Ρεπορτάζ Υγείας

ΟΕΝΓΕ: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των γιατρων

ΟΕΝΓΕ: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των γιατρων

Κάλεσμα στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών στις  14/11, πραγματοποεί το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απόφασίζοντας παράλληλα την κλιμάκωση της παρουσίας της ΟΕΝΓΕ στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Αναλυτικότερα, η ΟΕΝΓΕ μέσω ανακοίνωσή της τονίζει ότι: “Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση στο χώρο της Υγείας παραμένει δραματική. Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων,  σε φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές. Επιταχυνόμενη συρρίκνωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, εικόνα διάλυσης σε αρκετές περιπτώσεις. Υγειονομικοί στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, αύξηση των πληρωμών των ασθενών.

Η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων παραμένει. Τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί. Μόλις 200 εκ. από τα 600  εκ. που προβλέπονταν  έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία, ενώ το συνολικό χρέος  του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία ξεπερνά τα 2,5 δις.

Παρά τις υποσχέσεις  της κυβέρνησης ότι δε θα πειραχτεί το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχει μπει η εξοικονόμηση 300 εκ. ευρώ από την «αναδιάρθρωση» των ειδικών μισθολογίων, που είναι άλλωστε και μνημονιακή δέσμευση.

Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, στη διαμόρφωση ενός φτηνού ευέλικτου επιστημονικού δυναμικού που δε θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι επικουρικοί πληρώνονται από τα «ίδια έσοδα» των νοσοκομείων, και  θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ευκαιριακής απασχόλησης”.                                                                           

Η απάντηση της ΟΕΝΓΕ σε όλα τα παραπάνω είναι μαχητική απάντηση, όπως αυτή αναφέρει. “Οργανώνουμε τους αγώνες μας για την απόκρουση και την ανατροπή της καταστροφικής για το λαό πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοι της, και υπαγορεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μνημόνια διαρκείας, την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.“, τονίζει.

Η ΟΕΝΓΕ κλιμακώνει τις ενέργειές της αποφασίζοντας:

 • Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών στις  14/11. Προκηρύσσει Παναττική στάση εργασίας 11:00-15:00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12:30. Καλεί τις Ενώσεις των Γιατρών σε όλη τη χώρα να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τις 14/11 (συσκέψεις επικουρικών, δημιουργία επιτροπών αγώνα επικουρικών, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, στις Υγειονομικές Περιφέρειες κλπ.)
 • Συμμετοχή του κλάδου στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11. Καλούμε τις Ενώσεις μέλη μας  να συνεδριάσουν άμεσα, να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να πάρουν μέτρα οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας.
 • Προκηρύσσει Πανελλαδική Απεργία  στις 8/12  ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου και Πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας  σε ώρα που θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.
 • Συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας  με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα. Η επίσκεψη  του προέδρου των ΗΠΑ, παραμονή της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  πραγματοποιείται σε μία περίοδο που εντείνεται η επιθετικότητα των πολεμοκάπηλων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιματοκυλούν τους λαούς και βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια τους. Συμμετοχή  στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου 15-17/11
 • Κλιμάκωση της παρουσίας της Ε.Γ και του Γ.Σ της  ΟΕΝΓΕ σε όλη την χώρα. Τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ θα επισκεφτεί το νοσοκομείο της Λαμίας για να στηρίξει έμπρακτα τον αγώνα των συναδέλφων ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τις Ενώσεις  για την καταγραφή, την ανάδειξη των προβλημάτων και την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων. Είναι θετική η σχετική εμπειρία από τη σύσκεψη των Ενώσεων της 6ης ΥΠΕ που είχε συγκαλέσει η ΕΙΝΑ.
 • Διοργάνωση  σύσκεψης για τα προβλήματα των γιατρών του ΕΣΥ στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Η σύσκεψη θα ορισθεί σε εύθετο χρόνο ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στις αντίστοιχες Ενώσεις να προετοιμαστούν. Η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη στις  25/11 για πανεπιστημιακούς καθηγητές της Λάρισας που φέρονται πως χειρουργούσαν παράνομα σε ιδιωτικές κλινικές.
 • Διοργάνωση ημερίδας για τα προβλήματα ειδικευόμενων, ιατρικής εκπαίδευσης, ανεργίας νέων γιατρών, ιατρικής μετανάστευσης.
 • Πρωτοβουλίες  σε συνεργασία με τις Ενώσεις  για τα προβλήματα της υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών με επισκέψεις στους καταυλισμούς προσφύγων και  στα νοσοκομεία που εμπλέκονται. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι δραματικές με την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων να έχει παραδοθεί ουσιαστικά στις Μ.Κ.Ο.
 • Την αποστολή εξώδικου της ΟΕΝΓΕ στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ για την μη τήρηση των ρεπό και τον  εξαναγκασμό σε υπερεφημέρευση.
 • Δημιουργία ιστοσελίδας της ΟΕΝΓΕ που θα συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

 • Καμία απόλυση κανενός από τους 1400 επικουρικούς γιατρούς. Να απορροφηθούν άμεσα οι πάνω από 600 επικουρικοί που είναι στη λίστα. Δεν περισσεύει κανείς!
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με επίσπευση των διαδικασιών. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που διαιωνίζουν την εργασιακή ομηρία και ανακυκλώνουν την ανεργία.
 • Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα. Μέτρα προστασίας και ανακούφισης για τους άνεργους γιατρούς.
 • Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Κατάργηση της τροπολογίας Αλεξιάδη παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων από 01/01/2017. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές.
 • Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στη βάση των αντιδραστικών οδηγιών της Ε.Ε.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που εξανεμίζουν τις συντάξεις, μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
 • Να σταματήσουν άμεσα όλα τα φαινόμενα αυταρχισμού και τρομοκρατίας από Υπουργείο – Διοικήσεις ΥΠΕ – Διοικήσεις Νοσοκομείων και Διευθυντών ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα ανεχτούμε τέτοια γεγονότα που τελευταία έχουν πάρει μεγάλη έκταση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Που εντοπίζονται τα 2.121 κρούσματα της μετάλλαξης Omicron

27/01: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/01: 112 νεκροί - 19.712 νέα κρούσματα - 633 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 27/01: 19.712 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 633, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 112 νέοι θάνατοι.

Διπλασιασμός των παιδικών κρουσμάτων covid στις ΗΠΑ από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες

Το CDC συμβουλεύει επίσης ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 4 ετών και άλλα μη εμβολιασμένα παιδιά 5 ετών και άνω θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους γύρω από άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί.

Η Acadian Ambulance έχει σκοπό να προσφέρει λύση στην εργασιακή κρίση στη Λουιζιάνα

Η εθνική έλλειψη Τεχνικών Επείγουσας Ιατρικής EMT και παραϊατρικών εργαζομένων ακρωτηριάζει τις υπηρεσίες ασθενοφόρων σε ολόκληρη την Acadian Ambulance η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ στη Λουιζιάνα που ελπίζει να προσφέρει μια λύση.

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/01: 115 νεκροί - 17.960 νέα κρούσματα - 646 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός Κρούσματα 26/01: 17.960 νέες λοιμώξεις από τον ιό εντοπίστηκαν σήμερα στη χώρα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 646, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 115 νέοι θάνατοι.