Greek English French German Italian
amal2-e1478681836884.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Συνεχώς μειώνεται η χρηματοδότηση στο Γενικό νοσοκομείο της Αμαλιάδας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και όχι μόνο . Ενώ, πλήττεται από την ΥΠΟ στελέχωση σε ιατρικό αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πολίτες θίγονται από την μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Ο διοικητής κύριος Ιωάννης Λέντζας μιλάει στο www.Life2day.gr


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά πάνω από  ένα χρόνο , ένα ένα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε Kρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Για τις ανάγκες της μεγάλης έρευνας του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα μεταβήκαμε νότια για να ασχοληθούμε με ένα από τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Γενικό νοσοκομείο της Αμαλιάδας που ανήκει στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Για την παρουσίαση του νοσοκομείου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διοικητή του νοσοκομείου, κύριο Ιωάννη Λέντζα ο οποίος μας μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και τις διάφορες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, αλλά και την συνεχώς μειωμένη χρηματοδότηση στο νοσοκομείο.


Στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας υπάρχουν τρεις γιατροί στην Ορθοπεδική, στις ειδικότητες της Χειρουργικής υπάρχουν άλλοι τρεις, στις ειδικότητες της Παθολογίας υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο γιατροί , όμως αναμένονται πολύ σύντομα άλλοι δύο αφού βγήκε η σχετική προκήρυξη με την οποία θα προσληφθούν. Επίσης, στο μικροβιολογικό υπάρχουν δύο άτομα, καθώς επίσης και στην αιμοδοσία και στην καρδιολογία, ενώ στο ακτινολογικό υπάρχει ένας γιατρός, όπως και ένας παιδίατρος, καθώς και ένας πνευμονολόγος και οδοντίατρος, ενώ όλοι οι παραπάνω πλαισιώνονται από αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους. Οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό είναι προφανείς, αφού κανονικά κάθε κλινική θα έπρεπε να διαθέτει από τέσσερις έως πέντε γιατρούς. Γίνονται προσπάθειες σήμερα να έρθουν περισσότεροι γιατροί όμως τις περισσότερες φορές αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εδώ να σημειώσομε πως στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε κάθε περίπτωση καμία κλινική δεν βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο, απλά όλες είναι υποστελεχωμένες.
[caption id="attachment_84593" align="alignnone" width="500"]Γενικό νοσοκομείο της Αμαλιάδας Γενικό νοσοκομείο της Αμαλιάδας[/caption]

Το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται επίσης υπό στενά περιθώρια, αφού ναι μεν οι βάρδιες τους βγαίνουν, όμως η κατάσταση είναι πολύ οριακή. Ο αριθμός της δύναμής τους ανέρχεται σε περίπου ογδόντα, όμως θα χρειαζόντουσαν περίπου δεκαπέντε ακόμα για να μπορούν να εργαστούν ορθά, παίρνοντας και ρεπό και άδειες όπως προβλέπεται.
Ο κύριος Λέντζας ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως και στα αναλώσιμα υλικά σημειώνονται ελλείψεις όπως δυστυχώς σε όλα τα νοσοκομεία αφού η διαχείριση είναι κεντρική. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, όμως επειδή δεν επαρκούν τα χρήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις και κατά συνέπεια ορισμένες ελλείψεις. Αυτήν την στιγμή στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κάποια έλλειψη, καθώς δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο υλικό αυτό που μπορεί να λείψει.


Αντίθετα στα τρόφιμα και στα φάρμακα η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική. Ελλείψεις δεν υπάρχουν και το νοσοκομείο μπορεί και προμηθεύεται με επάρκεια. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό, αποτελεί το γεγονός πως στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί ογκολογική μονάδα κι έτσι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου δεν επιβαρύνεται με τα λεγόμενα "ακριβά φάρμακα" με αποτέλεσμα να είναι πιο φτηνή η προμήθεια των φαρμάκων.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR έδειξε πως πολύ θετική είναι η εικόνα του νοσοκομείου και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Όλα τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι σε λειτουργία, ενώ είναι γεγονός πως υπάρχουν κάποια θέματα συντηρήσεων που ακόμα δεν έχουν γίνει, όμως δεν είναι τέτοια που να μην επιτρέπουν την σωστή λειτουργία του νοσοκομείου και του εξοπλισμού του. Πρόκειται για καρδιογράφος, πιεσόμετρα κλπ.


Για την Αμαλιάδα ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου παρουσίασε μείωση το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει ακριβώς επειδή το νοσοκομείο δεν χρησιμοποιεί ογκολογικά φάρμακα, οπότε θεωρητικά θα είχε μειωμένα έξοδα. Σε κάθε περίπτωση ο φετινός προϋπολογισμός έφτασε τα έξι εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ περίπου. Είναι επίσης ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως το νοσοκομείο δεν έχει οφειλές από άλλες χρονιές με τον διοικητή να αναφέρει χαρακτηριστικά πως: "είμαστε πολύ τακτοποιημένο νοσοκομείο γενικά" και έτσι να μας δίνει το στίγμα.


Το νοσοκομείο της Αμαλιάδας καλύπτει μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Αμαλιάδα ως την Βόρεια Ηλεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάνει κοινές εφημερίες με το νοσοκομείο του Πύργου. Στο νοσοκομείο προβλέπονται εκατό κλίνες από τις οποίες είναι αναπτυγμένες οι ογδόντα τρεις. Η επισκεψιμότητα στο νοσοκομείο ανέρχεται σε εξήντα πέντε άτομα στα εξωτερικά ιατρεία ανά ημέρα περίπου, ενώ για τον μήνα Αύγουστο στο νοσοκομείο εισήλθαν πέντε χιλιάδες εννιακόσιοι δέκα οι οποίοι χωρίστηκαν στα τακτικά ιατρεία με προσέλευση τέσσερις χιλιάδες οχατκόσιοι εβδομήντα. Στα επείγοντα χίλιοι σαράντα. Και υπήρχαν και εισαγωγές εκατόν ογδόντα τέσσερις

Pin It

Cook name