Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ιλαρά κρούσματα: Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

Ιλαρά κρούσματα: Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

Ιλαρά κρούσματα: Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, με μια νέα έκθεση να υποστηρίζει ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 18 τοις εκατό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιλαρά είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, με μια νέα έκθεση να υποστηρίζει ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 18 τοις εκατό σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες, καθώς οι θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά έχουν επίσης αυξηθεί κατά 43 τοις εκατό παγκοσμίως στο σύγκριση με το 2021. Οι εμβολιασμοί παραμένουν σημαντικοί στην περίπτωση της ιλαράς, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε και τα συμπτώματα της ιλαράς. Ο εκτιμώμενος αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς έχει αγγίξει πλέον τα εννέα εκατομμύρια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Περίπου 136.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω ιλαράς.

Τι είναι η ιλαρά;

Η ιλαρά είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα, ειδικά μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, λένε οι ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες. Ακόμα κι αν αναπνέετε τον ίδιο αέρα με κάποιον άλλο με την ασθένεια, μπορεί να προσβληθείτε. Ο ιός παραμένει σε ενεργή λειτουργία στον αέρα ή σε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί για περίπου δύο ώρες. Λόγω αυτού, είναι πολύ μολυσματικό. Ένα άτομο που μολύνεται από ιλαρά μπορεί να μολύνει περίπου εννέα στις 10 στενές επαφές τους που δεν έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας .

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα της ιλαράς;

Μερικά από τα σημεία και συμπτώματα της ιλαράς που πρέπει να προσέξετε, περιλαμβάνουν:

1. Συνεχής υψηλός πυρετός

Η ιλαρά συχνά ξεκινά με υψηλό πυρετό, ο οποίος μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

2. Καταρροή

Ενώ ο βήχας είναι ένα από τα πιο εμφανή συμπτώματα, η ιλαρά μπορεί επίσης να προκαλέσει καταρροή ή βουλωμένη μύτη, παρόμοια με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

3. Επιπεφυκίτιδα

Μπορεί να συμβεί φλεγμονή των ματιών, που οδηγεί σε ερυθρότητα και ευαισθησία στο φως. Θα είναι πολύ δύσκολο να κρατήσετε τα μάτια ανοιχτά λόγω του πόνου.

4. Λευκές κηλίδες στο στόμα

Μικρές λευκές κηλίδες με γαλαζωπόλευκα κέντρα μπορεί να εμφανιστούν στο εσωτερικό του στόματος εάν έχετε ιλαρά, λέει ο Δρ Panda.

5. Εξάνθημα

Το εξάνθημα είναι ένα ορατό σύμπτωμα που αρχίζει να εμφανίζεται περίπου επτά έως 18 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Αρχικά, θα τα δείτε στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος του λαιμού σας και στη συνέχεια μέσα σε λίγες μέρες θα εξαπλωθεί στα χέρια και τα πόδια σας.

Περισσότερες επιπλοκές λόγω ιλαράς μπορεί να οδηγήσουν σε:

• Μολύνσεις αυτιών
• Τύφλωση
• Σοβαρή διάρροια
• Εγκεφαλίτιδα που οδηγεί σε πρήξιμο του εγκεφάλου και μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σας
• Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Οι επιπλοκές μπορεί να παρατηρηθούν κυρίως σε παιδιά που δεν έχουν ακόμη γιορτάσει τα πέμπτα γενέθλιά τους και σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Η ιλαρά επηρεάζει κυρίως τα παιδιά που υποσιτίζονται, ειδικά εκείνα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α ή με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Η ασθένεια εξασθενεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας δύσκολο για τον οργανισμό να προστατευτεί από λοιμώξεις. Οι έγκυες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς η ιλαρά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό. Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το μικρό να γεννηθεί πρόωρα με χαμηλό βάρος γέννησης.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ιλαρά;

Όσον αφορά τη θεραπεία της ιλαράς, δεν υπάρχει ειδική αντιική θεραπεία. Αλλά η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει. Αυτό περιλαμβάνει ξεκούραση, ενυδάτωση και φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία. Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί με την υγιεινή και τα εμβόλια, λέει ο ειδικός. Το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της ιλαράς. Χορηγείται συνήθως σε δύο δόσεις, με την πρώτη δόση να χορηγείται γύρω στην ηλικία του ενός και τη δεύτερη δόση μεταξύ τεσσάρων και έξι ετών. Ο εμβολιασμός όχι μόνο προστατεύει τους ανθρώπους, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού εντός των κοινοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εκατομμύρια καλούνται να εμβολιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αύξησης κρουσμάτων ιλαράς

Ιλαρά: "Ο αριθμός των ατόμων που αποφεύγουν τον εμβολιασμό προκαλεί ανησυχία" λέει ειδικός στη δημόσια υγεία

NHS: Κάντε εμβόλιο ιλαράς για να αποφύγετε την ταχεία εξάπλωση

Τα κρούσματα ιλαράς παραμένουν απειλή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Close Icon