Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Παντζάρια: Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Τα παντζάρια, γνωστά και ως κόκκινα τεύτλα, είναι λαχανικά με έντονο χρώμα και γήινη γεύση. Π πέρα από την ιδιαίτερη γεύση τους, τα παντζάρια προσφέρουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση παντζαριών και στην πρόληψη του καρκίνου.

Αντιοξειδωτικά και η σημασία τους στην πρόληψη του καρκίνου

Αντιοξειδωτικά και η σημασία τους στην πρόληψη του καρκίνου

Ένα από τα κύρια συστατικά των παντζαριών που τους προσδίδει και το έντονο κόκκινο χρώμα τους είναι οι βεταλαΐνες. Οι βεταλαΐνες ανήκουν στην κατηγορία των φυτοθρεπτικών ουσιών, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι βεταλαΐνες μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του μαστού και του προστάτη.

 

Άλλα πιθανά οφέλη των παντζαριών στην πρόληψη του καρκίνου

Εκτός από τις βεταλαΐνες, τα παντζάρια περιέχουν και άλλες ευεργετικές ουσίες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Τα παντζάρια είναι πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην υγιή του πεπτικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση τοξινών από τον οργανισμό. Επιπλέον, τα παντζάρια περιέχουν φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμμετέχει στην επιδιόρθωση του DNA. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τέλος, τα παντζάρια αποτελούν καλή πηγή nitratων, τα οποία στο σώμα μας μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας την οξυγόνωση των κυττάρων και ενδεχομένως παίζοντας ρόλο στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών όγκων.

Άλλα πιθανά οφέλη των παντζαριών στην πρόληψη του καρκίνου

Τα ευρήματα των ερευνών την επίδραση των παντζαριών στην πρόληψη του καρκίνου βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη τους, η ενσωμάτωση των παντζαριών στη διατροφή μας αποτελεί μια ασφαλή και υγιεινή επιλογή. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη υγεία μας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας κατά του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα παντζάρια βελτιώνουν την αθλητική απόδοση;

Tροφές που προστατεύουν από θρόμβους

Τα παντζάρια ως σύμμαχος κατά των σημαδιών της γήρανσης

Παντζάρια: Η πολύτιμη συμβολή τους στη μάχη κατά του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon