Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΔΥ: Σε επιφυλακή για ένα πιθανό επιδημικό κύμα ιλαράς

ΕΟΔΥ: Σε επιφυλακή για ένα πιθανό επιδημικό κύμα ιλαράς

ΕΟΔΥ: Στην Ελλάδα οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, με τον ΕΟΔΥ να εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής επιδημίας ιλαράς. Από τις αρχές του 2024, η Ελλάδα έχει αναφέρει πέντε κρούσματα ιλαράς.

Η ιλαρά επιστρέφει, πυροδοτώντας κρούσματα σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού. Αυτός ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός εξαπλώνεται γρήγορα, με ένα μολυσμένο άτομο να τον μεταδίδει συνήθως σε πάνω από 15 άλλους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 18% φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια πέρυσι, συνοδευόμενα από αύξηση 43% στους θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά. Στην Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανής επιδημίας ιλαράς. Από τις αρχές του 2024, η Ελλάδα έχει αναφέρει πέντε κρούσματα ιλαράς.

Η στρατηγική του ΕΟΔΥ εστιάζει στην ενίσχυση των προσπαθειών εμβολιασμού, ιδιαίτερα μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών και ατόμων που ταξιδεύουν σε περιοχές επιρρεπείς σε επιδημίες. Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα έχει συμβάλει στην εξάπλωση της κοινότητας. Ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος του ΕΟΔΥ και Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αποδίδει αυτή την πτώση εν μέρει στην πανδημία, η οποία οδήγησε σε πτώση των ποσοστών κάλυψης με εμβόλια ιλαράς από 94-95% σε περίπου 91-92% Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, μια παρόμοια πτωτική τάση είναι εμφανής, με τα αρχικά στοιχεία να δείχνουν ελαφρά μείωση των εμβολιασμών πρώτης δόσης από το 2020. Ενώ πάντα υπήρχε ένα μικρό ποσοστό μη εμβολιασμένων παιδιών (περίπου 5-6%), το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε περίπου 8-9% σήμερα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου προειδοποιεί ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για κρούσματα ιλαράς, που τείνουν να εμφανίζονται κάθε 6 έως 7 χρόνια όταν η εμβολιαστική κάλυψη πέφτει κάτω από το συνιστώμενο όριο του 95%. Η Ελλάδα βίωσε το τελευταίο της σημαντικό ξέσπασμα το 2017-2018, με αποτέλεσμα 4.151 αναφερόμενα κρούσματα και 4 θανάτους μεταξύ 2004 και 2023, κυρίως μεταξύ μη εμβολιασμένων ή ελλιπώς εμβολιασμένων ατόμων, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Η απουσία αναφερόμενων κρουσμάτων κατά την περίοδο 2021-2023 εγείρει ανησυχίες για πιθανή υποαναφορά λόγω της πανδημίας COVID-19.

Για την καταπολέμηση της επανεμφάνισης της ιλαράς, ο ΕΟΔΥ τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης, του έγκαιρου εμβολιασμού και των στοχευμένων προσπαθειών ενημέρωσης. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά, προσέγγιση σε κέντρα προσφύγων και μεταναστών και συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία για να διασφαλιστεί ότι οι ταξιδιώτες εμβολιάζονται επαρκώς πριν επισκεφτούν τις περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος συναγερμού, η επαγρύπνηση παραμένει ζωτικής σημασίας. Με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προετοιμασμένη για να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πιθανή επιδημία ιλαράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ιλαρά αυξάνεται σε όλον τον κόσμο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού να υποχωρήσουν

Αύξηση κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως

Εκατομμύρια καλούνται να εμβολιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αύξησης κρουσμάτων ιλαράς

Ιλαρά: "Ο αριθμός των ατόμων που αποφεύγουν τον εμβολιασμό προκαλεί ανησυχία" λέει ειδικός στη δημόσια υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλη συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,