Κοροναϊός

Συνέπειες της πανδημίας στη μεταμόσχευση οργάνων

Συνέπειες της πανδημίας στη μεταμόσχευση οργάνων

Η πανδημία COVID-19 έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους που έχουν χρόνιες ή επιδεινούμενες καταστάσεις όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
• Οι δωρεές οργάνων και οι διαδικασίες μεταμόσχευσης μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναγκάζοντας πολλούς Αμερικανούς που περιμένουν ένα όργανο να περιμένουν ακόμη περισσότερο.
• Ένας άντρας περιμένει δωρεά νεφρού παρόλο που έχει πρόθυμο ζωντανό δότη.
• Νοσοκομεία με κέντρα μεταμόσχευσης, έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΜΑΠ), αναπνευστήρες και κρεβάτια ICU.
Στα μέσα Μαρτίου, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι οδηγίες παραμονής στο σπίτι στην Καλιφόρνια, οι άνθρωποι σε όλη την πολιτεία υπερασπίστηκαν τη ζωή τους προκειμένου να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού και να προστατεύσουν αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Αλλά για τον Jon, που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, αυτή η κοινοτική προστασία έχει τίμημα.
“Με τη νόσο COVID-19, όλα σταμάτησαν”, είπε η σύζυγος του Jon, Jammie,. “Το πρόγραμμα μεταμόσχευσης ζωντανών δωρητών έχει σταματήσει.”
Ο Jon και η Jammie ζήτησαν να αναγνωριστούν μόνο με τα ονόματά τους.
Ο Jon, ο οποίος είναι 40 ετών, διαγνώστηκε το 2008 με νεφροπάθεια IgA, μια φλεγμονώδη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν απόβλητα από το αίμα.
Όπως πολλοί άλλοι, αυτός και η Jammie, που ζουν στη βόρεια Καλιφόρνια, έπρεπε να προσαρμοστούν στο «νέο φυσιολογικό» ενός πανδημικού κόσμου, αλλά με το πρόσθετο άγχος της αναμονής για να γίνει μια σωτήρια επιχείρηση.
«Είναι μια πράξη εξισορρόπησης», δήλωσε η Jammie. «Προφανώς, θέλουμε να διατηρήσουμε τον δότη και τους γιατρούς υγιείς και ασφαλείς, αλλά χρειαζόμαστε τη μεταμόσχευση για ζωή. Πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε όταν οι κίνδυνοι είναι τόσο τεράστιοι; “
Η Jammie και ο Jon είναι τυχεροί που βρήκαν έναν ζωντανό δωρητή – έναν «καταπληκτικό φίλο» που απάντησε σε ένα αίτημα που το ζευγάρι έστειλε αφού οι γιατροί του τον πρότειναν για μεταμόσχευση νεφρού.
Ο φίλος ξεκίνησε τη διαδικασία του δότη νεφρών τον Οκτώβριο και ολοκλήρωσε τον αρχικό έλεγχο.
Αλλά όταν η νόσος COVID-19 έπληξε τη βόρεια Καλιφόρνια, το πρόγραμμα ζωντανών δωρητών έκλεισε – προτού ο φίλος να ολοκληρώσει τον καρδιακό έλεγχο, την κολονοσκόπηση και άλλες απαραίτητες εξετάσεις.
Ο Τζον και η οικογένειά του ελπίζουν ότι θα μπορέσει να κάνει μεταμόσχευση νεφρού σύντομα.
Μείωση των δωρεών οργάνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Η Jammie και ο Jon δεν είναι μόνοι σε αναμονή για μεταμόσχευση οργάνου.
Σε μια πρόσφατη επιστολή στο The Lancet, μια ομάδα γιατρών εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με μια απότομη μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις δωρεές οργάνων και στις διαδικασίες μεταμόσχευσης στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ανακτηθέντων οργάνων μειώθηκε κατά περίπου 50% από τις αρχές Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου. Ο αριθμός των μεταμοσχευμένων νεφρών μειώθηκε κατά περίπου την ίδια ποσότητα.
Ο Δρ Silas P. Norman, αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και διευθυντής της μονάδας περιπατητικής φροντίδας μεταμόσχευσης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, λέει ότι είναι πάντα ανησυχητικό όταν υπάρχει πτώση στα όργανα που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση, αλλά η μείωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
«Γνωρίζουμε ότι όλοι στη λίστα αναμονής μεταμοσχεύσεων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε ο Norman, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Kidney Fund. «Άρα οποιαδήποτε καθυστέρηση ή μείωση της πρόσβασης για αυτούς τους ασθενείς μπορεί πραγματικά να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου».
Μέχρι στιγμής, οι γιατροί του Jon κατάφεραν να διατηρήσουν τη νεφρική του λειτουργία προσαρμόζοντας τα φάρμακά του, χωρίς την ανάγκη αιμοκάθαρσης.
Ωστόσο, ορισμένα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να επισκέπτονται ένα κέντρο αιμοκάθαρσης τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ο Norman λέει ότι αυτά τα κέντρα έχουν ιστορικά κάνει καλή δουλειά στον έλεγχο των λοιμώξεων, αλλά κάθε φορά που ένα άτομο φεύγει από το σπίτι, κινδυνεύει να εκτεθεί στον κοροναϊό ενώ ταξιδεύει.
«Πολλοί από τους ασθενείς μας [αιμοκάθαρσης] δεν έχουν την επιλογή να βρίσκονται στο σπίτι», δήλωσε ο Norman. «Θα εκτεθούν επανειλημμένα σε έναν αριθμό ατόμων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος (COVID-19)».
Ο Δρ Lewis Teperman, διευθυντής της μεταμόσχευσης οργάνων στο Northwell Health στο Manhasset της Νέας Υόρκης, λέει ότι η δωρεά οργάνων ήταν ένα «αναμενόμενο θύμα» της πανδημίας.
Μέρος του λόγου, λέει, είναι, επειδή οι άνθρωποι σε κράτη με οδηγίες διαμονής στο σπίτι ήταν λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε ατυχήματα με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, κολύμπι και άλλα ατυχήματα. Έτσι, υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τραύματα που οδήγησαν στη δωρεά οργάνων.
Νοσοκομεία με κέντρα μεταμόσχευσης οργάνων αντιμετώπισαν επίσης άλλες δυσκολίες, ειδικά σε θερμές ζώνες – ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας (PPE), αναπνευστήρες και κρεβάτια ICU και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ανακατανεμήθηκε για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου COVID-19.
Ακόμα και τα ζωντανά προγράμματα δωρητών επηρεάστηκαν από την πανδημία.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κίνητρα να δωρίσουν [ένα όργανο]», δήλωσε ο Norman. “Αλλά ίσως έχουν εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση COVID-19 και σκέφτηκαν,” Λοιπόν, δεν πρόκειται να πάω σε ένα κέντρο μεταμοσχεύσεων τώρα για αξιολόγηση. “

Αναμονή για ένα όργανο κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19

Η Jammie παραδέχεται ότι όταν η ιστορία του κοροναϊού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανησυχούσε υπερβολικά για αυτό. Αλλά μόλις έκανε μια μικρή έρευνα, κατάλαβε τι διακυβεύεται.
«Γνωρίζαμε ότι ένα κοινό κρυολόγημα θα μπορούσε να είναι η ζωή ή ο θάνατος για τον Jon», είπε. «Τότε παίρνεις κάτι (όπως τον κοροναϊό) που μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά σου – και τα νεφρά του λειτούργησαν ούτως ή άλλως.»
Έτσι, η παραγγελία στο σπίτι, μαζί με ανθρώπους που ασκούσαν σωματική απόσταση και φορούσαν μάσκες δημόσια, έφεραν κάποια ανακούφιση στο ζευγάρι.
«Αισθανθήκαμε ότι ήμασταν προστατευμένοι και ασφαλείς», είπε η Jammie, «και ότι η κοινότητά μας φρόντιζε όλοι να κάνουν το ίδιο πράγμα».
Η Jammie έχει επίσης εκτιμήσει την ευκολία με την οποία μπορεί να πάρει με ασφάλεια φαγητό και προμήθειες.
Όταν παραγγέλνει είδη παντοπωλείου στο διαδίκτυο, επισημαίνει ότι κάποιος στο σπίτι είναι «ανοσοκατεσταλμένος». Οι τσάντες αφήνονται έξω και μπορεί να τις σκουπίσει πριν τις φέρει στο σπίτι.
Αλλά υπάρχουν μειονεκτήματα για να μένετε στο σπίτι όλη την ώρα. Μερικά από αυτά είναι αυτά που αισθάνονται πολλές άλλες αμερικανικές οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Έχουμε παιδιά», είπε η Jammie. «Τι κάνετε όταν έχετε αθλητές που ξαφνικά δεν μπορούν να ασκηθούν; Και είναι έφηβοι, οπότε θέλουν να κάνουν παρέα με τους φίλους τους.»
Η Teperman αναμένει ότι ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων μεταμόσχευσης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά σύντομα. Αλλά ο Norman λέει ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθούν – και να διατηρήσουν ταυτόχρονα τα άτομα ασφαλή.
Και οι δύο αναμένουν ότι η νόσος COVID-19 θα αλλάξει τον τρόπο εκτέλεσης των προγραμμάτων μεταμόσχευσης. Οι δωρητές και οι παραλήπτες θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμή σε πραγματικό χρόνο για τον κοροναϊό προτού συμβεί μεταμόσχευση.
Ο Teperman λέει ότι πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η φροντίδα μετά τη μεταμόσχευση ενός παραλήπτη, επειδή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο COVID-19 ως αποτέλεσμα των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που παίρνουν μετά τη χειρουργική επέμβαση.
«Πώς θα αναρρώσουν οι ασθενείς στο σπίτι;» είπε. “Και αν ένας παραλήπτης πέσει με τη νόσο COVID-19, ποιος θα τους φροντίσει και θα έχει το κατάλληλο PPE;”
Ο Norman λέει ότι ενώ η νόσος COVID-19 είχε μεγάλο αντίκτυπο στις δωρεές οργάνων και στις διαδικασίες μεταμόσχευσης, η πορεία προς τη μεταμόσχευση είναι συχνά ανώμαλη.
«Πολλοί από τους ασθενείς μας είναι συνηθισμένοι στην ιδέα ότι η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση συχνά έχει πολλά σκαμπανεβάσματα», δήλωσε ο Norman.
«Υποστηρίζουμε στους ασθενείς μας ότι αυτή είναι μια από τις δύσκολες καταστάσεις στις οποίες θα εργαστούμε ομαδικά, με σκοπό να μεταμοσχεύσουμε τους ανθρώπους».
Η Jammie λέει ότι η άρση των περιορισμών πανδημίας προκαλεί πρόσθετο άγχος σχετικά με την έκθεση του Jon στον κοροναϊό. Αλλά είναι ευγνώμονες που η διαδικασία θα προχωρήσει σύντομα.
«Θέλουμε απλώς ο Jon να είναι υγιής», είπε, «ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να μεγαλώσουν και να έχουν τον μπαμπά τους για να μπορεί να συμμετέχει στη ζωή τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σε ΜΕΘ ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Εφαρμογές που διώχνουν το στρες της καραντίνας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιές συνήθειες μας κάνουν πιο ευάλωτους στον κίνδυνο "κορωνοϊός"

Εν μέσω πανδημίας και με δεδομένη την απουσία μίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, τα προληπτικά μέτρα υγιεινής είναι η μοναδική σωτηρία και αυτά τα μέτρα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζονται στους σκύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης κάποιου», τόνισε η Σάντσεζ Γκονζάλεζ.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην υπηρεσία της διασφάλισης του διαδικτύου εν καιρώ καραντίνας

Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Επιστημονική ανακάλυψη: Αντισώματα στα λάμα ιδιαίτερα αποδοτικά στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού

Η μελέτη θεωρεί πως τα αντισώματα από τα λάμα έχουν τη δυναμική και την προοπτική να αποτελέσουν αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19. Είναι μικρότερα από τα αντισώματα του ανθρώπου, πολύ αποδοτικότερα ωστόσο στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού.

Απόφαση για κλείσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από σχετικές διαφωνίες

Η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών σε όλες τις βαθμίδες θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια όλης της χώρας να σταματήσει την εκθετική διασπορά στην κοινότητα με το νέο lockdown, κι αυτή ήταν η άποψη που τελικά επικράτησε.

Χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής ως πρόληψη έναντι των επιπλοκών της καραντίνας

Είναι γνωστό και ήδη επιβεβαιωμένο παγκοσμίως ότι ο κορωνοϊός είναι ένας θρομβογόνος ιός. Είναι ένας ιός ο οποίος αγαπά να κάνει θρομβώσεις με αποτέλεσμα την επείγουσα είσοδο του ασθενή στο νοσοκομείο, την διασωλήνωση του και τέλος δυστυχώς πολλές φορές το θάνατό του.

Μέτρο κατά του κορωνοίού μέσα στις σχολικές αίθουσες εκτός από τη μάσκα

Διαπίστωσαν ότι αρκεί να είναι ανοικτά τα παράθυρα σε ένα σχολείο για να μειωθούν κατά σχεδόν 40%, σε σχέση με τα κλειστά παράθυρα, τα σωματίδια του κορωνοϊού που μπορεί να κυκλοφορούν στον αέρα μέσα στις τάξεις.

Το κέντρο της Κοζάνης σήμερα

Κοζάνη lockdown: Η πρώτη τοπική καραντίνα στην Κοζάνη από χθες 15 Οκτωβρίου. Ποιοι λόγοι την οδήγησαν στο επίπεδο 4 του συναγερμού; Από χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, η Κοζάνη μπαίνει σε καραντίνα.  Προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή […]

Σχέση γενετικών παραλλαγών με σοβαρότητα νόσου covid-19

Οι μηχανισμοί της παθογένεσης της σοβαρής νόσου Covid-19 και η σχετιζόμενη αναπνευστική ανεπάρκεια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, όμως σε όλες τις αναλύσεις μέχρι σήμερα η ηλικία και το άρρεν φύλο σχετίζονται με υψηλότερη θνησιμότητα. Επίσης έχουν αναφερθεί σαν παράγοντες κινδύνου η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων όπως υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα. Oι πιθανοί γενετικοί παράγοντες […]