Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Ισπανία: Ο κλιματισμός μείωσε στο 1/3 τη θνησιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Ισπανία: Ο κλιματισμός μείωσε στο 1/3 τη θνησιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Ισπανία: Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία του κλιματισμού και της θέρμανσης ως αποτελεσματικών μέτρων προσαρμογής για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ζέστης και του κρύου. 

Τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της θνησιμότητας που συνδέεται με τις ακραίες θερμοκρασίες στην Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal). Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Environment International, παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για το σχεδιασμό πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Αύξηση της θερμοκρασίας αλλά χαμηλότερη θνησιμότητα

Η Ισπανία, όπως και πολλά μέρη του κόσμου, γνώρισε αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες, με τη μέση ετήσια μέση θερμοκρασία να αυξάνεται με μέσο ρυθμό 0,36°C ανά δεκαετία. Η τάση της θέρμανσης είναι ακόμη πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες (0,40°C ανά δεκαετία). Παραδόξως, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας συνέπεσε με μια προοδευτική μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα. Επιπλέον, η θνησιμότητα που σχετίζεται με το κρυολόγημα έχει επίσης μειωθεί.

«Η κατανόηση των παραγόντων που μειώνουν την ευαισθησία σε ακραίες θερμοκρασίες είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση των πολιτικών προσαρμογής στην υγεία και για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Hicham Achebak, ερευνητής στο ISGlobal and Inserm (Γαλλία) και κάτοχος μεταδιδακτορικής υποτροφίας Marie Sklodowska-Curie από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτελεσματικές κοινωνικές προσαρμογές

Σε αυτή τη μελέτη, ο Achebak και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τους δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες πίσω από την παρατηρούμενη μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη και το κρύο παρά την άνοδο της θερμοκρασίας. Διαπίστωσαν ότι η αύξηση του επιπολασμού του κλιματισμού (AC) στην Ισπανία συνδέθηκε με μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη, ενώ η αύξηση του επιπολασμού της θέρμανσης συνδέθηκε με μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κρύο.

Συγκεκριμένα, το AC βρέθηκε να ευθύνεται για περίπου το 28,6% της μείωσης των θανάτων λόγω ζέστης και το 31,5% της μείωσης των θανάτων λόγω υπερβολικής ζέστης μεταξύ των τέλους της δεκαετίας του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 2010. Τα συστήματα θέρμανσης συνέβαλαν σημαντικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 38,3% της μείωσης των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο και μια σημαντική μείωση κατά 50,8% των θανάτων από ακραία ψύξη κατά την ίδια περίοδο.

Η μείωση της θνησιμότητας λόγω ψύχους θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε δημογραφική στροφή προς ένα υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, που είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης και όχι ειδικών παρεμβάσεων όπως τα συστήματα προειδοποίησης των κυμάτων καύσωνα.

Δεδομένα τεσσάρων δεκαετιών

Για τη στατιστική ανάλυση, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα για την ημερήσια θνησιμότητα (όλες τις αιτίες) και τον καιρό (θερμοκρασία και σχετική υγρασία) για 48 επαρχίες στην ηπειρωτική Ισπανία και τις Βαλεαρίδες Νήσους, μεταξύ Ιανουαρίου 1980 και Δεκεμβρίου 2018. Αυτά τα δεδομένα συνδέθηκαν στη συνέχεια με 14 δείκτες πλαισίου (δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές μεταβλητές όπως η στέγαση, το εισόδημα και η εκπαίδευση) για αυτούς τους πληθυσμούς κατά την ίδια περίοδο.

Επιπτώσεις για την κλιματική προσαρμογή

Τα αποτελέσματα της μελέτης επεκτείνουν προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη στην Ισπανία και υπογραμμίζουν τη σημασία του κλιματισμού και της θέρμανσης ως αποτελεσματικών μέτρων προσαρμογής για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ζέστης και του κρύου. “Ωστόσο, παρατηρήσαμε μεγάλες ανισότητες στην παρουσία AC μεταξύ των επαρχιών. Το AC εξακολουθεί να μην είναι προσιτό για πολλά ισπανικά νοικοκυριά”, λέει ο Achebak. Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι η ευρεία χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη ανάλογα με την πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι’ αυτό και άλλες στρατηγικές ψύξης, όπως η επέκταση των χώρων πρασίνου και μπλε στις πόλεις, χρειάζονται επίσης. “Τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ενημερώνουν επίσης μελλοντικές προβλέψεις για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία”, καταλήγει η Joan Ballester, ερευνήτρια και συντονίστρια μελέτης του ISGlobal.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικοί είναι οι αφυγραντήρες για την διατήρηση της υγείας μας;

Γιατί οι μητέρες και τα μωρά θα υποφέρουν πιο πολύ καθώς η Αφρική θερμαίνεται όλο και περισσότερο

Όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες, αυξάνονται και οι ιατρικοί κίνδυνοι. Θα έπρεπε οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μιλούν περισσότερο για τη ζέστη;

Πώς ο ζεστός καιρός επηρεάζει τα άτομα της 3ης ηλικίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η πρώιμη δοκιμή στην επεξεργασία γονιδίων CRISPR μπορεί να βελτιώσει την όραση σε τυφλά παιδιά

Γονίδια CRISPR: Ένα κλινικό πείραμα πρώιμου σταδίου που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι η γονιδιακή θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κληρονομική τύφλωση.

Mη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή επιτρέπει τη χειραγώγηση αντικειμένων ελεγχόμενη από τη σκέψη

Brain-Computer: Μαζί με διάφορες άλλες εταιρείες στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI), η Neuralink του Elon Musk και η Synchron που υποστηρίζεται από τον Bill Gates πρωτοστατούν στην ανάπτυξη τσιπ εγκεφάλου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει τα επίπεδα άγχους χρησιμοποιώντας είδη εικόνων

ΑΙ εικόνες: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί είδη εικόνας για να προβλέψει τα επίπεδα άγχους.

Υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας AI στην υγειονομική περίθαλψη

Αναδυόμενη τεχνολογία: Η υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών AI στην υγειονομική περίθαλψη προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της διαγνωστικής διαδικασίας.

CrowdStrike: Ο πάροχος κυβερνοασφάλειας που ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάρρευση των Windows παγκοσμίως

«Καθώς τα τελικά σημεία των δικτύων έχουν καταρρεύσει εμφανίζοντας την μπλε οθόνη του θανάτου, δεν μπορούν να ενημερωθούν εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με μη αυτόματο τρόπο. Αυτή θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες. Η επιστροφή στο Διαδίκτυο είναι απίθανο να είναι εύκολη», κατέληξε ο Γκρόσμαν.

Eμφυτεύσιμος βιοδιασπώμενος αισθητήρας τζελ για να ανιχνεύει εγκεφαλικό τραύμα

Εγκεφαλικό τραύμα: Αυτή η νέα συσκευή προσφέρει μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε σχέση με τους παραδοσιακούς ενσύρματους αισθητήρες, δυνητικά μεταμορφώνοντας τη φροντίδα των ασθενών σε ιατρικά περιβάλλοντα.

Επαναστατική λύση για τη φροντίδα των χρόνιων ασθενειών

Απομακρυσμένη παρακολούθηση: Παρέχει συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, δεδομένα, επιτρέποντας έγκαιρες παρεμβάσεις, διευκολύνοντας την εξατομικευμένη φροντίδα και μειώνοντας το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Close Icon