Πολιτική Υγείας

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για «τέλεια καταιγίδα» καθώς οι παιδικοί εμβολιασμοί ρουτίνας μειώνονται

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για «τέλεια καταιγίδα» καθώς οι παιδικοί εμβολιασμοί ρουτίνας μειώνονται

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε να μην θυσιαστούν τα συνήθη εμβόλια παιδικής ηλικίας στη βιασύνη να ξεδιπλωθεί η Covid.

ΟΗΕ: Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι δημιουργείται μια «τέλεια καταιγίδα», με μια μαζική πανδημία να διακόπτει την πρόσβαση σε εμβολιασμούς ρουτίνας, αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο από ιλαρά και άλλες θανατηφόρες ασθένειες. 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τα βασικά παιδικά εμβόλια πέρυσι, καθώς οι συνήθεις υπηρεσίες υγείας πλήττονται παγκοσμίως από περιορισμούς που αποσκοπούν στον έλεγχο της Covid-19 και πολλοί γονείς αποφεύγουν τις κλινικές που ήταν ανοιχτές λόγω του φόβου της έκθεσης στον ιό.

Σημειώνει τον υψηλότερο αριθμό σε πάνω από μια δεκαετία και 3,7 εκατομμύρια περισσότερα από ό,τι το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την παιδική υπηρεσία UNICEF του ΟΗΕ.

Και η απότομη μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας έρχεται καθώς πολλές χώρες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ακόμη και όταν η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Αυτό έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιταχύνει τη μετάδοση της Covid, αλλά και να επιτρέψει την εξάπλωση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιορισμοί σε πολλές χώρες έδωσαν μέχρι τώρα ένα ρυθμιστικό που προστατεύει τα μη εμβολιασμένα παιδιά από την έκθεση σε παιδικές ασθένειες.

«Το 2021, θα έχουμε πιθανώς μια τέλεια καταιγίδα που πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Kate O’Brien, επικεφαλής του τμήματος εμβολίων και ανοσοποίησης του ΠΟΥ.

«Χτύπημα του συναγερμού» – Προειδοποίησε ότι υπήρχε τώρα «συσσώρευση παιδιών που δεν έχουν ανοσία επειδή δεν έχουν λάβει εμβόλια και όλο και περισσότερη μετάδοση λόγω της πολύ πρόωρης απελευθέρωσης της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων.

“Αυτό είναι το είδος της τέλειας καταιγίδας και χτυπάμε τώρα το κουδούνι συναγερμού”, δήλωσε η O’Brien, τονίζοντας τη «μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για αυτές τις νόσους στις οποίες είναι πολύ επιρρεπή τα παιδιά».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε αυτά τα παιδιά». Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη αποκάλυψαν ότι ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών σε όλες τις περιοχές έχασε τις πρώτες ζωτικές δόσεις εμβολίου πέρυσι, ενώ εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια χάθηκαν αργότερα.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «τέλεια καταιγίδα» καθώς ο παιδικός εμβολιασμός ρουτίνας μειώνεται

Ο αριθμός παιδιών που δεν λαμβάνουν ζωτικούς εμβολιασμούς κατά της ιλαράς, της διφθερίτιδας και του τετάνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας –

Σε σύγκριση με το 2019, 3,5 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν τις πρώτες δόσεις τους από το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη (DTP) τριών δόσεων, ενώ τρία εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση ιλαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ακόμη πιο ανησυχητικό ίσως, ότι 17 εκατομμύρια παιδιά, που ζουν κυρίως σε κοινότητες που πλήττονται από συγκρούσεις ή σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται ή σε άτυπες παραγκουπόλεις, πιθανότατα δεν έλαβαν ούτε ένα εμβόλιο το 2020. «Η πανδημία COVID-19 και οι σχετικές διαταραχές μάς κοστίζουν πολύτιμο έδαφος που δεν μπορούμε να χάσουμε», δήλωσε η επικεφαλής της UNICEF, Henrietta Fore, στη δήλωση, προειδοποιώντας ότι «οι συνέπειες θα πληρωθούν στη ζωή και την ευημερία των πιο ευάλωτων».

Είπε ακόμη ότι και πριν από την Covid, «υπήρχαν ανησυχητικά σημάδια ότι αρχίσαμε να χάνουμε έδαφος στον αγώνα για την ανοσοποίηση των παιδιών από την πρόληψη παιδικών ασθενειών».

«Η πανδημία έχει επιδεινώσει μια κακή κατάσταση». – «Καταστροφικό» – Η παγκόσμια κάλυψη και για τις τρεις δόσεις DTP είχε, για παράδειγμα, σταματήσει στο 86% τα τελευταία χρόνια, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 83% το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι 22,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν.

Όσον αφορά την ιλαρά, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και απαιτεί λήψη εμβολιασμού τουλάχιστον 95% για να αποφευχθεί η εξάπλωση, το ποσοστό εμβολιασμού πρώτης δόσης μειώθηκε από 86 σε 84% πέρυσι, ενώ μόνο το 71% έλαβε δεύτερη δόση.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά, με τα δεδομένα να δείχνουν μια ιδιαίτερα απότομη πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στην Ινδία, η οποία έχει καταστραφεί από ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα Covid, ο αριθμός των παιδιών που έχασαν την πρώτη τους δόση DTP υπερδιπλασιάστηκε σε πάνω από τρία εκατομμύρια πέρυσι από 1,4 εκατομμύριο το 2019.

Η κάλυψη και για τις τρεις δόσεις DTP στη χώρα μειώθηκε εν τω μεταξύ από 91 σε 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το Πακιστάν, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες είδαν επίσης τον αριθμό των μη προστατευμένων παιδιών να αυξάνεται σημαντικά.

Στην Αμερική, εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι «αναδύεται επίσης μια ανησυχητική εικόνα», αν και όχι απαραίτητα λόγω της πανδημίας.

Προειδοποίησαν ότι οι ελλείψεις χρηματοδότησης, η παραπληροφόρηση εμβολίων και άλλοι παράγοντες συνεχίζουν να μειώνουν το ποσοστό των παιδιών που έχουν λάβει και τις τρεις λήψεις DTP, οι οποίες μειώθηκαν από 91% το 2016 σε μόλις 82% πέρυσι.

Το Μεξικό ήταν μεταξύ των χωρών όπου ο αριθμός των παιδιών που δεν πήρε την πρώτη δόση DTP αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό, ενώ διογκώθηκε από 348.000 το 2019 σε 454.000 το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε να μην θυσιαστούν τα συνήθη εμβόλια παιδικής ηλικίας στη βιασύνη να ξεδιπλωθεί η Covid.

«Ακόμη και όταν οι χώρες φώναζαν να πάρουν στα χέρια τους τα εμβόλια Covid-19, έχουμε προχωρήσει προς τα πίσω σε άλλους εμβολιασμούς, αφήνοντας τα παιδιά σε κίνδυνο από καταστροφικές αλλά προληπτικές ασθένειες, όπως η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα ή η μηνιγγίτιδα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τένδρο Αντάνομ Γκεμπρέιζε. «Τα κρούσματα πολλαπλών ασθενειών θα ήταν καταστροφικά για τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας που μάχονται ήδη την Covid-19, καθιστώντας το πιο επείγον από ποτέ να επενδύσουμε στον παιδικό εμβολιασμό και να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει σε κάθε παιδί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκστρατεία «Παιδικά Χαμόγελα» κατά της μηνιγγίτιδας

Έρχεται παιδικό εμβόλιο νέας γενιάς σε μια δόση

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού: Εμπόδιο οι πολεμικές συγκρούσεις

Παπακώστα: Παιδικά εμβόλια δωρεάν στα σχολεία

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την μηνιγγίτιδα

Εξαίρεση παιδικών εμβολίων από όριο συνταγογράφησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.