Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Κλίμα: Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής – Πανεπιστημιακή έκθεση

Κλίμα: Αύξηση των θανάτων στους άνω των 65 λόγω της κλιματικής αλλαγής – Πανεπιστημιακή έκθεση

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Κλίμα: Κατά 80% έχουν αυξηθεί οι θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ προς την Ευρωπαϊκή Διαβητολογική Εταιρεία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, «Diabetologia».

Αυτή τη δυσάρεστη επισήμανση έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας διαβήτη του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» και στην Τάνια Μαντούβαλου. Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρει ότι αυτά τα νούμερα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, επειδή αυξάνεται και η συχνότητα της επέλασης του καύσωνα. «Ενώ παλαιότερα οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι θα είχαμε κάθε 100 χρόνια ένα κύμα καύσωνα άνω των 40 βαθμών Κελσίου, τώρα πλέον έχουμε κάθε 3,5 χρόνια τέτοια επεισόδια κλιματικής επιβάρυνσης στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο «Lancet», ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, όπως λέει ο καθηγητής, «για όλα εκείνα τα νοσήματα που μεταφέρονται από τα έντομα, όπως είναι η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός κλπ. Και μάλιστα τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά».

Αύξηση στις εισαγωγές το Μάιο για τους διαβητικούς

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο καθηγητής επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Nέας Yόρκης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Science of the Total Enviroment», ανέφερε ότι οι διαβητικοί, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν αύξηση στις εισαγωγές κατά 4,5% και ειδικότερα το μήνα Μάιο, που επί της ουσίας είναι ο πρώτος ζεστός μήνας του έτους. Η μελέτη, μάλιστα, αφορούσε δείγμα 137.794 εισαγωγών σε όλα τα νοσοκομεία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης την περίοδο 2013-2020. «Ειδικότερα, οι διαβητικοί που παρουσιάζουν νευροπάθεια με έλκη, έχουν συχνά υπογλυκαιμικά επεισόδια λόγω ασταθούς διαβήτη, νοσήματα που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, όπως είναι η υπέρταση, ή έχουν υποστεί ένα έμφραγμα, κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο».

Αύξηση της θερμοκρασίας και διαβήτης

Όλες οι ανασκοπήσεις, επισημαίνει ο κ. Χαλβατσιώτης, συμπεραίνουν ότι κάθε ένας βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνει σε δεκάδες χιλιάδες τα περιστατικά του διαβήτη τύπου 2 όπως και του διαβήτη της κύησης, επειδή αυξάνεται το φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης. «Η αφυδάτωση η οποία συμβαίνει το καλοκαίρι μαζί με την αδυναμία της θερμορύθμισης και την πιθανότητα λήψης φαρμάκων, τα οποία επιτείνουν την αφυδάτωση, όπως είναι τα διουρητικά, οδηγούν πιο εύκολα στη δυσλειτουργία του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτές οι επιπλοκές. Το σίγουρο είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν το ποσοστό των διαβητικών, αλλά επιδεινώνουν και την καλή εικόνα τους».

Στη συνέχεια, ο ίδιος τονίζει πως όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να μας οδηγήσουν, είτε σε επίπεδο Πολιτείας, είτε τοπικής αυτοδιοίκησης, ή κάθε έναν από εμάς, να παίρνει τα μέτρα που πρέπει, γιατί, εκτός των άλλων, γνωρίζουμε ότι για την κλιματική αλλαγή πολύ μεγάλη συμμετοχή έχει η χρήση των πετροχημικών, δηλαδή των πετρελαιοειδών ως ενεργειακό καύσιμο. «Αυτά τα καύσιμα εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και των αζωτούχων οξειδίων που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, παράγουν και πάρα πολύ μικρά σωματίδια, τα οποία μέσω του αναπνευστικού μας μπορούν να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, να επηρεάσουν το νευροορμονικό μας σύστημα και έτσι να προκαλέσουν προβλήματα, όπως κακοήθειες, προβλήματα γονιμότητας, προβλήματα που σχετίζονται με άνοια, καρδιαγγειακά, προβλήματα στα έμβρυα, όταν αυτά τα σωματίδια εισέλθουν στον οργανισμό μιας εγκύου».

Όλα αυτά λέει ο καθηγητής αναφέρονται σε μία μελέτη του «Νew England Journal of Medicine», η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο «και ουσιαστικά έρχεται να προσθέσει και άλλες αιτίες κινδύνου από τη χρησιμοποίηση του πετρελαίου ως καύσιμου, αλλά και τη βιομηχανοποιημένη ζωή μας, γιατί πολλά από αυτά τα μικρά σωματίδια βγαίνουν από τα πλαστικά, τα εντομοκτόνα, τα καλλυντικά και από τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα ανθυγιεινά στοιχεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καύσωνας ΗΠΑ: 645 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στο Φοίνιξ πέρυσι

ΠΟΥ: Επείγουσα δράση για το κλίμα και την υγεία στο COP28

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή αρνητικά την υγεία;

Μια άλλη επικίνδυνη παρενέργεια του καύσωνα της Ευρώπης: η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων

Η υπερβολική ζέστη οδηγεί σε συχνότερα καρδιακά επεισόδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Σκότωσε την σύζυγό του με κατσαβίδι

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών και της διαδικασίας για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ βαρύ απολογισμό για το 2024.

Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την άνοια με σωμάτια Lewy

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες

«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε τα οικιστικά περιβάλλοντα πιο ασφαλή», είπε η Σχοινάσι. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν πόρους και κοινωνική υποστήριξη θα είναι οι άνθρωποι που θα φέρουν το βάρος σε ένα κύμα καύσωνα».

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά περισσότερο από 20% μετά τη νομιμοποίησή της στον Καναδά

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του καθολικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό διαταραχής κάνναβης μπορεί να ωφεληθούν από τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την ad-hoc συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Το περπάτημα φέρνει τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μελέτη

Για να βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οσφυαλγία.

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Close Icon