Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Κολλαγόνο: Πώς λειτουργεί στην ιατρική θεραπεία

Κολλαγόνο: Πώς λειτουργεί στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Κολλαγόνο: Επιστήμονες στο NMI ανακάλυψαν τον τρόπο δράσης της διασύνδεσης κολλαγόνου στη θεραπεία ελαττωμάτων του κερατοειδούς και τα αποτελέσματα ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τη χρήση του κολλαγόνου στην ιατρική. Το κολλαγόνο χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία από τη δεκαετία του 1990, ιδιαίτερα στη θεραπεία ελαττωμάτων του κερατοειδούς. Ωστόσο, γιατί και πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική ήταν γνωστό μόνο στη θεωρία.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Φυσικών και Ιατρικών Επιστημών NMI στο Reutlingen με επικεφαλής τον Lu Fan βρήκαν τα απαραίτητα στοιχεία και μπορούν τώρα να εξηγήσουν αξιόπιστα πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική. «Τα αποτελέσματά μας κλείνουν ένα ρυθμιστικό κενό και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες στην εφαρμογή του κολλαγόνου, ακόμη και πέρα από την οφθαλμολογία», εξηγεί ο επιστήμονας Lu Fan. Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό Advanced Functional Materials. Το κολλαγόνο είναι η πιο κοινή πρωτεΐνη στο σώμα των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Παίζει σημαντικό ρόλο π.χ. στη δομή των οστών, των δοντιών, των τενόντων, των συνδέσμων και του δέρματος. Οι επιστήμονες βλέπουν την ευκαιρία να «επιδιορθώσουν» τις ελαττωματικές περιοχές με κολλαγόνο. Η διασύνδεση κολλαγόνου UV (CXL) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ελαττωματικού κερατοειδούς. Για να γίνει αυτό, ο κερατοειδής αρχικά υποβάλλεται σε θεραπεία με ριβοφλαβίνη (επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β2) και στη συνέχεια η περιοχή ακτινοβολείται με φως UVA. Οι ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν διασφαλίζουν στη συνέχεια ότι λαμβάνει χώρα πρόσθετη διασύνδεση εντός των ινών κολλαγόνου του κερατοειδούς, καθιστώντας τον πιο σταθερό. «Αυτά τα ευρήματα μας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσουμε τη θεραπεία, καθιστώντας την πιο αξιόπιστη και πιο ήπια», εξηγεί ο Xin Xiong, επιστήμονας του NMI από την ερευνητική ομάδα.

Η πιο ακριβής δοσολογία που είναι τώρα δυνατή ελαχιστοποιεί επίσης τους πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, οι ερευνητές ήδη κοιτάζουν πέρα από τη θεραπεία του κερατοειδούς. Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Τα αποτελέσματα είναι επίσης επιτυχία για το MDR & IVDR Competence Center (MIK) του NMI και του Hahn-Schickard. Ένας από τους στόχους της MIK είναι να αναπτύξει αναλυτικές και δοκιμαστικές μεθόδους που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες και να υποστηρίξει τις εταιρείες στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών μέχρι την πιστοποίηση. Το MIK δημιουργήθηκε ως απάντηση σε αυστηρότερους κανονισμούς για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (MDR) και τα in-vitro διαγνωστικά (IVDR), τα οποία θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες του κλάδου ειδικότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Οι ευεργετικές ιδιότητες των σπόρων στη διατροφή μας

Έλαιο καρύδας: Εφαρμόστε στο πρόσωπο πριν τον ύπνο για υπέροχο δέρμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ετήσια συνάντηση ASCO 2024: Η φροντίδα των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο

Όσοι συμμετέχουν αυτοπροσώπως μπορούν επίσης να εγγραφούν χωριστά για δύο εργαστήρια: "Γονιδιωματική 101 για Ογκολόγους" και "Πλοήγηση στην επικοινωνία με σοβαρά άρρωστους ασθενείς". Άλλες προβεβλημένες συνεδρίες περιλαμβάνουν 21 πάνελ βασισμένα σε περιπτώσεις με διαδραστική δημοσκόπηση κοινού και κοινές συνεδρίες με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου.

Η πανδημία της Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια λέει ο ΠΟΥ

Η Αμερική και η Νοτιοανατολική Ασία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται κατά περίπου τρία χρόνια, ανέφερε. Ο Δυτικός Ειρηνικός χτυπήθηκε λιγότερο, με το προσδόκιμο ζωής να μειώνεται μόλις 0,1 έτος.

Καθώς τα κρούσματα COVID αυξάνονται ξανά, τι πρέπει να γνωρίζω για τις νέες παραλλαγές FLiRT

Αν και οι πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο δεν μας δίνουν σημαντική ανησυχία σχετικά με τις παραλλαγές FLiRT συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε, ωστόσο, αυξανόμενες λοιμώξεις από COVID για άλλη μια φορά.

Σύμμαχός μας στην πρόληψη του καρκίνου;

Παντζάρια: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στη συνολική μας υγεία και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου.

Η πανδημία του Covid μείωσε το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως κατά σχεδόν δύο χρόνια

ΠΟΥ: «Η πανδημία του Covid-19 αντέστρεψε την τάση της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και του προσδόκιμου υγιούς ζωής κατά τη γέννηση», ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η δοκιμή γονιδιακής θεραπείας αποκαθιστά την ακοή σε κοριτσάκι

Αποκατάσταση ακοής: Μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στο Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσε την ακοή ενός κοριτσιού που γεννήθηκε κωφό. Η Opal Sandy γεννήθηκε άφωνη λόγω μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής γνωστής ως ακουστικής νευροπάθειας

Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε βόειο κρέας από άρρωστη γαλακτοπαραγωγική αγελάδα

Γρίπη των πτηνών: Ακόμα κι αν καταλήξει στο βόειο κρέας κατανάλωσης, λέει το USDA, το μαγείρεμα του κρέατος σε εσωτερική θερμοκρασία 73,9 Κελσίου θα την σκοτώσει ακριβώς όπως το E. coli και άλλους ιούς.

ΠΑΓΝΗ: 9χρονη με μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΠΑΓΝΗ: Οι γιατροί, μετά από προσεκτική εξέταση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 9χρονη πάσχει από μηνιγγίτιδα και έκριναν αναγκαία την εισαγωγή της στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων για εντατική παρακολούθηση και θεραπεία.

Close Icon