Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για «τέλεια καταιγίδα» καθώς οι παιδικοί εμβολιασμοί ρουτίνας μειώνονται

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για «τέλεια καταιγίδα» καθώς οι παιδικοί εμβολιασμοί ρουτίνας μειώνονται

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε να μην θυσιαστούν τα συνήθη εμβόλια παιδικής ηλικίας στη βιασύνη να ξεδιπλωθεί η Covid.

ΟΗΕ: Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι δημιουργείται μια «τέλεια καταιγίδα», με μια μαζική πανδημία να διακόπτει την πρόσβαση σε εμβολιασμούς ρουτίνας, αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο από ιλαρά και άλλες θανατηφόρες ασθένειες. 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τα βασικά παιδικά εμβόλια πέρυσι, καθώς οι συνήθεις υπηρεσίες υγείας πλήττονται παγκοσμίως από περιορισμούς που αποσκοπούν στον έλεγχο της Covid-19 και πολλοί γονείς αποφεύγουν τις κλινικές που ήταν ανοιχτές λόγω του φόβου της έκθεσης στον ιό.

Σημειώνει τον υψηλότερο αριθμό σε πάνω από μια δεκαετία και 3,7 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την παιδική υπηρεσία UNICEF του ΟΗΕ.

Και η απότομη μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας έρχεται καθώς πολλές χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ακόμη και όταν η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Αυτό έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιταχύνει τη μετάδοση της Covid, αλλά και να επιτρέψει την εξάπλωση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιορισμοί σε πολλές χώρες έδωσαν μέχρι τώρα ένα ρυθμιστικό που προστατεύει τα μη εμβολιασμένα παιδιά από την έκθεση σε παιδικές ασθένειες.

«Το 2021, θα έχουμε πιθανώς μια τέλεια καταιγίδα που πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Kate O’Brien, επικεφαλής του τμήματος εμβολίων και ανοσοποίησης του ΠΟΥ.

«Χτύπημα του συναγερμού» – Προειδοποίησε ότι υπήρχε τώρα «συσσώρευση παιδιών που δεν έχουν ανοσία επειδή δεν έχουν λάβει εμβόλια και όλο και περισσότερη μετάδοση λόγω της πολύ πρόωρης απελευθέρωσης της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων.

“Αυτό είναι το είδος της τέλειας καταιγίδας και χτυπάμε τώρα το κουδούνι συναγερμού”, δήλωσε η O’Brien, τονίζοντας τη «μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για αυτές τις νόσους στις οποίες είναι πολύ επιρρεπή τα παιδιά».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά». Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη αποκάλυψαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών σε όλες τις περιοχές έχασε τις πρώτες ζωτικές δόσεις εμβολίου πέρυσι, ενώ εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια χάθηκαν αργότερα.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «τέλεια καταιγίδα» καθώς ο παιδικός εμβολιασμός ρουτίνας μειώνεται

Ο αριθμός παιδιών που δεν λαμβάνουν ζωτικούς εμβολιασμούς κατά της ιλαράς, της διφθερίτιδας και του τετάνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας –

Σε σύγκριση με το 2019, 3,5 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν τις πρώτες δόσεις τους από το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DTP) τριών δόσεων, ενώ τρία εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση ιλαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ακόμη πιο ανησυχητικό ίσως, ότι 17 εκατομμύρια παιδιά, που ζουν κυρίως σε κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις ή σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ή σε άτυπες παραγκουπόλεις, πιθανότατα δεν έλαβαν ούτε ένα εμβόλιο το 2020. «Η πανδημία COVID-19 και οι σχετικές διαταραχές μάς κοστίζουν πολύτιμο έδαφος που δεν μπορούμε να χάσουμε», δήλωσε η επικεφαλής της UNICEF, Henrietta Fore, στη δήλωση, προειδοποιώντας ότι «οι συνέπειες θα πληρωθούν στη ζωή και την ευημερία των πιο ευάλωτων».

Είπε ακόμη ότι και πριν από την Covid, «υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια ότι αρχίσαμε να χάνουμε έδαφος στον αγώνα για την ανοσοποίηση των παιδιών από την πρόληψη παιδικών ασθενειών».

«Η πανδημία έχει επιδεινώσει μια κακή κατάσταση». – «Καταστροφικό» – Η παγκόσμια κάλυψη και για τις τρεις δόσεις DTP είχε, για παράδειγμα, σταματήσει στο 86% τα τελευταία χρόνια, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 83% το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι 22,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν.

Όσον αφορά την ιλαρά, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και απαιτεί λήψη εμβολιασμού τουλάχιστον 95% για να αποφευχθεί η εξάπλωση, το ποσοστό εμβολιασμού πρώτης δόσης μειώθηκε από 86 σε 84% πέρυσι, ενώ μόνο το 71% έλαβε δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά, με τα δεδομένα να δείχνουν μια ιδιαίτερα απότομη πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στην Ινδία, η οποία έχει καταστραφεί από ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα Covid, ο αριθμός των παιδιών που έχασαν την πρώτη τους δόση DTP υπερδιπλασιάστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια πέρυσι από 1,4 εκατομμύριο το 2019.

Η κάλυψη και για τις τρεις δόσεις DTP στη χώρα μειώθηκε εν τω μεταξύ από 91 σε 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το Πακιστάν, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες είδαν επίσης τον αριθμό των μη προστατευμένων παιδιών να αυξάνεται σημαντικά.

Στην Αμερική, εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι «αναδύεται επίσης μια ανησυχητική εικόνα», αν και όχι απαραίτητα λόγω της πανδημίας.

Προειδοποίησαν ότι οι ελλείψεις χρηματοδότησης, η παραπληροφόρηση εμβολίων και άλλοι παράγοντες συνεχίζουν να μειώνουν το ποσοστό των παιδιών που έχουν λάβει και τις τρεις λήψεις DTP, οι οποίες μειώθηκαν από 91% το 2016 σε μόλις 82% πέρυσι.

Το Μεξικό ήταν μεταξύ των χωρών όπου ο αριθμός των παιδιών που δεν πήρε την πρώτη δόση DTP αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό, ενώ διογκώθηκε από 348.000 το 2019 σε 454.000 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε να μην θυσιαστούν τα συνήθη εμβόλια παιδικής ηλικίας στη βιασύνη να ξεδιπλωθεί η Covid.

«Ακόμη και όταν οι χώρες φώναζαν να πάρουν στα χέρια τους τα εμβόλια Covid-19, έχουμε προχωρήσει προς τα πίσω σε άλλους εμβολιασμούς, αφήνοντας τα παιδιά σε κίνδυνο από καταστροφικές αλλά προληπτικές ασθένειες, όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα ή η μηνιγγίτιδα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τένδρο Αντάνομ Γκεμπρέιζε. «Τα κρούσματα πολλαπλών ασθενειών θα ήταν καταστροφικά για τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας που μάχονται ήδη την Covid-19, καθιστώντας το πιο επείγον από ποτέ να επενδύσουμε στον παιδικό εμβολιασμό και να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει σε κάθε παιδί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκστρατεία «Παιδικά Χαμόγελα» κατά της μηνιγγίτιδας

Έρχεται παιδικό εμβόλιο νέας γενιάς σε μια δόση

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Εμπόδιο οι πολεμικές συγκρούσεις

Παπακώστα: Παιδικά εμβόλια δωρεάν στα σχολεία

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την μηνιγγίτιδα

Εξαίρεση παιδικών εμβολίων από όριο συνταγογράφησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά την πανδημία, για ν' αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της νόσου, μετά τη λήξη της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα περιστατικά μακράς COVID, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων. Κυρίαρχο επίσης στοιχείο είναι και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, καθώς και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναφέρθηκε σε μελέτη του Κέντρου Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό, που συνέδεσε δεκάδες λογαριασμούς με τη διάδοση της πλειοψηφίας της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια στο Facebook.

Περιττά για τους περισσότερους Αμερικανούς θεωρούν τα ενισχυτικά πλάνα του εμβολίου covid-19 δύο αξιωματούχοι του FDA

H Gruber, ο Krause και άλλοι συγγραφείς ζήτησαν προσοχή σχετικά με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από προκαταρκτικές μελέτες παρατήρησης που ενδεχομένως επηρεάζονται από "συγκεχυμένες και επιλεκτικές αναφορές" για την ενημέρωση της αναπτυξιακής βολής της χώρας. Αντ΄ αυτού, η παροχή εμβολίου θα πρέπει να διατεθεί σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς για να μειωθεί καλύτερα ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών και αναδυόμενων παραλλαγών, ανέφεραν.

Συνεδρίαση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τη στάθμιση των δεδομένων για το ενισχυτικό εμβόλιο της Pfizer

«Παρόλο που η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, νοσηλεία και θάνατο παραμένει υψηλή, η εξασθένηση της ανοσίας και η διαφοροποίηση των ιών δημιουργούν πιθανή ανάγκη για τρίτη δόση εμβολίου»

Μίνα Γκάγκα: Πάνω από 62% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο-Έκκληση σε ηλικιωμένους και ευάλωτους

Μίνα Γκάγκα: Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, η κα Γκάγκα, ανέφερε πως πάνω από το 62% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να καλυφθεί το 100% ιδιαίτερα στις ευαπαθείς και τις μεγαλύτερες ηλικακές ομάδες, που διατρέχουν και τον υψηλότερο κίνδυνο.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Σε φάση συρρίκνωσης η πανδημία - Βελτιωμένη η πίεση στο ΕΣΥ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ειδικότερα, όπως είπε, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι σημαντικά μειωμένος κατά το ίδιο διάστημα κατά 18%.