Ρεπορτάζ Υγείας

Δωρητές Ζωής: Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη δωρίζουν τα όργανά της

Δωρητές Ζωής: Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη δωρίζουν τα όργανά της

Τα Organmeetings αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) που έχει ως στόχο να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη.

Δωρητές Ζωής: «Δώρο ζωής» στάθηκε η απόφαση των γονιών, για δωρεά οργάνων, της άτυχης φοιτήτριας που σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά το τροχαίο με εγκατάλειψη. Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας από τα Χανιά, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η μητέρα: «η Εμμανουέλα ήταν ένα παιδί θαύμα και φεύγοντας ήθελε να κάνει το δικό της θαύμα, να χαρίσει ζωή».

Το χρονικό

Η άτυχη κοπέλα τραυματίστηκε πολύ σοβαρά τα ξημερώματα της Τρίτης (22/11), όταν παρασύρθηκε στην οδό Εγνατία από το αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος οδηγός και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη στην άσφαλτο. Σοκαρισμένη η κοινωνία από την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε στην Θεσσαλονίκη, παρακολουθεί λεπτομερώς τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με την συγκινητική πράξη των γονιών που αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

Μεταμόσχευση οργάνων: Ποια είναι η διαδικασία

Με αφορμή το ατυχές αυτό περιστατικό, και λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες από τον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), δίνουμε οδηγίες για την διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος που επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ. η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της Μεταμόσχευσης. Σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ. οργανώνει και συντονίζει σε τοπικό, κρατικό και διακρατικό επίπεδο τη διακίνηση των μοσχευμάτων και μεριμνά για τον έλεγχο και τη διασφάλιση ολόκληρης της μεταμοσχευτικής διαδικασίας από τον δότη στους λήπτες. Ο Συντονισμός της μεταμοσχευτικής διαδικασίας διακρίνεται σε «Κεντρικό» Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), «Τοπικό» (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας /Μ.Ε.Θ.) και «Κλινικό» (Μονάδες Μεταμόσχευσης). Η διαδικασία της δωρεάς οργάνων, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ, ξεκινάει από τη στιγμή που θα διαγνωστεί ο εγκεφαλικός θάνατος του ασθενούς. Εν συνεχεία, ο θεράπων ιατρός ενημερώνει τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ. για τον εγκεφαλικό θάνατο και σε συνεργασία με τον Τοπικό Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου, ενημερώνει τους συγγενείς του εκλιπόντος για τη δυνατότητα δωρεάς οργάνων και ιστών με σκοπό τη μεταμόσχευση. Ο Κεντρικός Συντονιστής ελέγχει εάν ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών και ενημερώνει τον Τοπικό Συντονιστή:

  • Εάν ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Δωρητών ενεργοποιείται η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.
  • Εάν ο ασθενής είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αρνητών δεν ενεργοποιείται η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.
  • Εάν ο ασθενής δεν είναι εγγεγραμμένος σε κανένα από τα δυο Μητρώα, τότε ζητείται η ενυπόγραφη συναίνεση των συγγενών.

Έπειτα, ο Τοπικός Συντονιστής συμπληρώνει τα απαραίτητα έγγραφα, ελέγχει τη διενέργεια των απαιτούμενων εξετάσεων και αποστέλλει όλα τα παραπάνω στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ. Ο Κεντρικός Συντονιστής αποστέλλει όλες τις πληροφορίες στις Μονάδες Μεταμόσχευσης και ξεκινάει η αναζήτηση των υποψήφιων ληπτών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Τέλος, καθορίζεται η ώρα του χειρουργείου για τη λήψη των μοσχευμάτων και ενημερώνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Νοσοκομείο Δότη, χειρουργικές ομάδες). Μετά την ολοκλήρωση της λήψης των μοσχευμάτων ακολουθεί η μεταμόσχευσή τους στους κατάλληλους λήπτες. Οι Κλινικοί Συντονιστές των Μονάδων Μεταμόσχευσης αποστέλλουν στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων Ε.Ο.Μ. τα απαιτούμενα έντυπα αναφοράς.

Διαδικτυακά ενημερωτικά σεμινάρια για μεταμόσχευση οργάνων

Τα Organmeetings αποτελούν ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και τη συνεργασία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) που έχει ως στόχο να προσφέρει τη σωστή πληροφόρηση γύρω από τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, καταρρίπτοντας παράλληλα μύθους και στερεότυπα του παρελθόντος, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κοινή γνώμη. Το συγκεκριμένο καινοτόμο ενημερωτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους χώρους της Υγείας, της Επιχειρηματικότητας, των Μέσων Ενημέρωσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνοντας ότι η δωρεά οργάνων μάς αφορά όλους.

Ποιος θα μπορούσε να χρειαστεί μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου;

Τι είναι ο εγκεφαλικός θάνατος και γιατί διαφέρει εντελώς από το κώμα και τη φυτική κατάσταση;

Πώς επιλέγονται οι κατάλληλοι λήπτες για κάθε όργανο και πώς αυτό γίνεται με τρόπο δίκαιο;

Πώς μπορώ να αποκτήσω την κάρτα δωρητή οργάνων;

Τι είναι το εμπόριο οργάνων; Συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη;

Σημαντικές ερωτήσεις, που κάθε ενήλικος πολίτης θέλει να θέσει γύρω από το σπουδαίο αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας, μπορούν πλέον να απαντηθούν είτε μέσα από τον πρώτο πλήρη οδηγό που φτιάχτηκε στην Ελλάδα για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είτε με τη συμμετοχή στα διαδικτυακά σεμινάρια, που θα διοργανώνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Τόσο ο οδηγός των Organmeetings όσο και η φόρμα δήλωσης συμμετοχής σε αυτά είναι αναρτημένα στο www.onassis.org. Οι εγγραφές έχουν ανοίξει και οι πρώτες 3 ημερομηνίες για το 2023 είναι: 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου και 24 Μαΐου (στις 15.00). Οι ημερομηνίες για την περίοδο 2023-24 θα ανακοινωθούν από το Ίδρυμα Ωνάση και τον ΕΟΜ το καλοκαίρι του 2023.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στα σεμινάρια;

Αν κάποιος ενήλικος πολίτης εκπροσωπεί έναν φορέα, οργανισμό, μέσο ενημέρωσης, σύλλογο, εταιρεία ή επιχείρηση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ωνάση και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα. Τη φόρμα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μόνο στελέχη που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους παραπάνω οργανισμούς και να οργανώσουν δράσεις, όπως είναι η ενεργοποίηση για συλλογική συμμετοχή εργαζομένων/μελών. Όσοι θα συμμετέχουν στα Organmeetings, θα πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και θα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών και συμμάχων αυτής της εκστρατείας ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων προχωρά σε βελτιώσεις και αλλαγές στον χώρο των μεταμοσχεύσεων

ΗΠΑΡΧΩ: Ο θάνατος της μεταμοσχευτικής διαδικασίας

Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα στο Κέντρο Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον νικητή της Iron Chef America, James Kelly.

Όσοι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά θάνατον πρέπει να το λένε ρητά, ψηφίζουν οι Ελβετοί

Ασφαλής η μεταμόσχευση νεφρού όταν ο δότης έχει COVID-Μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Νέες έρευνες αναιρούν τις ισχύουσες πεποιθήσεις για την προέλευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη των λοιμώξεων και την υγειονομική φροντίδα. Εάν η πιο πιθανή πηγή χειρουργικής λοίμωξης – το μικροβίωμα του ασθενούς – είναι γνωστή εκ των προτέρων, αυτό δίνει στις ιατρικές ομάδες την ευκαιρία να προστατευτούν από αυτήν πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.