Ρεπορτάζ Υγείας

Κοκκύτης: 2 ακόμη θάνατοι στην Ελλάδα – 54 κρούσματα συνολικά

Κοκκύτης: 2 ακόμη θάνατοι στην Ελλάδα – 54 κρούσματα συνολικά

Κοκκύτης: Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των θανάτων σε όλη την Ευρώπη έχει συμβεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποκαλύπτουν 54 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή του 2024, στα οποία περιλαμβάνονται 32 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων τα 11 είναι βρέφη κάτω του ενός έτους. Έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι—ένας σε νεογέννητο και άλλος σε ενήλικα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των θανάτων σε όλη την Ευρώπη έχει συμβεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Σε απάντηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπιδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του κοκκύτη από την Εθνική Επιτροπή Ανοσοποίησης.

Ο κοκκύτης είναι μια οξεία αναπνευστική λοίμωξη με υψηλή μεταδοτικότητα, με ποσοστό δευτερογενούς μόλυνσης 80% μεταξύ εκείνων που εκτίθενται. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ή της άμεσης επαφής με τις αναπνευστικές εκκρίσεις των μολυσμένων ατόμων. Συγκεκριμένα, άτομα με ήπια συμπτώματα, χωρίς να γνωρίζουν την κατάστασή τους, μπορούν εν αγνοία τους να μεταδώσουν την ασθένεια.

Ενώ ο κοκκύτης μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για άτομα όλων των ηλικιών, τα βρέφη αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θνησιμότητας. Επομένως, η προστασία των βρεφών από αυτή την απειλή απαιτεί έγκαιρο εμβολιασμό, που ξεκινά από τον δεύτερο μήνα της ζωής και ακολουθεί το προβλεπόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο DTaP χορηγείται κατά τον δεύτερο, τέταρτο και έκτο μήνα της ζωής, με πρόσθετες δόσεις στους 15-18 μήνες και 4-6 χρόνια. Στη συνέχεια, το εμβόλιο TdaP χορηγείται σε ηλικίες 11-12 ετών, μεταξύ 18-25 ετών και στη συνέχεια περιοδικά ως αναμνηστικές δόσεις.

Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν το εμβόλιο Tdap ή Tdap-IPV σε κάθε εγκυμοσύνη, ιδανικά μεταξύ 27 και 36 εβδομάδων κύησης, ανεξάρτητα από το προηγούμενο ιστορικό εμβολιασμού Td/TdaP. Επιπλέον, άτομα που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να λάβουν αυτά τα εμβόλια και τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν έρθουν σε επαφή με νεογέννητα και βρέφη. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης του κοκκύτη και θα πρέπει να λαμβάνουν μια αναμνηστική δόση TdaP κάθε δέκα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παράλληλη αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη & ιλαράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Η Τσεχική Δημοκρατία αγωνίζεται να περιορίσει το κύμα κοκκύτη

Άννα Παρδάλη Παιδίατρος: Έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα - Απαραίτητος ο εμβολιασμός

ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και τη χώρα μας - Επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.