Ρεπορτάζ Υγείας

Οπιοειδή: Οι έφηβοι με εθισμό συχνά αφήνονται να αποτοξινωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Οπιοειδή: Οι έφηβοι με εθισμό συχνά αφήνονται να αποτοξινωθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Ο Thurstone πιστεύει ότι η παροχή αυτής της συνεχούς φροντίδας θα συμβάλει στη μείωση των υπερβολικών δόσεων στους εφήβους στην περιοχή του Ντένβερ. "Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από μια επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά και μια λίστα με πηγές για να καλέσουμε", δήλωσε.

Οπιοειδή: Όταν το Κέντρο Υγείας του Ντένβερ θέλησε να ανοίξει μια ενδονοσοκομειακή μονάδα αποτοξίνωσης από οπιοειδή ειδικά για εφήβους, οι γιατροί εκεί έψαξαν να βρουν ένα μοντέλο για να το αντιγράψουν. Δεν βρήκαν κανένα. Οι έφηβοι που προσγειώνονται στα επείγοντα περιστατικά με υπερβολική δόση οπιοειδών λαμβάνουν γενικά ναλοξόνη για να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις των επικίνδυνων φαρμάκων στον οργανισμό τους και στέλνονται στο σπίτι τους με έναν κατάλογο με μέρη στα οποία μπορούν να απευθυνθούν για περαιτέρω φροντίδα. Αλλά πολύ συχνά, οι έφηβοι αυτοί δεν αναζητούν ποτέ πρόσθετη βοήθεια. Αφήνονται να υποφέρουν μέσα στην αγωνία της στέρησης χωρίς φάρμακα για να ανακουφίσουν τη λαχτάρα τους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί, αναζητώντας ανακούφιση, επιστρέφουν στα οπιοειδή, συχνά με τραγικές συνέπειες.

Ο Christian Thurstone, διευθυντής των υπηρεσιών συμπεριφορικής υγείας στο νοσοκομείο του Ντένβερ, δήλωσε ότι έξι έφηβοι ασθενείς του πέθαναν από υπερβολική δόση φαιντανύλης τα τελευταία δύο χρόνια. Το Denver Health άνοιξε τώρα αυτό που πιστεύει ότι είναι η πρώτη μονάδα ενδονοσοκομειακής αποτοξίνωσης εφήβων στη χώρα. “Ασχολούμαι με τη θεραπεία ουσιών για εφήβους εδώ στο Ντένβερ εδώ και 20 χρόνια”, δήλωσε ο Thurstone. “Δεν θα ήξερα πού να στείλω κάποιον για αποτοξίνωση εφήβων”. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις που να προσφέρουν ιατρικά ελεγχόμενη στέρηση για ασθενείς κάτω των 18 ετών. Με τις υπερβολικές δόσεις των εφήβων να συνεχίζουν να αυξάνονται μαζί με την ταχεία αύξηση της σκόπιμης και ακούσιας χρήσης φαιντανύλης, υπάρχει έντονη έλλειψη επιλογών για τους εφήβους. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον προσποιήθηκαν τη θεία ή τον θείο ενός εφήβου που πρόσφατα πήρε υπερβολική δόση. Οι ερευνητές τηλεφώνησαν σε όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις θεραπείας εθισμού εφήβων που μπόρεσαν να βρουν για να ρωτήσουν αν η ανιψιά ή ο ανιψιός τους μπορούσε να πάει εκεί για αποτοξίνωση και αν η εγκατάσταση προσέφερε φάρμακα για να βοηθήσει στη διαδικασία. Από τις 160 εγκαταστάσεις θεραπείας εφήβων σε κέντρα φιλοξενίας με τις οποίες ήρθαν σε επαφή, μόνο οι 63 δήλωσαν ότι θα επέτρεπαν σε εφήβους να αποτοξινωθούν επιτόπου. Από αυτές τις 63, μόνο οι 18 προσέφεραν βουπρενορφίνη -το μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης οπιοειδών σε παιδιά ηλικίας μόλις 16 ετών- και μερικές από αυτές δεν προσέφεραν κανένα πρόσθετο φάρμακο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης. “Δεν είμαι σίγουρη αν η λέξη απάνθρωπη είναι πολύ ισχυρή”, δήλωσε η Caroline King, ειδικευόμενη στην επείγουσα ιατρική στο Πανεπιστήμιο Yale, η οποία αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο OHSU το 2023 και ηγήθηκε της έρευνας. “Το να μην προσφέρεις τίποτα, να μην προσφέρεις καμία πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και φάρμακα για τη ναυτία ή πραγματικά βασικά πράγματα, είναι πραγματικά παρωδία”. Τα μέλη του προσωπικού σε μια εγκατάσταση είπαν στους ερευνητές ότι δεν προσφέρουν φάρμακα επειδή τα παιδιά είναι ανθεκτικά, υπονοώντας ότι δεν υποφέρουν τόσο πολύ όσο οι ενήλικες, ή ίσως ότι τους αξίζει να υποφέρουν, δήλωσε ο King. Οι εργαζόμενοι σε μια άλλη μονάδα είπαν στους ερευνητές ότι “προσπαθούν να τους σπρώξουν Gatorade και απλά να τα ξαπλώσουν σε μια κούνια”, είπε. Ο King είπε ότι πολλές τοποθεσίες απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να σκεφτούν ούτε ένα μέρος στην πολιτεία τους όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να πάνε για αποτοξίνωση. “Είναι πραγματικά τρομερό να ακούμε ότι αυτή είναι η περίπτωση”, δήλωσε ο King.

Η Αμερικανική Εταιρεία Ιατρικής της Εξάρτησης αναθεωρεί τα πρότυπά της για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης οπιοειδών σε ενήλικες (φέτος) και παιδιά (το 2024). Η Sandra Gomez-Luna, η επικεφαλής ιατρός ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale, η οποία ηγείται της παιδιατρικής προσπάθειας, δήλωσε ότι οι περισσότεροι έφηβοι δεν εμφανίζουν σημαντικά συμπτώματα στέρησης και ότι, γενικά, η στέρηση δεν είναι τόσο έντονη για τους εφήβους όσο για τους ενήλικες. “Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια μερίδα εφήβων με διαταραχές χρήσης ουσιών που θα χρειαστούν ιατρικά παρακολουθούμενη διαχείριση της στέρησης”, δήλωσε. Επειδή οι έφηβοι συνήθως δεν κάνουν χρήση ναρκωτικών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όσο οι ενήλικες, δήλωσε η Gomez-Luna, μπορεί να μην υποφέρουν από τις συνέπειες της χρόνιας χρήσης ή να μην έχουν τόσες πολλές συνοδευτικές παθήσεις υγείας που μπορεί να κάνουν την απεξάρτηση πιο δύσκολη ή πιο σύνθετη στη θεραπεία. Όμως η αύξηση του πιο ισχυρού οπιοειδούς φαιντανύλης μπορεί να αλλάξει αυτή τη σκέψη. “Καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι θα εμπλέκονται στη χρήση φαιντανύλης”, δήλωσε η Gomez-Luna, “θα υπάρχουν περισσότεροι έφηβοι που θα χρειάζονται ιατρικά παρακολουθούμενη στέρηση”. Η Gomez-Luna δήλωσε ότι η ομάδα ιατρικής της εξάρτησης ανησυχεί επίσης ότι υπάρχουν πολύ λίγες εγκαταστάσεις για εφήβους και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για τη θεραπεία τους. Ο Scott Hadland, επικεφαλής της ιατρικής εφήβων και νεαρών ενηλίκων στο Mass General for Children και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι υπάρχουν λιγότερες εγκαταστάσεις για εφήβους εν μέρει επειδή πολλοί έφηβοι δεν εντοπίζονται ποτέ ότι χρειάζονται βοήθεια ή δεν συνδέονται με τη φροντίδα, παρά τον αυξανόμενο αριθμό υπερβολικών δόσεων. “Ο όγκος των ασθενών παραδόξως δεν είναι πάντα εκεί για να υποστηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα, παρόλο που γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο Hadland. “Γίνεται οικονομικά δύσκολο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα του οποίου η μοναδική γραμμή υπηρεσιών είναι η παροχή υπηρεσιών αποτοξίνωσης σε νέους ανθρώπους”. Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ειδικές μονάδες αποτοξίνωσης, οι έφηβοι εισάγονται μερικές φορές σε νοσοκομείο, συχνά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παρακολούθηση από ό,τι στους κανονικούς ορόφους νοσηλείας. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να φροντίζονται από μια ομάδα που ειδικεύεται στην ιατρική της εξάρτησης των εφήβων.

Περισσότερα από τις ορεινές πολιτείες

“Το παιδιατρικό εργατικό δυναμικό μας δεν έχει παραδοσιακά λάβει ισχυρή εκπαίδευση στη διαχείριση του εθισμού”, δήλωσε ο Hadland. “Όταν οι ασθενείς πηγαίνουν σε γενικά παιδιατρικά νοσοκομεία, είναι πιθανό να μην υπάρχει εκεί κάποιος που να έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να διαχειριστεί τη φροντίδα αυτού του ασθενούς”. Ο Thurstone δήλωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να λειτουργήσει η μονάδα αποτοξίνωσης εφήβων του Denver Health ήταν η στελέχωση με προσωπικό. Χρειάστηκε περισσότερο από ένας χρόνος για να βρεθεί ένας πιστοποιημένος ειδικός σε θέματα εθισμού για να διευθύνει τη μονάδα. Οι ειδικοί εθισμού τονίζουν ότι δεν χρειάζονται όλοι οι έφηβοι με διαταραχή χρήσης οπιοειδών ενδονοσοκομειακή αποτοξίνωση. Η απεξάρτηση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, εάν οι έφηβοι έχουν ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον που τους στηρίζει και παρακολουθεί τα συμπτώματά τους. Ωστόσο, πολλοί έφηβοι με διαταραχές χρήσης οπιοειδών προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες στις οποίες οι γονείς μπορεί να παλεύουν και οι ίδιοι με τον εθισμό. Και βγαίνοντας από την πανδημία, οι ειδικοί βλέπουν επίσης περισσότερους εφήβους με διαταραχές χρήσης οπιοειδών που έχουν άλλα ψυχιατρικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή διατροφικές διαταραχές. “Όλες αυτές οι παθήσεις έχουν αυξηθεί στον απόηχο της COVID, παράλληλα με την αύξηση των υπερβολικών δόσεων που βλέπουμε”, δήλωσε ο Hadland. “Μέρος της ευθύνης του παιδιατρικού μας εργατικού δυναμικού αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του εθισμού, αλλά και η αντιμετώπιση των υποκείμενων καταστάσεων ψυχικής υγείας που οι νέοι άνθρωποι επεξεργάζονται”. Ο Thurstone δήλωσε ότι σε εθνικό επίπεδο περίπου οι μισοί από τους εφήβους εγκαταλείπουν τη θεραπεία, αλλά ότι είναι χειρότερα στις περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Το Denver Health επαναχρησιμοποίησε κρεβάτια από μια ψυχιατρική μονάδα ενδονοσοκομειακής περίθαλψης για να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αποτοξίνωσης εφήβων. Η μονάδα δέχτηκε τον πρώτο της ασθενή αυτή την άνοιξη και δέχεται περίπου έναν ασθενή την εβδομάδα, κυρίως εφήβους με εξάρτηση από φαιντανύλη. Οι έφηβοι ξεκινούν φαρμακευτική θεραπεία, τις περισσότερες φορές με βουπρενορφίνη, για να αντιμετωπίσουν τη λαχτάρα τους, λαμβάνουν πρόσθετα φάρμακα για να διαχειριστούν τυχόν παρενέργειες της στέρησης και λαμβάνουν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να τους βοηθήσει στην ανάρρωσή τους. Μόλις μπορέσουν να εξέλθουν με ασφάλεια, συνδέονται με προγράμματα θεραπείας εθισμού στις κοινότητές τους. Ο Thurstone πιστεύει ότι η παροχή αυτής της συνεχούς φροντίδας θα συμβάλει στη μείωση των υπερβολικών δόσεων στους εφήβους στην περιοχή του Ντένβερ. “Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από μια επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά και μια λίστα με πηγές για να καλέσουμε”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι έφηβοι σπάνια λαμβάνουν φάρμακα για τον εθισμό στα κέντρα θεραπείας των ΗΠΑ, αποκαλύπτει έρευνα

Το ποσοστό των γυναικών που πεθαίνουν από αλκοόλ αυξάνεται

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

NHS: Η κυβέρνηση καθυστερεί τα σχέδια διπλασιασμού των φοιτητών ιατρικής στην Αγγλία

NHS: Οι υπουργοί υποστήριξαν τον διπλασιασμό των θέσεων ιατρικής σχολής έως το 2031 από 7.500 σήμερα σε 15.000, με περισσότερες θέσεις ιατρικών σχολών σε περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε να ανεβάσει επίπεδο εκπαίδευσης και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γεωγραφικής ανισότητας.

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.