Greek English French German Italian
3-1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Με χαλασμένο καρδιογράφο , πιεσόμετρα και κλιματιστικά αλλά και χωρίς οδηγό ασθενοφόρου , τρεις γενικοί γιατροί και ένας παιδίατρος, παλεύουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης στις Σέρρες . Η κ. Διάνα Ευφρυμίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια μιλάει στο www.Life2day.gr


Στην σημερινή συνέχεια της μεγάλης ερευνάς του LIFE2DAY.GR μέσα από την οποία καταγράφει ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και η οποία σύντομα ολοκληρώνεται , ταξιδέψαμε στα βόρεια της χώρας για να φτάσουμε στο νομό Σερρών και να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης που ανήκει στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια.


Εκεί, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κυρία Διάνα Ευφρυμίδου, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο, η οποία μας μίλησε για τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι εφημερίες του, αλλά και στην παντελή έλλειψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Τέλος, σημαντική είναι η ανάγκη συντήρησης των μηχανημάτων του Κέντρου για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που πραγματοποιεί έρευνα και καταγράφει καθημερινά πάνω από ένα χρόνο , ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.
[caption id="attachment_85359" align="alignnone" width="324"]Κέντρο Υγείας Ροδόπολης Κέντρο Υγείας Ροδόπολης[/caption]

Στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης υπάρχουν τρεις γιατροί γενικής ιατρικής και ένας παιδίατρος, ενώ υπάρχουν και άλλοι τέσσερις που βρίσκονται στα περιφερειακά ιατρεία. Στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, όμως ακόμα και με αυτόν τον αριθμό δεν καθίσταται δυνατό να βγουν οι εφημερίες στο Κέντρο το οποίο έχει άμεση ανάγκη από δύο γιατρούς για να μπορούν να βγαίνουν χωρίς προβλήματα οι εφημερίες. Στο μεταξύ, ζητούν από κοντινά ιατρεία, έναν αγροτικό γιατρό ως δανεικό για να συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός και να βγαίνουν οι εφημερίες. Παράλληλα υπάρχει ανάγκη από έναν καρδιολόγο τουλάχιστον, ειδικότητα η οποία στο παρελθόν υπήρχε στο Κέντρο με την μορφή επισκέπτη γιατρού, όμως τώρα έχει σταματήσει.


Στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός τα πράγματα είναι καλύτερα. Η δύναμη εδώ ανέρχεται σε δώδεκα άτομα τα οποία μπορούν να βγάζουν τις βάρδιες τους παίρνοντας και τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες. Συνεπώς, εδώ η κατάσταση είναι ομαλή.


Πρόβλημα υπάρχει στους οδηγούς ασθενοφόρου, αφού πλέον το Κέντρο έχει χάσει όλους τους οδηγούς του και έχει μείνει χωρίς κανέναν οδηγό! Πλέον η μεταφορά ασθενών από και προς το Κέντρο γίνεται μόνο μέσω του ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από τις Σέρρες ή από τον σταθμό της Ηράκλειας, ενώ αναλόγως με την απόσταση που πρέπει να διανύσει, μπορεί να χρειαστεί από μισή ώρα έως και μία ώρα για να φτάσει στο περιστατικό με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ασθενή.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR ερευνά την πληρότητα του Κέντρου σε αναλώσιμα υλικά και πλέον είναι πολύ ευχάριστο ότι βλέπουμε το Κέντρο να μην έχει ελλείψεις σε κανένα υλικό, αφήνοντας έτσι στο παρελθόν μια πραγματικότητα που ήθελε να υπάρχουν ελλείψεις από την αργοπορημένη τροφοδοσία της Υγειονομική Περιφέρειας, κάτι που πλέον έχει διορθωθεί, οργανωθεί και συντονιστεί καλύτερα ώστε να λειτουργεί ομαλά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το Κέντρο Υγείας δεν έχει βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλους τοπικούς φορείς όπως συμβαίνει σε άλλα Κέντρα Υγείας.Και στα φάρμακα η εικόνα είναι θετική αφού και εκεί δεν υπάρχουν ελλείψεις και υπάρχει πληρότητα σε όλους τους τομείς όπως ενημερώνει το LIFE2DAY.GR η κυρία Ευφρυμίδου.


Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, είναι γεγονός πως υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως με τον καρδιογράφο ο οποίος έχει ανάγκη από συντήρηση, καθώς και τα πιεσόμετρα. Γενικά ο εξοπλισμός -όπως τα κλιματιστικά που δεν δουλεύουν καθόλου- χρειάζεται συντήρηση καθώς επέρχεται και το στοιχείο της παλαιότητας εδώ. Από το Κέντρο γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να διορθωθούν τα προβλήματα, αλλά έως τώρα δεν υπάρχει ανταπόκριση.


Το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης δέχεται καθημερινά περί των σαράντα ατόμων. Ενώ ο πληθυσμός της περιοχής που καλύπτει ανέρχεται σε περίπου πέντε χιλιάδες άτομα, αφού εκτός από την Ροδόπολη καλύπτει και αρκετά χωριά στην γύρω περιοχή.

Pin It

Cook name