Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ ελονοσία: Η κλιματική αλλαγή εντείνει την απειλή της ελονοσίας

ΠΟΥ ελονοσία: Η κλιματική αλλαγή εντείνει την απειλή της ελονοσίας

ΠΟΥ ελονοσία: Το 2022, υπολογίστηκαν 249 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως, υπερβαίνοντας το προπανδημικό επίπεδο των 233 εκατομμυρίων το 2019 κατά 16 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Παρά τα βήματα στην επέκταση της πρόσβασης σε δίχτυα και φάρμακα που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνα για την πρόληψη της ελονοσίας σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες, περισσότεροι άνθρωποι αρρώστησαν από ελονοσία, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2022, υπολογίστηκαν 249 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας παγκοσμίως, υπερβαίνοντας το προπανδημικό επίπεδο των 233 εκατομμυρίων το 2019 κατά 16 εκατομμύρια περιπτώσεις. Εκτός από τις διαταραχές που προκαλούνται από την COVID-19, η παγκόσμια αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών, όπως αντοχή σε φάρμακα και εντομοκτόνα, ανθρωπιστικές κρίσεις, περιορισμοί πόρων, επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή επιβάρυνση της νόσου.

Η παγκόσμια έκθεση για την ελονοσία του 2023 εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ελονοσίας. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία, την υγρασία και τις βροχοπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και την επιβίωση του κουνουπιού Anopheles που μεταφέρει την ελονοσία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες και οι πλημμύρες, μπορούν επίσης να επηρεάσουν άμεσα τη μετάδοση και την επιβάρυνση ασθενειών. Οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν το 2022, για παράδειγμα, οδήγησαν σε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα.

“Το μεταβαλλόμενο κλίμα ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την πρόοδο κατά της ελονοσίας, ιδιαίτερα σε ευάλωτες περιοχές. Απαιτούνται βιώσιμες και ανθεκτικές απαντήσεις στην ελονοσία τώρα περισσότερο από ποτέ, σε συνδυασμό με επείγουσες ενέργειες για την επιβράδυνση του ρυθμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη μείωση των επιπτώσεών της”, δήλωσε ο Δρ Tedros. Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. Η μεταβλητότητα του κλίματος αναμένεται να έχει έμμεσες επιπτώσεις στις τάσεις της ελονοσίας μέσω, για παράδειγμα, μειωμένης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες ελονοσίας και διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού διχτυών, φαρμάκων και εμβολίων που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνα.

Η μετατόπιση πληθυσμού λόγω παραγόντων που προκαλούνται από το κλίμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη ελονοσία καθώς άτομα χωρίς ανοσία μεταναστεύουν σε ενδημικές περιοχές. Τα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη μετάδοση της ελονοσίας είναι αραιά. Ωστόσο, η κατεύθυνση και το μέγεθος οποιωνδήποτε επιπτώσεων είναι πιθανό να διαφέρουν μεταξύ των κοινωνικών και οικολογικών συστημάτων, τόσο εντός όσο και μεταξύ των χωρών.

Τάσεις στην παγκόσμια επιβάρυνση και αντιμετώπιση της ελονοσίας

Η πανδημία του COVID-19 διέκοψε σημαντικά τις υπηρεσίες ελονοσίας, οδηγώντας σε αύξηση τόσο της επίπτωσης όσο και των ποσοστών θνησιμότητας, επιδεινώνοντας την ήδη καθυστερημένη πρόοδο κατά της νόσου. Παγκοσμίως υπήρξαν επιπλέον πέντε εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πέντε χώρες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των αυξήσεων. Το Πακιστάν σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση, με περίπου 2,6 εκατομμύρια κρούσματα το 2022 σε σύγκριση με 500.000 το 2021.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης στην Αιθιοπία, τη Νιγηρία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Ουγκάντα. Εν τω μεταξύ, στις 11 χώρες που φέρουν το υψηλότερο βάρος ελονοσίας, τα ποσοστά νέων μολύνσεων και θανάτων έχουν μειωθεί μετά από μια αρχική έξαρση κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Αυτές οι χώρες, υποστηριζόμενες μέσω της προσέγγισης του ΠΟΥ «Υψηλή επιβάρυνση για υψηλή επίπτωση», κατέγραψαν εκτιμώμενα 167 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και 426 000 θανάτους το 2022. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες τάσεις, η πρόοδος προς τα κρίσιμα ορόσημα του 2025 της παγκόσμιας στρατηγικής για την ελονοσία του ΠΟΥ είναι εκτός πορείας με μεγάλη διαφορά.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το πλήθος των απειλών που εμποδίζουν τις προσπάθειες ανταπόκρισής μας. Η μεταβλητότητα του κλίματος ενέχει σημαντικό κίνδυνο, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι έκτακτες ανάγκες, οι παρατεταμένες επιπτώσεις του COVID-19 στην υπηρεσία παράδοση, ανεπαρκής χρηματοδότηση και άνιση εφαρμογή των βασικών μας παρεμβάσεων κατά της ελονοσίας», δήλωσε ο Δρ Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για την καταπολέμηση της υποτροπιάζουσας ελονοσίας μπορεί να απαιτείται υψηλότερη δόση ελονοσιακού φαρμάκου

Λύνοντας ένα μυστήριο ελονοσίας: Εγκεφαλικό οίδημα σε παιδιά με εγκεφαλική ελονοσία

AI μικροσκόπιο ανιχνεύει την ελονοσία σε ταξιδιώτες

Ο ΠΟΥ διοργανώνει την 1η σύνοδο κορυφής για την παραδοσιακή ιατρική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα προειδοποίηση του ΠΟΥ για το πότε θα «χτυπήσει» ένα νέο παθογόνο και μια νέα πανδημία.

«Η Covid ήταν μια ασθένεια “X”, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα νόσο, αλλά θα υπάρξει μια άλλη ασθένεια “Χ”, ή νόσος “Υ” ή νόσος “Ζ”», είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Γιατροί της Νότιας Κορέας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Η Νότια Κορέα έχει μία από τις χαμηλότερες αναλογίες γιατρού προς ασθενή μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, επομένως η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει περισσότερες τοποθετήσεις σε ιατρικές σχολές.

Τον Μάρτιο η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων - Τα κόστη

Σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία δεν μπορούν να κάνουν βραδινές χειρουργικές επεμβάσεις, ιδιωτικές κλινικές θα παρέμβουν για να εξυπηρετήσουν αυτές τις περιπτώσεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς. 

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς η ΕΕ και η Ελλάδα θα περιορίσουν εγκλήματα και απάτες

Σε εθνικό επίπεδο, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κυβερνοασφάλεια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, σε δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η νομοθετική πράξη θα σηκώσει ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πλατφόρμες.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Άμεση ανθρωπιστική παύση για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Ε.Ε

Οι κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, καθώς ορισμένα κράτη μέλη δεν επιθυμούν τη Χαμάς και τους εποίκους να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα στη σειρά της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων.

Πάνω από 29.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

 Ο πόλεμος, που δεν δείχνει σημάδια λήξης, έχει εκδιώξει περίπου το 80% των Παλαιστινίων στη Γάζα από τα σπίτια τους και έχει αφήσει το ένα τέταρτο του πληθυσμού να λιμοκτονεί, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ.