Greek English French German Italian
eyd2-e1477294442540.png
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου της Ικαρίας να το προμηθεύσει αφού και αυτό αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα ελλείψεων. Η διευθύντρια κυρία Καϊάφα μιλάει στο www.Life2day.gr


Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην προμήθεια των φαρμάκων στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν εκτεθειμένοι και να κινδυνεύουν .


Τα φάρμακα θα έπρεπε να τα προμηθεύεται το Κέντρο από το νοσοκομείο της Ικαρίας κάτι το οποίο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο αφού και αυτό δεν έχει φάρμακα .


Η έρευνα του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σαρώνει ολόκληρη την επικράτεια σε βουνά ή νησιά απ' άκρη σ' άκρη. Στα πλαίσια του αφιερώματος σήμερα θα ταξιδέψουμε στην Ικαρία, νησί του Βορείου Αιγαίου για να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Ευδήλου που ανήκει στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια και για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κυρία Καϊάφα, διευθύντρια του Κέντρου, η οποία μας μίλησε για τις ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό καθώς επίσης και για τις σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα μεταξύ άλλων.


Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου διαθέτει μόλις δύο γιατρούς. Πρόκειται για έναν παθολόγο και έναν ορθοπεδικό. Παράλληλα στο Κέντρο λειτουργεί και το μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο δεν διαθέτει μικροβιολόγο και το χειρίζεται ο παρασκευαστής. Στις εφημερίες πάντως του Κέντρου συμμετέχουν και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία. Είναι χαρακτηριστικό πως η συμβολή τους στις εφημερίες είναι τέτοια που οι εφημερίες βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς προβλήματα. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί τις ανάγκες του Κέντρου για περισσότερους ειδικούς γιατρούς. Ένας ακόμα γενικός γιατρός ή παθολόγος καθώς επίσης και ένας παιδίατρος θα ήταν άκρως απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.
[caption id="attachment_83042" align="alignnone" width="600"]Κέντρο Υγείας Ευδήλου Κέντρο Υγείας Ευδήλου[/caption]

Το ευχάριστο στο Κέντρο είναι πως δεν υπάρχουν ελλείψεις ούτε στο νοσηλευτικό προσωπικό ούτε στους οδηγούς των ασθενοφόρων. Από το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει επάρκεια ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες χωρίς προβλήματα για το προσωπικό, ενώ οι οδηγοί ασθενοφόρου καλύπτουν το Κέντρο αφού για το νησί υπάρχει ειδική απόφαση του Υπουργείου που θέλει το Κέντρο να συνεργάζεται με το ΕΚΑΒ ώστε να μην μένει καμία βάρδια κενή. Οι δύο οδηγοί καλύπτουν ορισμένες από τις βάρδιες του ασθενοφόρου και η κάλυψη από κει και μετά γίνεται από το ΕΚΑΒ.


Η κυρία Καϊάφα ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως παρά τα προβλήματα το Κέντρο καταφέρνει να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες σε αναλώσιμα υλικά.


Πιο συγκεκριμένα , η αργοπορημένη διαδικασία τροφοδοσίας υλικών από την Υγειονομική Περιφέρεια καλύπτεται από τοπικούς συλλόγους οι οποίοι δείχνουν την ευαισθητοποίηση τους στο Κέντρο προμηθεύοντας το με την κορφή δωρεών με οτιδήποτε κάθε φορά ενδέχεται να χρειαστεί.


Ένα σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην προμήθεια των φαρμάκων. Κανονικά τα φάρμακα θα έπρεπε να τα προμηθεύεται το Κέντρο από το νοσοκομείο της Ικαρίας κάτι το οποίο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο αφού και αυτό αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα ελλείψεων. Οι ελλείψεις σε φάρμακα δεν αφορούν πάντοτε μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων κι έτσι η έλλειψη κάθε φορά μπορεί να αφορά κάτι πολύ διαφορετικό το οποίο όμως εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα στην λειτουργία του Κέντρου.


Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το Κέντρο διαθέτει μικροβιολογικό εργαστήριο το οποίο μάλιστα είναι λειτουργήσιμο και δεν παρουσιάζει προβλήματα. Πράγματι, όλος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, γεγονός που λύνει τα χέρια των ιατρών που μπορούν έτσι να προσφέρουν χωρίς προβλήματα τις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς.


Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου επισκέπτονται περί τα πεντακόσια άτομα κάθε μήνα, αριθμός βέβαια που μεταβάλλεται ανάλογα και με την εποχή καθώς τους μεν χειμερινούς μήνες είναι μικρότερος, τους δε καλοκαιρινούς που η επισκεψιμότητα είναι μεγαλύτερη, ο αριθμός αυτό αυξάνεται. Αξίζει να αναφέρουμε άλλωστε πως ο πληθυσμός κάλυψης της περιοχής με τους μόνιμους κάτοικους ανέρχεται στις πέντε χιλιάδες, αριθμός που επίσης αυξάνεται το καλοκαίρι.

Pin It

Cook name