Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

NHS: Κάντε εμβόλιο ιλαράς για να αποφύγετε την ταχεία εξάπλωση

NHS: Κάντε εμβόλιο ιλαράς για να αποφύγετε την ταχεία εξάπλωση

NHS: Ο ΠΟΥ συνιστά εμβολιαστική κάλυψη δύο δόσεων για τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού, επειδή η ιλαρά είναι εξαιρετικά μολυσματική και μεταδίδεται εύκολα. 

Η ιλαρά είναι πιθανό να εξαπλωθεί γρήγορα σε περισσότερες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός εάν περισσότεροι άνθρωποι κάνουν το εμβόλιο, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος υγείας. Η Dame Jenny Harries, διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), λέει ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι «πολύ κάτω» από αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εισάγονται αναδυόμενες κλινικές για να εμβολιαστούν περισσότερα παιδιά, καθώς τα κρούσματα ιλαράς συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια.

Μεταδίδεται με το βήχα και το φτάρνισμα. Περισσότερα από 200 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στα West Midlands τους τελευταίους μήνες, κυρίως στο Μπέρμιγχαμ. Η Dame Jenny έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι, χωρίς επείγουσα δράση, είναι πιθανό να δούμε τον ιό της ιλαράς να “εξαπλώνεται γρήγορα” σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις με χαμηλή πρόσληψη εμβολίων. Είπε: «Η εστίαση σήμερα το πρωί είναι στα West Midlands, αλλά νομίζω ότι το πραγματικό ζήτημα είναι ότι χρειαζόμαστε μια έκκληση για δράση σε όλη τη χώρα».

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς και ποια είναι τα συμπτώματα;

Το UKHSA έχει πλέον κηρύξει το ξέσπασμα της ιλαράς ως εθνικό περιστατικό, επιτρέποντάς του να διαθέσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου, όπως ο Χάκνεϊ, σχεδόν τα μισά παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον του. Το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR), χορηγείται σε δύο δόσεις, η πρώτη χορηγείται στους 12 μήνες και η δεύτερη σε περίπου τρία χρόνια και τέσσερις μήνες, πριν τα παιδιά ξεκινήσουν το σχολείο.

Η Dame Jenny είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγουμένως καθιερώσει καθεστώς εξάλειψης για την ιλαρά, αλλά τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν πλέον μειωθεί. «Κατά μέσο όρο, μόνο το 85% των παιδιών φτάνουν στο σχολείο έχοντας κάνει τις δύο δόσεις MMR», είπε. Τα στοιχεία του NHS δείχνουν ότι η πρόσληψη και των δύο δόσεων MMR μέχρι την ηλικία των πέντε ετών θεωρήθηκε πολύ χαμηλή σε ορισμένες περιοχές το 2022-23:

  • 74% στο Λονδίνο
  • 83,7% στα West Midlands
  • 85,1% στα βορειοδυτικά

 

Ο ΠΟΥ συνιστά εμβολιαστική κάλυψη δύο δόσεων για τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού, επειδή η ιλαρά είναι εξαιρετικά μολυσματική και μεταδίδεται εύκολα. Αλλά σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Νότιγχαμ μόνο το 75% των πεντάχρονων παιδιών βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Τι προκαλεί την πτώση των εμβολιασμών;

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε το αντιεμβολιαστικό αίσθημα για τις τρέχουσες επιδημίες ιλαράς, λέει η Helen Bedford, καθηγήτρια παιδικής υγείας στο University College του Λονδίνου. Η πρόσβαση σε γενικούς ιατρούς, οι περικοπές σε εκπαιδευμένο προσωπικό που μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις γονέων σχετικά με τα εμβόλια και η πρόκληση να κλείσουν και να συναντήσουν ραντεβού είναι όλα παράγοντες για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, λέει.

Η πανδημία είχε επίσης αντίκτυπο, με «ορισμένους γονείς να φοβούνται να παρευρεθούν σε κλινικές από φόβο μήπως κολλήσουν Covid ή επειδή δεν ήταν ξεκάθαροι ότι οι υπηρεσίες εμβολιασμού συνεχίζονταν», προσθέτει ο καθηγητής Μπέντφορντ. Στο Λονδίνο, έχουν δημιουργηθεί κινητές κλινικές εμβολιασμού για να αυξηθεί η αφομοίωση του εμβόλιου στο δήμο Κάμντεν, όπου ένα στα τέσσερα παιδιά ξεκινάει το σχολείο μετά τον εμβολιασμό του MMR.

Η Kirsten Watters, διευθύντρια υγείας και ευημερίας του Camden Council, είπε ότι οι κλινικές πρόσφεραν ένα βολικό μέρος για τους πολυάσχολους γονείς για να επισημάνουν το τρύπημα από τη λίστα τους. «Όταν μιλάμε με γονείς, διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι σκοπεύουν να εμβολιάσουν το παιδί τους, έχουμε υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης, απλώς δυσκολεύονται να οργανώσουν ραντεβού και να πάνε σε αυτές τις κλινικές εμβολιασμού», είπε στους Το σημερινό πρόγραμμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κρούσματα ιλαράς παραμένουν απειλή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως

Πώς εξαπλώνεται ο ιός της ιλαράς στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς ακόμη υστερεί σε σχέση με την προ Covid εποχή

Κλιμακώνεται η παγκόσμια απειλή ιλαράς με τα μη εμβολιασμένα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025»

Αγαπηδάκη: Εργαζόμαστε μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και την ΗΔΙΚΑ για να φέρουμε τον πολίτη σε μία πραγματικότητα, στην οποία δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα.

Μαρκ Ρούτε: Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα είναι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ως αρχηγός του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης, καθώς τα μέλη της συμμαχίας προσπάθησαν να υποστηρίξουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

Ποια μέτρα εξήγγειλε ο Γιώργος Φλωρίδης για την ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία: 13 νέες διατάξεις εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στην προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κακοποιήσεων και της βίας που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Close Icon