Ρεπορτάζ Υγείας

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη κατά του ΕΚΑΒ

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη κατά του ΕΚΑΒ

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα (7.11.2016) έναντι του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη καθώς κάνει λόγο για μεγάλες ελλείψεις του ΕΚΑΒ που οδηγούν στο να χαθούν ζωές πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: “Ζητάμε να διευρυνθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, οι οποίοι με πράξεις και παραλήψεις θέτουν κατ’ εξακολούθηση σε κίνδυνο την ζωή των Ασθενών.

Καταθέτουμε συγκεκριμένα περιστατικά που κινδύνεψε η ζωή τους ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα.

Η διαχειριστική ανεπάρκεια και ο κομματικός φανατισμός του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, μειώνουν ημέρα με την ημέρα την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ.

Δημοσιοποιήσαμε κατ’ επανάληψη πράξεις και παραλείψεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τις οποίες καταθέτουμε.

Ενδεικτικά μεταξύ άλλων επισημαίνουμε:

Δεν λαμβάνουν πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης Διαγωνισμού για την προμήθεια 96 Ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Τα παρκινγκ του ΕΚΑΒ κάθε περιφέρειας, κατάντησαν παρκινγκ – μουσεία από ακινητοποιημένα Ασθενοφόρα, λόγω βλαβών.

Περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα. Είναι οι περιοχές που ακυρώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας νέων Ασθενοφόρων.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για επισκευή των ακινητοποιημένων Ασθενοφόρων λόγω βλαβών.

Απομακρυσμένες περιοχές δεν καλύπτονται από Ασθενοφόρα επειδή αφενός δεν υπάρχουν ή υπολειτουργούν οι τοπικοί σταθμοί ΕΚΑΒ και αφετέρου τα Κέντρα Υγείας της περιοχής δεν διαθέτουν Διασώστες και Ασθενοφόρα για κάλυψη των βαρδιών.
Δεν ανακατανέμουν Ασθενοφόρα από περιοχές που περισσεύουν ( π.χ. Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου) σε άλλες περιοχές που θα έσωζαν ανθρώπινες ζωές.

Αναγκάζονται οι συγγενείς σε πολλές περιοχές της χώρας να κάνουν τις διακομιδές δικών τους ασθενών με πρωτόγονα μέσα, χωρίς να πληρούνται οι όροι ασφαλείας.

Οι διακομιδές με μεταφορικά μέσα του περασμένου αιώνα (ιδιωτικά Ι.Χ., αγροτικά, μπουλντόζες κ.α.) εκτάκτων περιστατικών, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ασθενών αφ’ ενός από την καθυστέρηση και αφετέρου από την αδυναμία παροχής πρώτων βοηθειών.

Επισημαίνουμε τις συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις των φορέων, κατοίκων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, υπευθύνων ιατρών και προσωπικού των Κέντρων Υγείας για την επικινδυνότητα από την πλημμελή ή παντελή έλλειψη ΕΚΑΒ.

Η κατάσταση όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά ημέρα με την ημέρα δυστυχώς χειροτερεύει.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κάνουν εγκαίνια σε σταθμούς ΕΚΑΒ σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να διαθέτουν Ασθενοφόρα ή Πληρώματα Ασθενοφόρων, για πολιτικές σκοπιμότητες.

Παραδείγματα:
Στον Τύρναβο Λάρισας έγιναν εγκαίνια σε σταθμό ΕΚΑΒ χωρίς να διαθέτει κανένα Ασθενοφόρο και στο Καβρό – Αποκόρωνα Χανίων, εκλογική περιφέρεια του Αν. Υπουργού Υγείας κο Πολάκη, έγιναν μεγαλοπρεπή εγκαίνια χωρίς να διαθέτει κανένα Διασώστη.

Παράνομα λειτουργούν Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, ως ΤΑΞΙ Ασθενοφόρα υποχρεώνοντας τους Ασθενείς να καταβάλλουν κόμιστρο. Τα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα εκτός από παράνομα είναι και επικίνδυνα.

Ο Επιθεωρητής Δημόσιας Υγείας σε σχετική έκθεση προς τον Υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, επισημαίνει την παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των Ιδιωτικών Ασθενοφόρων χωρίς έως σήμερα ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι Υπουργοί Υγείας να λάβουν τα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του Επιθεωρητή, προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές (σας κοινοποιούμε την Έκθεση του Επιθεωρητή).

Τα Ιδιωτικά Ασθενοφόρα, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία ανήκουν ιδιοκτησιακά σε Ιδιωτικές Κλινικές ή ασφαλιστικές εταιρείες για χρήση αποκλειστικά και μόνο των πελατών τους. Παρά ταύτα οι ιδιωτικές κλινικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες παράνομα τα υπενοικιάζουν σε ιδιώτες για κερδοσκοπική χρήση.

Καταθέτουμε μια σειρά από περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψή μας ή έχουν δημοσιευθεί στο περιφερειακό τύπο που έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν από την κατάσταση του ΕΚΑΒ. Ζητάμε την διερεύνηση ποινικών ευθυνών στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ και εάν υπάρχουν την απόδοσή τους”, καταλήγει η ομοσπονδία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τουλάχιστον 10 κρούσματα κορωνοϊού στη Σχολή Ευελπίδων

Έκρηξη με 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Συναγερμός στη Λιβαδειά μετά από 18 κρούσματα

Λιβαδειά κρούσματα: 18 κρούσματα εντοπίστηκαν σε εκκοκκιστήριο στην Λιβαδειά. Συναγερμός στη πόλη της Βοιωτίας. Ανησυχία προκαλείται για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά τα 18 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά. Ακόμα ένα περιστατικό εμφάνισης μαζικών κρουσμάτων σε εργοστάσια. Παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας σε κλειστούς εργασιακούς χώρους είναι υποχρεωτική, φαίνεται ότι […]

Τραγική αύξηση των θανάτων μέσα σε λίγες ώρες

Κορωνοϊός νεκροί: Τραγική αύξηση των θανάτων. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες έχουν αυξηθεί τα θύματα του κορωνοϊού, καθώς 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 82χρονη με υποκείμενα νοσήματα κατέληξε στο νοσοκομείο «Αττικό» καθώς και μια 85χρονη στο νοσοκομείο «Θριάσιο». Την ίδια στιγμή, ένας 83χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Θριάσιο» έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. […]

Μηδενική ανοχή στην ανευθυνότητα, επισημαίνει ο δήμαρχος Σερρών

Κορωνοϊός Σέρρες: Φόβοι για lockdown στις Σέρρες. Τα τελευταία 24ωρα σοβαρό πρόβλημα με αυξημένα κρούσματα παρουσίαζει η πόλη  των Σερρών.Ο  δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Χρυσάφης, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, προχωρά σε έκτακτα μέτρα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Σερρών τόνισε: «Από το πρωί είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις στο Δημαρχείο Σερρών για τη […]

Ο λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος εφιστά την προσοχή όλων λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊου

Γώγος Χαράλαμπος: Το 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών. O Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας δήλωσε:  «Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» Προειδοποίησε επίσης ότι όσο […]

Συναγερμός στο Blue Star Delos με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα Γαλλίδα που ταξίδευε μετο Blue Star Delos. Μετά τη διάγνωση της γυναίκας με κορωνοϊό, αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά, η Γαλλίδα συνοδός και οι 23 Γάλλοι μαθητές που επέβαιναν στο πλοίο Blue Star Delos, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο καραντίνας. Οι υγειονομικές Αρχές τέθηκαν αμέσως σε πλήρη επιφυλακή καθώς το […]

Επιβεβαιωμένα τρία κρούσματα σε γηροκομείο της Αττικής

Κρούσματα Κορωνοϊού: Σε οίκο ευγηρίας στην Αττική. Μετά από έλεγχο του ΕΟΔΥ μέσω των rapid test, σε γηροκομείο στον Άγιο -Στέφανο, 3 είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κορωνοϊός εμφανίστηκε σε δύο εργαζόμενες και μία γυναίκα που ζούσε στο γηροκομείο. Πρόκειται για γυναίκες 33 και […]

Σοκάρει ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων

Κρούσματα Κορωνοϊού: Σοκάρει ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση και καθημερινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19): 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι […]

Νέα έξαρση κρουσμάτων στην περιφέρεια

Κορωνοϊός εξελίξεις: Συναγερμός σε Μέτσοβο, Πρέβεζα και Λάρισα.  Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Ηπείρου, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.  Ανάμεσα στις περιοχές της περιφέρειας με αυξημένα τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες συμπεριλαμβάνονται επίσης το Μέτσοβο Ιωαννίνων και η Φιλιππιάδα Πρεβέζης. Από τα 23 κρούσματα που διαπιστώθηκαν στα Ιωάννινα την Κυριακή, τα 7 εντοπίζονται στο Μέτσοβο,  […]