Ρεπορτάζ Υγείας

ΟΗΕ: Τα παιδιά χάνουν τους συνήθεις εμβολιασμούς χάρη στην COVID

ΟΗΕ: Τα παιδιά χάνουν τους συνήθεις εμβολιασμούς χάρη στην COVID

Έχουν ήδη υπάρξει αναφορές τους τελευταίους μήνες για αυξανόμενα κρούσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 400% των κρουσμάτων ιλαράς στην Αφρική το 2022.

ΟΗΕ: Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο έχασαν πέρυσι τα εμβόλια ρουτίνας που προστατεύουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να διαταράσσουν την υγειονομική περίθαλψη παγκοσμίως. Αυτό είναι δύο εκατομμύρια περισσότερα παιδιά από το 2020, όταν η COVID-19 προκάλεσε lockdown σε όλον τον κόσμο, και έξι εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι πριν από την πανδημία το 2019, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η UNICEF περιέγραψε την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης ως τη μεγαλύτερη παρατεταμένη οπισθοδρόμηση στον παιδικό εμβολιασμό σε μια γενιά, επαναφέροντας τα ποσοστά κάλυψης σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πολλοί ήλπιζαν ότι το 2021 θα ανακάμψει κάποιο έδαφος μετά το πρώτο έτος της πανδημίας, αλλά η κατάσταση στην πραγματικότητα επιδεινώθηκε, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες κάλυψης της διαφοράς.

«Θέλω να ξεπεράσω το επείγον», είπε στο Reuters ο ανώτερος ειδικός εμβολιασμού της UNICEF, Νίκλας Ντάνιελσον. «Πρόκειται για κρίση υγείας των παιδιών».

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι η εστίαση στις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της COVID-19 το 2021, καθώς και η οικονομική επιβράδυνση και η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εμπόδισαν την ταχύτερη ανάκαμψη για τους συνήθεις εμβολιασμούς.

Η κάλυψη μειώθηκε σε κάθε περιοχή, έδειξαν τα στοιχεία, τα οποία υπολογίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα σχετικά με τη λήψη τριών δόσεων εμβολίου διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DTP3) και περιλαμβάνουν τόσο παιδιά που δεν κάνουν καθόλου εμβόλια όσο και εκείνα που χάνουν από τις τρεις δόσεις που είναι απαραίτητες για προστασία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάλυψη μειώθηκε κατά 5% σε 81% πέρυσι.

Ο αριθμός των παιδιών «μηδενικής δόσης», που δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο, αυξήθηκε κατά 37% μεταξύ 2019 και 2021, από 13 σε 18 εκατομμύρια παιδιά κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, έδειξαν τα στοιχεία. Για πολλές ασθένειες, περισσότερο από το 90% των παιδιών χρειάζεται να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τα κρούσματα.

Έχουν ήδη υπάρξει αναφορές τους τελευταίους μήνες για αυξανόμενα κρούσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 400% των κρουσμάτων ιλαράς στην Αφρική το 2022.

«Εάν δεν προλάβουμε τους εμβολιασμούς γρήγορα και επειγόντως, θα γίνουμε αναπόφευκτα μάρτυρες περισσότερων εστιών», δήλωσε ο Ephrem Tekle Lemango της UNICEF, λέγοντας ότι η Υεμένη και το Αφγανιστάν συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών με μεγάλες και ενοχλητικές επιδημίες ιλαράς τους τελευταίους μήνες.

Το 2021, 24,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση του εμβολίου ιλαράς και άλλα 14,7 εκατομμύρια δεν έλαβαν την απαραίτητη δεύτερη δόση, έδειξαν τα στοιχεία.

Η κάλυψη ήταν 81%, η χαμηλότερη από το 2008.

Οι αριθμοί υπολογίζονται χρησιμοποιώντας δεδομένα από εθνικά συστήματα υγείας σε 177 χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

CDC: Mειώθηκαν οι παιδικοί εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για την μείωση των εμβολιασμών έναντι των νόσων στις οποίες είναι πολύ επιρρεπή τα παιδιά».

Παιδικοί εμβολιασμοί ρουτίνας εν μέσω πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.

Ο περιορισμός της διαφήμισης τυχερών παιχνιδιών θα μπορούσε να μειώσει τις σχετικές βλάβες, ιδίως σε ευάλωτα άτομα

"Τέτοιοι περιορισμοί θα μπορούσαν όχι μόνο να μειώσουν τη συνολική βλάβη, αλλά και να μετριάσουν τον αντίκτυπο της διαφήμισης στις ανισότητες που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια". Η ίδια πρόσθεσε: "Η μελέτη μας έδειξε ότι οι στρατηγικές πρόληψης των βλαβών για τη δημόσια υγεία θα πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνουν μια σειρά πολιτικών που περιορίζουν την έκθεση στη διαφήμιση, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων"

Η προεκλαμψία στις μητέρες συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

ΠΟΥ: Αποφασίζει εάν η πανδημία είναι ακόμη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη

ΠΟΥ: Αύριο μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει εάν η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Επισημάνσεις για τα εμβόλια γρίπης και τις μεταλλάξεις Κράκεν & Όρθρος της Όμικρον της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη

«Έχουμε χαλαρώσει αρκετά με το εμβόλιο της γρίπης», οι πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με πέρυσι, αποκάλυψε η κ. Παγώνη. «Φέτος έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.600.000 ενώ πέρυσι 4.500.000, παρόλο που βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουν».