Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ιλαρά: Αυξάνεται σε όλον τον κόσμο – Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού να υποχωρήσουν

Ιλαρά: Αυξάνεται σε όλον τον κόσμο – Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού να υποχωρήσουν

Το αυστραλιανό τμήμα υγείας σε συνεργασία με την Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών έχει αναπτύξει ένα σύνολο χρήσιμων πόρων για την ιλαρά που μπορούν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες, το ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες υγείας.

Ιλαρά: Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκδοθεί μια σειρά προειδοποιήσεων για την ιλαρά σε όλη την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Βικτώριας και του Κουίνσλαντ, μετά τον εντοπισμό μικρού αριθμού περιπτώσεων σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από το εξωτερικό. Εν τω μεταξύ, μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επιδημίες ιλαράς. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε 45πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι, με 42.200 κρούσματα να καταγράφονται το 2023 σε σύγκριση με 941 το 2022. Στη Νότια Ασία, η Ινδία και το Πακιστάν ανέφεραν επίσης πρόσφατα κρούσματα. Ποιος είναι, λοιπόν, ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης επιδημίας στην Αυστραλία; Ευτυχώς, είναι πιθανό να είναι αρκετά χαμηλός — αλλά η διασφάλιση ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι ζωτικής σημασίας.

Θυμήσου, τι είναι η ιλαρά; Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μολυσματική ιογενής ασθένεια. Μεταδίδεται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική που αν ένα μολυσμένο άτομο έρθει σε επαφή με δέκα μη εμβολιασμένους, μπορεί να μολύνει εννέα από αυτούς. Μπορεί να χρειαστούν περίπου δέκα έως 12 ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα μετά την έκθεση ενός ατόμου στον ιό. Αν και η ιλαρά χαρακτηρίζεται από εξάνθημα, τα συμπτώματα είναι γενικά σαν κρυολόγημα στην αρχή, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, της καταρροής, της κόπωσης και του πόνου ή των κόκκινων ματιών. Το εξάνθημα, που δεν προκαλεί φαγούρα, εμφανίζεται δύο ή τρεις ημέρες αργότερα και εξαπλώνεται από το πρόσωπο προς τα κάτω στο σώμα. Μερικές φορές, η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς λοιμώξεις όπως λοίμωξη στο αυτί, διάρροια ή πνευμονία. Σε σπάνιες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου). Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία και θάνατο. Το είδαμε αυτό το 2019 στο νησί του Ειρηνικού, τη Σαμόα. Από τις 5.667 μολύνσεις σε διάστημα τεσσάρων μηνών, 81 πέθαναν, κυρίως μικρά παιδιά.

Ο εμβολιασμός λειτουργεί

Ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την προστασία από την ιλαρά. Δύο δόσεις του εμβολίου MMR (που χορηγούνται σε παιδιά 12 μηνών και 18 μηνών στην Αυστραλία) παρέχουν προστασία από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά. Τα μωρά κάτω του ενός έτους έχουν φυσική προστασία από τις μαμάδες τους που φθείρεται σταδιακά. Τα βρέφη έξι έως 11 μηνών μπορούν να εμβολιαστούν εάν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά θα πρέπει να λάβουν άλλες δύο δόσεις. Μόλις εμβολιαστείτε, η πιθανότητα να προσβληθείτε από ιλαρά είναι πολύ χαμηλή και θεωρείστε προστατευμένοι εφ’ όρου ζωής. Ωστόσο, περίπου 1 στα 100 άτομα που είναι εμβολιασμένα μπορεί να προσβληθεί από ιλαρά εάν εκτεθεί στον ιό. Αν και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, η μόλυνση σε ένα εμβολιασμένο άτομο είναι γενικά ήπια. Τα ποσοστά εμβολιασμού παραπαίουν Παγκοσμίως, σημειώθηκε πτώση στους παιδικούς εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η μείωση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια, η παραπληροφόρηση και οι διακοπές πρόσβασης. Στην Ευρώπη, το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου MMR μειώθηκε από 96% το 2019 σε 93% το 2022 και από 93% σε 91% για τη δεύτερη δόση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί απαιτείται περίπου 95% εμβολιαστική κάλυψη για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης κατά της ιλαράς. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα προστατεύονται επειδή ο ιός δεν θα εξαπλωθεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υγειονομικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για τον αριθμό των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, με αναφορές ότι σχεδόν τα μισά παιδιά σε περιοχές του Λονδίνου δεν έχουν λάβει και τα δύο εμβόλια. Από τον Σεπτέμβριο του 2023, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανέφερε ποσοστά εμβολιασμού σε όλους τους παιδικούς εμβολιασμούς 93,26% για παιδιά ενός έτους, 91,22% για παιδιά 2 ετών και 94,04% για παιδιά 5 ετών. Υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ διαφορετικών κρατών και εδαφών και μεταξύ ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων.

Ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης

Ενώ φαίνεται να βρισκόμαστε αρκετά κοντά στο όριο ανοσίας της αγέλης για την ιλαρά και να μην κινδυνεύουμε άμεσα από έξαρση, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Η Αυστραλία διαθέτει εξαιρετική επιτήρηση επιδημιών σε όλες τις πολιτείες για μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς. Ωστόσο, τα κρούσματα εκδηλώνονται παγκοσμίως και είναι πιθανό να εμφανιστούν όταν οι άνθρωποι είναι μη εμβολιασμένοι ή υποεμβολιασμένοι. Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε εγρήγορση σε όλα τα κράτη, να αυξήσουμε την επιτήρηση στα διεθνή σημεία διέλευσης και να συνεχίσουμε να αυξάνουμε την κάλυψη εμβολιασμών, ειδικά μεταξύ των μικρών παιδιών. Η εκπαίδευση των γονέων και της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με τη σημασία των εμβολίων MMR είναι καίριας σημασίας. Ποτέ δεν είναι αργά για να εμβολιαστείτε κατά της ιλαράς, εάν το χάσατε ως παιδί ή δεν είστε σίγουροι αν είχατε δύο δόσεις. Καθώς ένας μόνο μολυσμένος ταξιδιώτης μπορεί να προκαλέσει ξέσπασμα, ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν ταξιδεύετε συχνά. Εάν δεν είστε βέβαιοι για την κατάσταση εμβολιασμού σας, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας ή να ελέγξετε το δικό σας ιστορικό ή το ιστορικό των παιδιών σας μέσω του Αυστραλιανού Μητρώου Εμβολιασμών.

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει μολυνθεί, είναι σημαντικό να παραμείνετε απομονωμένοι και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Θα επιβεβαιώσουν τη μόλυνση παραπέμποντάς σας για εξέταση αίματος και πιθανώς εξέταση RT-PCR. Το αυστραλιανό τμήμα υγείας σε συνεργασία με την Αυστραλιανή Ακαδημία Επιστημών έχει αναπτύξει ένα σύνολο χρήσιμων πόρων για την ιλαρά που μπορούν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες, το ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

Εκατομμύρια καλούνται να εμβολιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αύξησης κρουσμάτων ιλαράς

Ιλαρά: "Ο αριθμός των ατόμων που αποφεύγουν τον εμβολιασμό προκαλεί ανησυχία" λέει ειδικός στη δημόσια υγεία

NHS: Κάντε εμβόλιο ιλαράς για να αποφύγετε την ταχεία εξάπλωση

Τα κρούσματα ιλαράς παραμένουν απειλή στις ΗΠΑ και παγκοσμίως

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: "Ο υπουργός εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους"

Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία: Κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «υποβάθμισε τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές ενέργειες και εξαπέλυσε προσωπικές πολιτικές επιθέσεις κατά των αναισθησιολόγων». 

Close Icon