Greek English French German Italian
2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχουν 120 κλίνες από τις οποίες μόλις οι 80 λειτουργούν, εξυπηρετώντας εκτός από την Λευκάδα και άλλες περιοχές , όπως νησιά της Αιτωλοακαρνανίας όπως την Βόνιτσα. Οι βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό δεν επιτρέπουν σ όλα τα τμήματα να εφημερεύουν. Ενώ, άλλα καν δεν λειτουργούν! Ο κύριος Νίκος Παπαδόπουλος, από το τμήμα προσωπικού αλλά και ο κύριος Σπύρος Μαρκής, από το οικονομικό τμήμα μιλούν στο www.life2day.gr


Ο πληθυσμός κάλυψης αγγίζει τους 50.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που το καλοκαίρι με την τουριστική σεζόν πολλαπλασιάζει τον αριθμό αυτό αισθητά.


 Το 2016 ο προϋπολογισμός ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος από το 2015 και μετά από πρόσφατη τροποποίηση ανήλθε στα 3.960.683,52€ σε σχέση με το αρχικό 3.162.000€ ενώ οι οφειλές από προηγούμενα έτη δεν ξεπερνούν τις 300.000€


Στην σημερινή συνέχεια της μεγάλης ερευνάς του LIFE2DAY.GR που παρουσιάζει ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και η οποία βρίσκεται ένα βήμα από την ολοκλήρωση της , ταξιδεύουμε Δυτικά για να φτάσουμε στο νοσοκομείο της Λευκάδας που ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κύριο Νίκο Παπαδόπουλο, από το τμήμα προσωπικού, αλλά και τον κύριο Σπύρο Μαρκή, από το οικονομικό τμήμα οι οποίο μας μίλησαν αρχικά για τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό με συνέπεια να παραμένουν χωρίς εφημερίες ολόκληρα τμήματα ή άλλα να μην λειτουργούν! Επίσης, τα προβλήματα στο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το νέο νοσοκομείο του νησιού στο οποίο είναι όλοι έτοιμοι να μεταφερθούν.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που πραγματοποιεί έρευνα και καταγράφει καθημερινά πάνω από ένα χρόνο , ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Το Νοσοκομείο της Λευκάδας διαθέτει γιατρούς από όλες τις βασικές ειδικότητες και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν δύο παθολόγοι, δύο καρδιολόγοι, δύο παιδίατροι , ένας κυτταρολόγος, ένας πνευμονολόγος, δύο νεφρολόγοι, υπάρχουν τρεις χειρουργοί, επίσης τρεις ορθοπεδικοί και ένας ΩΡΥΛΑ. Ακόμα, ένας οφθαλμίατρος, ένας νευρολόγος, δύο μαιευτήρες, τρεις αναισθησιολόγοΙ, δύο ακτινολόγοι , υπάρχει και ένας τρίτος που είναι με απόσπαση. Ακόμα ένας οδοντίατρος, ένας αιματολόγος και δύο μικροβιολόγοι. Επίσης υπάρχει ένας ειδικευόμενος χειρουργικής και από μέρα σε μέρα έρχεται άλλος ένας παιδιατρικής. Στο σύνολο των γιατρών υπάρχουν και ορισμένοι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι ανήκουν στα γύρω περιφερειακά ιατρεία και κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο. Πέραν των γιατρών που υπάρχουν, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα τμήματα που δεν επιτρέπουν ώστε να βγαίνουν με επάρκεια οι εφημερίες. Έτσι, στο παθολογικό λείπουν τέσσερα άτομα, επίσης στο καρδιολογικό δεν υπάρχουν εφημερίες καθώς και εκεί λείπει τουλάχιστον ένα άτομο ακόμα.
[caption id="attachment_85756" align="alignnone" width="600"]Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας[/caption]

Στο ακτινολογικό ισχύει το αυτό, επίσης στο πνευμονολογικό χρειάζεται ένας ακόμα γιατρός, στην νεφρολογία πέραν των δύο που υπάρχουν χρειάζονται άλλα δύο άτομα για να λειτουργήσουν οι εφημερίες σωστά. Ενώ και στην χειρουργική, χρειάζονται τουλάχιστον ένα με δύο άτομα, στο ορθοπεδικό λείπουν ακόμα τρεις γιατροί για να βγαίνουν εφημερίες. Ακόμα, υπάρχει ανάγκη για οφθαλμίατρο, ενώ ουρολόγος δεν υπάρχει κανένας στο νοσοκομείο. Στην μαιευτική χρειάζονται δύο ακόμα άτομα, στην αναισθησιολογία χρειάζεται ένα ακόμα άτομο. Υπάρχει ανάγκη για έναν ακόμα οδοντίατρο, ενώ στην ψυχιατρική τα πράγματα είναι χειρότερα αφού δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Τέλος όσο αφορά το μικροβιολογικό θα χρειαζόταν ένα άτομο. Αλλά και στους ειδικευόμενους οι ανάγκες είναι πολλές αφού ειδικά με βάση το οργανόγραμμα υπάρχουν ελλείψεις που ανέρχονται σε 14! Το θετικό είναι πως έχουν προκηρυχτεί κάποιες θέσεις μέσω ΑΣΕΠ που αναμένεται να καλύψουν ορισμένες από τις κενές θέσεις, όμως είναι άγνωστο πόσες και σε ποιες μονάδες. Στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί μονάδα εντατικής θεραπείας, ωστόσο δεν προβλέπεται κιόλας απ’ το οργανόγραμμα.


Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, ο αριθμός τους αφορά σε 8 μαίες, 78 νοσηλεύτριες, 8 τραυματιοφορείς. Ο αριθμός αυτός κρίνεται οριακός σε ότι αφορά τις βάρδιες με ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν προβλήματα ανάλογα με τις αποσπάσεις από και προς το νοσοκομείο κάθε φορά.


Σε ότι αφορά τα αναλώσιμα υλικά η κυρία Κονδυλάτου αναφέρει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ωστόσο υπάρχει περιορισμός σε ότι αφορά την χρήση ώστε αυτή να μη γίνεται αλόγιστα. Ακόμα κι έτσι όμως δεν υπάρχουν ελλείψεις και ειδικά στα τρόφιμα στα οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα.


Και στα φάρμακα η εικόνα είναι καλή αφού και εδώ δεν υπάρχουν ελλείψεις, οι ανάγκες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό ενώ αναφορικά με τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση από το νοσοκομείο αφού δεν υπάρχει ογκολογική κλινική κι έτσι η κατάσταση είναι καλύτερη στον τομέα αυτό. Αν υπάρχει κάποια έλλειψη, θα αφορά κάποια ίωση που ξεσπά και δημιουργούνται αυξημένες ανάγκες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο κενό το οποίο όμως θα αφορά λίγες ημέρες και δεν σχετίζεται με τα οικονομικά του νοσοκομείου.


Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου, υπάρχει το ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο είχε χαλάσει, όμως πρόσφατα αντικαταστάθηκε και εν όψει τις μετακόμισης στο νέο κτίριο. Από κει και ύστερα όλα τα μηχανήματα έχουν συμβάσεις συντηρήσεων ώστε να μην υπάρχουν παρόμοια προβλήματα.


Το Νοσοκομείο Λευκάδας ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε νέο κτίριο στο πρώτο εξάμηνο του 2017 και οι εγκαταστάσεις θα αφορούν και πάλι 123 κλίνες, ακόμα κι αν κάποιες από αυτές παραμένουν κενές λόγω μη στελέχωσης όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου. 

Pin It

Cook name