Ρεπορτάζ Υγείας

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίστηκαν σε μέρη της Βρετανίας τους τελευταίους μήνες εν μέσω ανησυχιών για αυτό που η Δρ Vanessa Saliba από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), αποκάλεσε «ανησυχητικά χαμηλή πρόσληψη εμβολίου MMR [ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς] σε ορισμένες περιοχές η χώρα”. Λοιπόν, πού και γιατί αυξάνεται η ιλαρά στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ιλαρά στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Τις τέσσερις εβδομάδες από τις 22 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 169 νέα κρούσματα ιλαράς στην Αγγλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκεί από τις αρχές Οκτωβρίου σε 581. Υπήρχαν μόνο δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο το 2021 και 54 ένα χρόνο αργότερα. Αυτόν τον μήνα, ένας άνδρας στα 40 του πέθανε στην Ιρλανδία αφού προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα West Midlands στην Αγγλία, όπου τα κρούσματα ιλαράς στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τα πιο διαδεδομένα και στα υψηλότερα από τη δεκαετία του 1990.

Αυτή η υπόθεση έχει επικεντρώσει το μυαλό πολλών επαγγελματιών υγείας στις Βρετανικές Νήσους. Το κρούσμα αυτής της εβδομάδας που αναφέρθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία βρέθηκε σε έναν ενήλικα που επίσης μολύνθηκε ενώ ταξίδευε. Η ιλαρά, η οποία καταγράφηκε ήδη από τον ένατο αιώνα από τον Πέρση γιατρό Rhazes, μπορεί να είναι σοβαρή τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς και μπορεί να είναι θανατηφόρα;

Εάν ο βήχας και το φτάρνισμα μεταδίδουν ασθένειες, τότε η ιλαρά είναι μια τέτοια ασθένεια για την οποία ισχύει αυτό το παλιό ρητό. Τα κοινά συμπτώματα της ιλαράς, η οποία προκαλείται από έναν ιό, περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνο και υγρά μάτια, βήχα και φτέρνισμα. Αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από ένα κόκκινο εξάνθημα σε όλο το σώμα. Ενώ η ιλαρά μπορεί να προσβληθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Σε πιο εύπορα μέρη του κόσμου, η ιλαρά είναι θανατηφόρα σε περίπου μία στις 5.000 περιπτώσεις. Αλλά σε φτωχότερες περιοχές με λιγότερο ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, έως και ένας στους 100 που θα κολλήσουν ιλαρά θα πεθάνει από αυτήν. Την τελευταία δεκαετία, θανατηφόρα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σαμόα και το Πακιστάν μεταξύ άλλων χωρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ αναφέρει αύξηση 79% στα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως

Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι κλειδί κατά της αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς στην ΕΕ/ΕΟΧ

Γκίκας Μαγιορκίνης: Επισημάνσεις του καθηγητή για στρεπτόκκοκο και ιλαρά

ΕΟΔΥ: Σε επιφυλακή για ένα πιθανό επιδημικό κύμα ιλαράς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις. 

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.