Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Νησιά Yγεία: Στο κόκκινο οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό εν μέσω τουριστικής περιόδου

Νησιά Yγεία: Στο κόκκινο οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.

Νησιά Yγεία: Υγειονομικά «ανοχύρωτα» παραμένουν τα περισσότερα νησιά, τα οποία και ενόψει της τουριστικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες κατοίκων και των επισκεπτών. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό ακόμη και βασικών ειδικοτήτων όπως των παθολόγων είναι στο κόκκινο με συνέπεια τα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ στη νησιωτική Ελλάδα να υπολειτουργούν. Το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα αφού και λόγω της νέας προεκλογικής περιόδου δεν έχουν ληφθεί μέτρα, γεγονός που προκαλεί έντονη αναστάτωση στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Και για του λόγου το αληθές η πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη περίπου 860 γιατρών για τη νησιωτική Ελλάδα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, παρά τα μπόνους που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, το υγειονομικό προσωπικό για οικονομικούς κυρίως λόγους δεν πείθεται ώστε να μετακινηθεί στις τουριστικές περιοχές. Αποτέλεσμα είναι εν μέσω θερινής περιόδου οι μονάδες υγείας στη νησιωτική Ελλάδα να παραμένουν κενές από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε νέα προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί, όμως, να μένουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών ακάλυπτες από γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Μάλιστα, τώρα το καλοκαίρι που υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός τους. Δεν δικαιολογείται η γύμνια των νησιών σε γιατρούς. Κινδυνεύουν ζωές ασθενών, ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ τον μήνα; Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας νησιού όταν ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεται σε άλλη περιοχή με 800 ευρώ μισθό τον μήνα; Νοσηλευτές ντόπιοι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για πρόσληψη ως επικουρικοί»

Η ακτινογραφία των ελλείψεων στα νησιά

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι:

Ρόδος: Στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν δύο γιατροί), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνον οι δύο.

Σαντορίνη: Το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνον ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο και καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνον έναν παιδίατρο.

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.

Νάξος: Δεν υπάρχει γυναικολόγος, ενώ δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία καθώς υπάρχει ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος.

Κως: Γίνονται προκηρύξεις για παθολόγους που προκύπτουν άγονες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καλύπτεται με μετακινήσεις.

Τήνος: Μόνον ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα. Επίσης, υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κυκλάδες νοσοκομεία: Σοβαρή υποστελέχωση σε γιατρούς & νοσηλευτές

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο της Κω

Πώς θα πετύχει η ‘επιχείρηση’ εντοπισμού ύποπτων κρουσμάτων στα νησιά

Απίστευτο! Δύο νησιά μοιράζονται τον ίδιο παιδίατρο

3 χρόνια χωρίς κανονική άδεια παθολόγος στην Κάσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να εφαρμόσει άμεσα τα πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ μετά από 12 χρόνια λειτουργίας όφειλε και οφείλει άμεσα να εφαρμόσει για όλες τις ειδικότητες και όλες τις ασθένειες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα εξορθολογήσουν το σύστημα με επιστημονικά κριτήρια.

Γιατί οι νεαροί αθλητές δεν αναφέρουν συμπτώματα διάσεισης

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο αθλητισμό νέων —οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι συμπαίκτες, οι προπονητές, οι υπάλληλοι, οι γονείς και οι σύλλογοι— έχουν έναν ρόλο να παίξουν: Μέσω της υποστήριξης ενός αθλητικού περιβάλλοντος και εκείνων που εργάζονται για τη δημιουργία τέτοιων περιβαλλόντων, όπου οι αθλητές αισθάνονται άνετα και ασφαλείς μιλώντας.

ΠΙΣ: "Κύριε Υπουργέ, με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε"

ΠΙΣ: "Ο ΠΙΣ είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους."

Η θνησιμότητα αυξήθηκε για τους νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι των χωρών σύγκρισης, σύμφωνα με μελέτη

«Οι νέοι ηλικίας 10 έως 19 ετών αντιπροσώπευαν ένα αυξανόμενο ποσοστό υπερβολικών θανάτων από το 2010», γράφουν οι συγγραφείς. «Οι περισσότεροι ήταν άνδρες, με υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τραυματισμών».

Close Icon