agia2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Οι επισκέπτες γιατροί έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στο Κέντρο Υγείας Αγίας Λαρίσης στην Θεσσαλία για να συμπληρώσουν τα κενά σε βασικές ειδικότητες καθώς η μονάδα διαθέτει μόνον ένα παιδίατρο ,έναν ακτινολόγο και έναν μικροβιολόγο. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Βασίλειος Χάβος μιλάει στο www.Life2day.gr


Μία από αυτές τις ειδικότητες και από τις οποίες έχει ανάγκη το κέντρο ήταν αυτή του ψυχιάτρου, ο οποίος πάντως πλέον δεν έρχεται. Σε ότι αφορά το οργανόγραμμα πάντως αξίζει να σημειωθεί πως αυτό προβλέπει και έναν οδοντίατρο ο οποίος πάντως δεν έχει υπάρχει στο Κέντρο.


Η καθιερωμένη έρευνα του LIFE2DAY.GR συνεχίζει να ασχολείται με όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας ολόκληρης της Ελλάδας και αυτή τη φορά επιστρέφουμε στην Θεσσαλία για να παρουσιάσουμε το Κέντρο Υγείας Αγίας Λαρίσης.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση - διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.

Εκεί συναντάμε τον κύριο Βασίλειο Χάβο, διευθυντή του Κέντρου Υγείας που πλέον ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Ο κύριος Χάβος μας μιλάει για τον θεσμό του επισκέπτη γιατρού που πλέον λείπει από την περιοχή, το χαλασμένο ακτινολογικό μηχάνημα που δεν λειτουργεί αλλά και για το ζήτημα των κενών βαρδιών στο ασθενοφόρο. Οι ελπίδες όλων πλέον αφορούν ένα πρόγραμμα δημιουργίας τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή.


Το Κέντρο Υγείας Αγίας Λαρίσης διαθέτει αυτή τη στιγμή έναν παιδίατρο έναν ακτινολόγο και έναν μικροβιολόγο, οι οποίοι πλαισιώνονται και από ακόμα οχτώ γιατρούς ειδικότητας, γενικής ιατρικής. Εκτός από τους γιατρούς του Κέντρου, υπάρχουν και οι γιατροί που στελεχώνουν τα περιφερειακά ιατρεία οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι επίσης γενικής ιατρικής και οι οποίοι κάνουν εφημερίες στο Κέντρο. Με την δική του συμβολή, οι εφημερίες βγαίνουν έστω και οριακά.
[caption id="attachment_80789" align="alignnone" width="618"] Κέντρο Υγείας Αγίας Λαρίσης Κέντρο Υγείας Αγίας Λαρίσης[/caption]

Το παράπονο του διευθυντή αναφορικά με την στελέχωση του ιατρικού προσωπικού αφορά στους επισκέπτες γιατρούς που πλέον δεν έρχονται στο Κέντρο. Ένας πολύ σημαντικός θεσμός που συμπλήρωνε το κάθε κέντρο υγείας με βασικές ειδικότητες που δεν μπορούσε να έχει σε μόνιμη βάση. Μία από αυτές τις ειδικότητες και από τις οποίες είχε ανάγκη το κέντρο ήταν αυτή του ψυχιάτρου, ο οποίος πάντως πλέον δεν έρχεται. Σε ότι αφορά το οργανόγραμμα πάντως αξίζει να σημειωθεί πως αυτό προβλέπει και έναν οδοντίατρο ο οποίος πάντως δεν έχει υπάρχει στο Κέντρο.


Το νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου διαθέτει εφτά άτομα, από τα οποία όμως μόλις τα τρία ανήκουν στο Κέντρο. Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι αποσπασμένα από το νοσοκομείο. Η κατάσταση εδώ είναι οριακή, σε ότι αφορά ρεπό και άδειες, ωστόσο οι βάρδιες μπορούν να βγαίνουν. Σε κάθε περίπτωση αρωγός εδώ είναι το νοσοκομείο που φροντίζει να ανταποκρίνεται σε τυχόν αίτημα της μονάδας και να στέλνει προσωπικό όποτε αυτό είναι δυνατό.


Στο Κέντρο στην Αγίας Λαρίσης υπάρχουν εκτός από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ακόμα τρεις οδηγοί για το ασθενοφόρο της μονάδας. Το πρόβλημα είναι πως τρία άτομα δεν επαρκούν ώστε να βγουν οι βάρδιες καθιστώντας λειτουργίσιμο το ασθενοφόρο όλο το εικοσιτετράωρο. Από την διοίκηση μαθαίνουμε πως το αίτημα αφορά σε άλλους τρεις οδηγούς οι οποίοι θα μπορούσαν έτσι να καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Σε αυτό το σημείο πάντως ο διευθυντής σημείωσε στο LIFE2DAY.GR πως προβλέπεται να δημιουργηθεί τομέας ΕΚΑΒ στην περιοχή, γεγονός που θα σημαίνει πως θα απεμπλακεί το Κέντρο Υγείας από το πρόβλημα των οδηγών και των χαμένων βαρδιών και η κάλυψη θα είναι αποκλειστική ευθύνη του ΕΚΑΒ. Στο μεταξύ πάντως, τις κενές βάρδιες τις καλύπτει έτσι κι αλλιώς το ΕΚΑΒ προερχόμενο από τη Λάρισα και έχοντας να καλύψει μία απόσταση περίπου μισής ώρας με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό για την υγεία του ασθενή.


Την ικανοποίηση του εξέφρασε εξάλλου στο LIFE2DAY.GR ο διευθυντής της μονάδας σε ότι αφορά την εικόνα που επικρατεί στα αναλώσιμα υλικά. Ο λόγος είναι πως αν και τον πρώτο χρόνο μετά την μετάβαση των κέντρων υγείας από τα νοσοκομεία στις υγειονομικές περιφέρειες, οι ελλείψεις ήταν πολλές και σημαντικές, πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης επάρκεια σε όλα τα υλικά!


Παρόμοια είναι η εικόνα και στα φάρμακα, αφού ο διευθυντής -κύριος Χάβος- είναι κατηγορηματικός στο LIFE2DAY.GR για την επάρκεια των φαρμάκων αλλά και την σωστή προμήθειά τους όποτε αυτή απαιτείται.


Ένα άλλο πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στο ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή αφού ένας βιοχημικός αναλυτής χρειάζεται αντικατάσταση ενώ τώρα βρίσκεται για συντήρηση. Πέραν αυτού πάντως τα μηχανήματα της μονάδας είναι σε καλή κατάσταση.


Το Κέντρο Υγείας Αγιάς δέχεται καθημερινά άτομα που ίσως και να ξεπερνούν τα εκατόν τριάντα ανά ημέρα! Αυτό το κατατάσσει σε ένα από τα μεγάλα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, όταν μάλιστα έχει να καλύψει έναν πληθυσμό που απαριθμείται σε περίπου δέκα τρεις χιλιάδες ή και παραπάνω από την ευρύτερη περιοχή.

Pin It