Επιστημονικά Νέα

Καρδιομυοπάθεια: Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα

Καρδιομυοπάθεια: Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής που δημιουργεί τρισδιάστατα υπολογιστικά μοντέλα ροής αίματος μέσω των αρτηριών της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Βρετανική Καρδιαγγειακή Εταιρεία στο Μάντσεστερ. Όταν η ερευνητική ομάδα δοκίμασε την τεχνολογία VIRTUHeart με γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με καρδιακή προσβολή, διαπίστωσαν ότι η χρήση της θα είχε αλλάξει τη θεραπεία σε περισσότερο από το 20% των ασθενών.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα είχε οδηγήσει σε λιγότερους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μια επεμβατική διαδικασία όπως η τοποθέτηση στεντ. Δίνοντας στους γιατρούς μια σαφέστερη εικόνα των αρτηριών ενός ασθενούς, η έρευνα έδειξε ότι το VIRTUHeart θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους καρδιοπαθείς να λάβουν τη σωστή θεραπεία για αυτούς, να απελευθερώσει χρόνο από τους γιατρούς και να καλύψει καλύτερα τη ζήτηση για υπηρεσίες καρδιακής φροντίδας.

Οι ερευνητές διερευνούν επί του παρόντος τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η τεχνολογία εάν χρησιμοποιηθεί ευρέως στο NHS, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης που μπορεί να έχει στις λίστες αναμονής. Ελπίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μόλις τρία χρόνια.

Ο Δρ Hazel Arfah Haley, Επεμβατικός Καρδιολόγος στο Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, ηγήθηκε της μελέτης. Είπε, «Δίνοντας στους γιατρούς μια καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του ασθενούς τους, δείξαμε ότι αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούμε και αντιμετωπίζουμε τις καρδιακές παθήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς έχουν τη θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των.”

«Η ομάδα μας διερευνά επίσης εάν το VIRTUHeart θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για άτομα με μια άλλη κοινή καρδιακή πάθηση που ονομάζεται στηθάγχη, βοηθώντας να διασφαλίσουμε ότι ακόμη περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται για πρώτη φορά».

Εκτελούνται έως και 250.000 στεφανιαίες αγγειογραφίες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο — μια εξέταση που επιτρέπει στους γιατρούς να κοιτάζουν μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες του ασθενούς (που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα) και να ελέγχουν για αποφράξεις. Αυτή είναι μια από τις πρώτες εξετάσεις που θα υποβληθούν σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή και βοηθά τους γιατρούς να σχεδιάσουν θεραπεία για την αποκατάσταση της παροχής αίματος στον καρδιακό μυ.

Αλλά τα αγγειογραφήματα μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευθούν όταν μια αρτηρία είναι μόνο εν μέρει αποκλεισμένη, και αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων θεραπείας, ιδιαίτερα όταν οι γιατροί διαχειρίζονται ασθενείς με περίπλοκη καρδιακή νόσο.

Η καινοτόμος τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δημιουργεί ξανά ένα άλλο επεμβατικό αλλά υποχρησιμοποιημένο τεστ που ονομάζεται Fractional Flow Reserve (FFR) στο οποίο οι γιατροί εισάγουν ένα ειδικό καλώδιο στις αρτηρίες για να υπολογίσουν πόσο καλά ρέει το αίμα. Το FFR υποχρησιμοποιείται για διάφορους λόγους, όπως η πίεση χρόνου, η διαθεσιμότητα, η περίπλοκη ανατομία και η εξοικείωση του χειριστή.

Χρησιμοποιώντας μόνο τις εικόνες από το αγγειογράφημα ενός ασθενούς, το VIRTUHeart λειτουργεί ως «εικονικό FFR» και δημιουργεί υπολογιστικά μοντέλα των αιμοφόρων αγγείων του, επιτρέποντας στους γιατρούς να υπολογίσουν τη ροή του αίματος και να μάθουν περισσότερα για την έκταση των μπλοκαρισμάτων.

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, είπε: «Υπάρχουν περίπου 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο λόγω καρδιακών προσβολών, που προκαλούνται κυρίως από τη στένωση και την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών από τη συσσώρευση λιπαρών πλακών».

«Τεχνολογίες όπως το VIRTUHeart δείχνουν πραγματική υπόσχεση για τη βελτίωση της θεραπείας καθώς και για τη μείωση των περιττών παρεμβάσεων, των δαπανών και των επιπλοκών και απελευθερώνοντας χρόνο από τους κλινικούς γιατρούς για τη θεραπεία άλλων ασθενών».

Στη μελέτη συμμετείχαν 208 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με NSTEMI—ένα είδος καρδιακής προσβολής όπου η προσβεβλημένη στεφανιαία αρτηρία δεν είναι εντελώς φραγμένη. Σε όλους τους ασθενείς ανακατασκευάστηκαν οι στεφανιαίες αρτηρίες τους χρησιμοποιώντας το VIRTUHeart.

Αφού οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία, οι ερευνητές αποκάλυψαν τα εικονικά μοντέλα αιμοφόρων αγγείων στους γιατρούς τους. Διαπίστωσαν ότι η χρήση της τεχνολογίας θα είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετώπισαν 46 ασθενείς (22%). Από αυτούς, 21 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μια επεμβατική διαδικασία όπως ένα stent θα είχαν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν η τεχνολογία είχε χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό της θεραπείας τους.

Συνολικά, η χρήση του VIRTUHeart για τον προγραμματισμό της θεραπείας θα είχε οδηγήσει στην τοποθέτηση 42 λιγότερων στεντ—μείωση 18%. Το σύστημα VIRTUHeart αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα Mathematical Modeling in Medicine στο τμήμα Λοιμώξεων, Ανοσίας και Καρδιαγγειακών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Insigneo και το Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Πώς η καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Aπίστευτα οφέλη για καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.

Μελέτη δείχνει τις επιζήμιες επιπτώσεις της μακροχρόνιας Covid στην εκπαίδευση και τη ζωή των παιδιών και των νέων

«Η ακρόαση και η επικύρωση των εμπειριών παιδιών και νέων με μακροχρόνια COVID είναι ζωτικής σημασίας». Οι ερευνητές θα ήθελαν ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουν όλα τα παιδιά, τους νέους και τους γονείς που συμμετείχαν σε συνεντεύξεις, ειδικά καθώς πολλοί εξακολουθούσαν να επηρεάζονται πολύ από τα μακροχρόνια συμπτώματά τους COVID και είχαν περιορισμένους φυσικούς και γνωστικούς πόρους.