Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Μητρικό Γάλα: Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Μητρικό Γάλα: Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Μητρικό Γάλα: Το μητρικό γάλα μπορεί να προάγει τη δίκαιη υγεία του παιδιού και να εξοικονομεί κόστος υγειονομικής περίθαλψης μειώνοντας τις παιδικές ασθένειες και τη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης τα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από τον Tomi Ajetunmobi του Κέντρου Υγείας του Πληθυσμού της Γλασκώβης στη Σκωτία, και συναδέλφους. Ο θηλασμός έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι προάγει την ανάπτυξη και την πρόληψη ασθενειών στα βρέφη. Στη Σκωτία —καθώς και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες— τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού σε πιο υποβαθμισμένες οικονομικά περιοχές πιστεύεται ότι συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές πολιτικές για την προώθηση της υγείας των παιδιών έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο και ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διοικητικά σύνολα δεδομένων σε 502.948 μωρά που γεννήθηκαν στη Σκωτία μεταξύ 1997 και 2009. Ήταν διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με το εάν τα βρέφη θήλαζαν ή όχι τις πρώτες 6-8 εβδομάδες, την εμφάνιση δέκα κοινών καταστάσεων παιδικής ηλικίας από τη γέννηση έως τους 27 μήνες , και τις λεπτομέρειες εισαγωγών στο νοσοκομείο, επισκέψεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγές. Μεταξύ όλων των βρεφών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 27% θήλαζε αποκλειστικά, το 9% με μικτή σίτιση και το 64% ταΐστηκε με γάλα κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής του. Τα ποσοστά των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά κυμαίνονταν από 45% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές έως 13% στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε κάθε πεμπτημόριο στέρησης, τα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά χρησιμοποιούσαν λιγότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και είχαν χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν με οποιοδήποτε γάλα. Κατά μέσον όρο, τα βρέφη που θηλάζονταν είχαν χαμηλότερο μέσο κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης ανά εισαγωγή (£42) σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα (£79) τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και λιγότερες επισκέψεις γιατρού (1,72, 95% CI: 1,66–1,79) από τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα (1,92 95% CI: 1,88–1,94). Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια λίρες από το κόστος υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν όλα τα βρέφη που τρέφονταν με γάλα αντ’ αυτού είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής τους, υπολόγισαν οι ερευνητές. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ομάδα παιδιάτρων των ΗΠΑ αναιρεί την απαγόρευση του θηλασμού εδώ και δεκαετίες για τα άτομα με HIV

Θηλασμός: Το καλύτερο δώρο για το μωρό σας

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού;

Πώς φροντίζετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Σκότωσε την σύζυγό του με κατσαβίδι

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών και της διαδικασίας για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ βαρύ απολογισμό για το 2024.

Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την άνοια με σωμάτια Lewy

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες

«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε τα οικιστικά περιβάλλοντα πιο ασφαλή», είπε η Σχοινάσι. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν πόρους και κοινωνική υποστήριξη θα είναι οι άνθρωποι που θα φέρουν το βάρος σε ένα κύμα καύσωνα».

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά περισσότερο από 20% μετά τη νομιμοποίησή της στον Καναδά

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του καθολικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό διαταραχής κάνναβης μπορεί να ωφεληθούν από τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την ad-hoc συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Το περπάτημα φέρνει τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μελέτη

Για να βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οσφυαλγία.

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Close Icon