Greek English French German Italian
tro2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σε πλήρη απαξίωση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Τροπαίων στο νομό Αρκαδίας όπου οι γιατροί αγοράζουν τα φάρμακα που χρειάζονται από το φαρμακείο της γειτονιάς για τους ασθενείς και  συνταγογραφούν στον εαυτό τους για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους!!! , σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.Life2day.gr. Τρεις γιατροί από τους επτά που υπήρχαν,  αποχώρησαν πριν λίγες ημέρες. Το ΕΚΑΒ πηγαίνει από την Τρίπολη και για να φτάσει έως το Κέντρο, χρειάζεται μιάμιση ολόκληρη ώρα! Καινούρια μηχανήματα σκονίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού.


Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι απλήρωτες και έχουν σταματήσει την παροχή φαρμάκων τουλάχιστον προς το Κέντρο. Τις περισσότερες φορές οι γιατροί αγοράζουν τα φάρμακα που χρειάζονται από το φαρμακείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα συνταγογραφούν στον εαυτό τους για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους!!!


Το LIFE2DAY.GR και σήμερα συνεχίζει με την καθημερινή του έρευνα η οποία ξεκίνησε δύο χρόνια πριν, σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στην Πελοπόννησο και φτάνουμε στο νομό Αρκαδίας για να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Τροπαίων που ανήκει στην έκτη Υγειονομική Περιφέρεια.


Το ρεπορτάζ μας εκεί ανέδειξε τραγικές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υλικά και φάρμακα. Από εφημερίες και βάρδιες, μέχρι καινούρια μηχανήματα που σκονίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού. Από ασθενοφόρα χωρίς επάρκεια οδηγών μέχρι φάρμακα και υλικά που αγοράζουν με ένα σωρό τεχνάσματα οι ίδιοι οι γιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους. Από την τραγική απόσταση που πρέπει να διανύσει ένα ασθενοφόρο για να μεταβεί στο Κέντρο μέχρι χαλασμένα μηχανήματα που κανείς δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει. Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων!


Στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων υπηρετούν αυτή τη στιγμή τρεις γενικοί γιατροί και τέσσερις αγροτικοί. Σε αυτούς προστίθενται και οι γιατροί που υπηρετούν στα περιφερειακά ιατρεία σε ότι αφορά την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.

Στο σύνολο τους μέχρι και αυτή τη στιγμή οι εφημερίες έβγαιναν κανονικά. Όμως τις τελευταίες μέρες αποχώρησαν τρεις αγροτικοί γιατροί γεγονός που μείωσε την δύναμη και μένει να δούμε προσεχώς αν θα μπορέσουν οι εναπομείναντες να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα των εφημεριών. Παράλληλα και ενώ υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο αυτό δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει κανένα άτομο που να μπορεί να τα δουλέψει. Το ίδιο ισχύει και με το ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο είναι επίσης πλήρως εξοπλισμένο όμως δεν υπάρχει άτομο για να το δουλέψει. Εκτός αυτών υπάρχει άμεση ανάγκη από έναν πνευμονολόγο αφού στην περιοχή υπάρχουν συχνά περιστατικά που απαιτούν την συγκεκριμένη ειδικότητα, ενώ αν υπήρχε ένας ακόμα γενικός γιατρός τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα.Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες οι οποίες εργάζονται στις πρωινές βάρδιες και φροντίζουν ώστε να παίρνουν εναλλάξ τα ρεπό και τις άδειες τους, αφού κάθε έλλειψη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις βάρδιες τους. ήδη τρία άτομα δεν θεωρούνται επαρκή για να βγουν όλες οι βάρδιες και από το Κέντρο γίνεται λόγος για τουλάχιστον δύο ακόμα.


Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης συνεχίζονται και στο πλήρωμα του ασθενοφόρου, αφού το Κέντρο διαθέτει μόλις έναν οδηγό ο οποίος εννοείται πως δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες και μάλιστα ο άνθρωπος δεν εργάζεται και κάθε μέρα. Υπάρχει ένα άτυπο πρόγραμμα καταμερισμού του ωραρίου με τον οδηγό του κοντινού Κέντρου της Δημητσάνας και κάπως έτσι μοιράζεται ο ρόλος του κάθε οδηγού ώστε να μην μείνει το κάθε κέντρο χωρίς οδηγό.


Οι βάρδιες που μένουν κενές είναι πολλές και ο μόνος που υπάρχει για να τις καλύψει είναι το ΕΚΑΒ το οποίο όμως έρχεται από την Τρίπολη και για να φτάσει έως το Κέντρο, χρειάζεται μιάμιση ολόκληρη ώρα! Χρόνος απαγορευτικός αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχει περίπτωση να μεταφέρει έναν ασθενή από επείγον περιστατικό.


Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Και στα αναλώσιμα υλικά το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οι προμηθευτές που κατά καιρούς επιμερίζονται το έργο του ανεφοδιασμού του Κέντρου είναι απλήρωτοι κάτι που όλα δείχνουν πως θα τους φέρει στην θέση να μην τροφοδοτούν πια το Κέντρο! Ήδη γιατροί και προσωπικό έχει αρχίσει και αγοράζει υλικά από το φαρμακείο της γειτονιάς , για να μην μείνει εκτεθειμένο το Κέντρο. Οι ελλείψεις αφορούν διάφορα υλικά ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μιλάμε ακόμα και για οινόπνευμα. Μόνο θετική χροιά του σοβαρού αυτού προβλήματος είναι ότι πολλές φορές και τα ίδια τα φαρμακεία δωρίζουν στο προσωπικό πολλά είδη.


Εδώ αξίζει να αναφέρουμε βέβαια πως τα υλικά δεν είναι το παν. Πολλές φορές είναι τόσο μεγάλες οι ελλείψεις που ένας ασθενής απλά προωθείται στο νοσοκομείο, αν αναλογιστεί κανείς πως δεν υπάρχουν τα μέσα ούτε για μια γενική αίματος λόγω έλλειψης προσωπικού, αντιλαμβάνεται κανείς πως πολλές φορές τα υλικά περνάνε σε δεύτερη μοίρα...


Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου είναι πλούσιος, με μικροβιολογικό εργαστήριο και ακτινολογικό σε καλή κατάσταση, αλλά... χωρίς κανένα εργαζόμενο να τα λειτουργήσει. Φυσικά και σε αυτόν τον τομέα δεν λείπουν οι παραφωνίες, αφού ο καρδιογράφος του Κέντρου έχει χαλάσει και έως αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει μεριμνήσει για την αποκατάστασή του. Μάλιστα πέραν των μηχανημάτων και εν όψει του χειμώνα, το πιο πιθανό είναι πως το Κέντρο δεν θα έχει καν πετρέλαιο και θα είναι και φέτος με τις σόμπες, όπως και πέρσι .


Στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων οι επισκέπτες ασθενείς ξεπερνούν τους πενήντα ανά ημέρα ενώ ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου ανέρχεται σε περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα, καθώς εκτός από την εκεί περιοχή, το Κέντρο εξυπηρετεί και αρκετά ακόμα χωριά.

Pin It

Cook name