να είναι ευάλωτες στον ιό. Οι έγκυες γυναίκες συνήθως μολύνουν τον ιό μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από παιδιά ή ενήλικες με πέμπτη ασθένεια.

Όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, το προσωπικό παιδικών σταθμών και οι δάσκαλοι, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η μόλυνση κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για το έμβρυο, όπως εμβρυϊκό ύδρωση και ενδομήτριο θάνατο σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και το 20% των λοιμώξεων από παρβοϊό είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παρβοϊός: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σε σκύλους στις ΗΠΑ

Όλγα Τζέτζη στο healthweb.gr: Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων από παρβοϊό στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΚΑΒ: Πώς θα επανδρώνονται τα πληρώματα των ασθενοφόρων στα νησιά σε περιόδους κρίσης;

ΕΚΑΒ: Σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή αυξημένων απαιτήσεων υπηρεσιών, όταν το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι ανεπαρκές για τη στελέχωση ασθενοφόρων, το ΔΣ του ΕΚΑΒ μπορεί κατ' εξαίρεση να αποφασίσει να συμπληρώσει τα πληρώματα με έναν φοιτητή ΙΕΚ ΕΚΑΒ που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το θεωρητικό μέρος των σπουδών του.

Η.Β. NHS - Δαπάνησε 4,1 δισ. λίρες σε 11 χρόνια για αγωγές λόγω εγκεφαλικής βλάβης μωρών

Το NHS Resolution, το οποίο υπερασπίζεται τα νοσοκομεία στην Αγγλία που κατηγορούνται για ιατρική αμέλεια, δαπάνησε 490 εκατ. λίρες επιπλέον για νομικά έξοδα, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των νομικών αγωγών σε 4,1 δισ. λίρες.

Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής - Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Close Icon