Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρδιομυοπάθεια: Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα

Καρδιομυοπάθεια: Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής που δημιουργεί τρισδιάστατα υπολογιστικά μοντέλα ροής αίματος μέσω των αρτηριών της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Βρετανική Καρδιαγγειακή Εταιρεία στο Μάντσεστερ. Όταν η ερευνητική ομάδα δοκίμασε την τεχνολογία VIRTUHeart με γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με καρδιακή προσβολή, διαπίστωσαν ότι η χρήση της θα είχε αλλάξει τη θεραπεία σε περισσότερο από το 20% των ασθενών.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα είχε οδηγήσει σε λιγότερους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μια επεμβατική διαδικασία όπως η τοποθέτηση στεντ. Δίνοντας στους γιατρούς μια σαφέστερη εικόνα των αρτηριών ενός ασθενούς, η έρευνα έδειξε ότι το VIRTUHeart θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους καρδιοπαθείς να λάβουν τη σωστή θεραπεία για αυτούς, να απελευθερώσει χρόνο από τους γιατρούς και να καλύψει καλύτερα τη ζήτηση για υπηρεσίες καρδιακής φροντίδας.

Οι ερευνητές διερευνούν επί του παρόντος τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η τεχνολογία εάν χρησιμοποιηθεί ευρέως στο NHS, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης που μπορεί να έχει στις λίστες αναμονής. Ελπίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μόλις τρία χρόνια.

Ο Δρ Hazel Arfah Haley, Επεμβατικός Καρδιολόγος στο Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, ηγήθηκε της μελέτης. Είπε, «Δίνοντας στους γιατρούς μια καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του ασθενούς τους, δείξαμε ότι αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούμε και αντιμετωπίζουμε τις καρδιακές παθήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι ασθενείς έχουν τη θεραπεία που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των.”

«Η ομάδα μας διερευνά επίσης εάν το VIRTUHeart θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία για άτομα με μια άλλη κοινή καρδιακή πάθηση που ονομάζεται στηθάγχη, βοηθώντας να διασφαλίσουμε ότι ακόμη περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται για πρώτη φορά».

Εκτελούνται έως και 250.000 στεφανιαίες αγγειογραφίες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο — μια εξέταση που επιτρέπει στους γιατρούς να κοιτάζουν μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες του ασθενούς (που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα) και να ελέγχουν για αποφράξεις. Αυτή είναι μια από τις πρώτες εξετάσεις που θα υποβληθούν σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή και βοηθά τους γιατρούς να σχεδιάσουν θεραπεία για την αποκατάσταση της παροχής αίματος στον καρδιακό μυ.

Αλλά τα αγγειογραφήματα μπορεί να είναι δύσκολο να ερμηνευθούν όταν μια αρτηρία είναι μόνο εν μέρει αποκλεισμένη, και αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων θεραπείας, ιδιαίτερα όταν οι γιατροί διαχειρίζονται ασθενείς με περίπλοκη καρδιακή νόσο.

Η καινοτόμος τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δημιουργεί ξανά ένα άλλο επεμβατικό αλλά υποχρησιμοποιημένο τεστ που ονομάζεται Fractional Flow Reserve (FFR) στο οποίο οι γιατροί εισάγουν ένα ειδικό καλώδιο στις αρτηρίες για να υπολογίσουν πόσο καλά ρέει το αίμα. Το FFR υποχρησιμοποιείται για διάφορους λόγους, όπως η πίεση χρόνου, η διαθεσιμότητα, η περίπλοκη ανατομία και η εξοικείωση του χειριστή.

Χρησιμοποιώντας μόνο τις εικόνες από το αγγειογράφημα ενός ασθενούς, το VIRTUHeart λειτουργεί ως «εικονικό FFR» και δημιουργεί υπολογιστικά μοντέλα των αιμοφόρων αγγείων του, επιτρέποντας στους γιατρούς να υπολογίσουν τη ροή του αίματος και να μάθουν περισσότερα για την έκταση των μπλοκαρισμάτων.

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, είπε: «Υπάρχουν περίπου 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο λόγω καρδιακών προσβολών, που προκαλούνται κυρίως από τη στένωση και την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών από τη συσσώρευση λιπαρών πλακών».

«Τεχνολογίες όπως το VIRTUHeart δείχνουν πραγματική υπόσχεση για τη βελτίωση της θεραπείας καθώς και για τη μείωση των περιττών παρεμβάσεων, των δαπανών και των επιπλοκών και απελευθερώνοντας χρόνο από τους κλινικούς γιατρούς για τη θεραπεία άλλων ασθενών».

Στη μελέτη συμμετείχαν 208 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με NSTEMI—ένα είδος καρδιακής προσβολής όπου η προσβεβλημένη στεφανιαία αρτηρία δεν είναι εντελώς φραγμένη. Σε όλους τους ασθενείς ανακατασκευάστηκαν οι στεφανιαίες αρτηρίες τους χρησιμοποιώντας το VIRTUHeart.

Αφού οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία, οι ερευνητές αποκάλυψαν τα εικονικά μοντέλα αιμοφόρων αγγείων στους γιατρούς τους. Διαπίστωσαν ότι η χρήση της τεχνολογίας θα είχε αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετώπισαν 46 ασθενείς (22%). Από αυτούς, 21 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μια επεμβατική διαδικασία όπως ένα stent θα είχαν αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν η τεχνολογία είχε χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό της θεραπείας τους.

Συνολικά, η χρήση του VIRTUHeart για τον προγραμματισμό της θεραπείας θα είχε οδηγήσει στην τοποθέτηση 42 λιγότερων στεντ—μείωση 18%. Το σύστημα VIRTUHeart αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα Mathematical Modeling in Medicine στο τμήμα Λοιμώξεων, Ανοσίας και Καρδιαγγειακών Νόσων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Insigneo και το Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Πώς η καρδιακή προσβολή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου;

Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Aπίστευτα οφέλη για καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon