amy1-e1465288341725.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Χωρίς μόνιμο καρδιολόγο αλλά και παιδίατρο λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Αμύνταιου το οποίο εξυπηρετεί εκτατών πενήντα άτομα την ημέρα. Ενώ υπάρχει έλλειψη και σε οδηγούς ασθενοφόρων, αλλά και στην γραφική ύλη που είναι απαραίτητη. Ο διευθυντής κύριος Άγγελος Ρακόπουλος μιλάει στο www.Life2day.gr


Ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα υγείας είναι της Φλώρινας από το οποίο λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών αλλά αντιμετωπίζει και άλλα σοβαρά προβλήματα .


Η καθημερινή ερεύνα του LIFE2DAY.GR στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ) , συνεχίζεται σήμερα με μία στάση στην Φλώρινα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Αμύνταιου το οποίο διευθύνει ο κύριος Άγγελος Ρακόπουλος ο οποίος κατά τη συνομιλία μας ενημερώνει για την ομαλοποίηση της κατάστασης των προμηθειών από τις Υγειονομικές Περιφέρειες σημειώνοντας παράλληλα ότι στο τμήματα του νοσοκομείου υπήρχαν πιο στενές και διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ πλέον στην ΥΠΕ οι σχέσεις είναι πιο μακρινές.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση : διαβάστε εδώ το προηγούμενο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου: διαθέτει δύο ασθενοφόρα αλλά λιγοστό προσωπικό
[caption id="attachment_75683" align="alignnone" width="600"] H έλλειψη παιδιάτρου και μονίμου καρδιολόγου βάζει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών  H έλλειψη παιδιάτρου και μόνιμου καρδιολόγου βάζει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών[/caption]

\Η πρόταση του διευθυντή θέλει την διοίκηση των κέντρων υγείας να γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας ώστε να μην λείπει και η κοντινότερη επαφή. Παράλληλα γίνεται λόγος για την έλλειψη παιδιάτρου και οδηγών ασθενοφόρων, αλλά και στην γραφική ύλη που είναι απαραίτητη.


Στο Κέντρο Υγείας Αμύνταιου υπάρχει ένας παθολόγος, τρεις γενικοί γιατροί και δύο οδοντίατροι. Με σκοπό να βγαίνουν οι εφημερίες στο κέντρο οι γιατροί αυτοί πλαισιώνονται και με τους γενικούς γιατρούς που στελεχώνουν τα περιφερειακά ιατρεία.
Έτσι και υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει κάλυψη των εφημεριών στο κέντρο που δεν μένει ποτέ ακάλυπτο. Στους γιατρούς που υπάρχουν προσθέτουμε έναν επισκέπτη γιατρό καρδιολόγο ο οποίος μια φορά την εβδομάδα εξυπηρετεί τα αντίστοιχα περιστατικά. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο αφορά την θέση του παιδιάτρου. Στο παρελθόν υπήρχε παιδίατρος στο κέντρο, όμως μετά την αποχώρηση του η θέση δεν αναπληρώθηκε ποτέ.


Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο απαριθμεί περισσότερες από δέκα νοσηλεύτριες οι οποίες έχουν καταφέρει να βγάζουν με επάρκεια τις βάρδιες τους μαζί με τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες, αφού σε αυτές πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν προστεθεί και αποσπασμένες λόγω ειδικών συνθηκών, όπως εξαιτίας οικογένειας με στρατιωτικούς.
[caption id="attachment_75684" align="alignnone" width="620"]Το Κέντρο Υγείας διαθέτει τρεις οδηγούς ασθενοφόρων χωρίς αυτοί όμως να μπορούν να καλύψουν το κέντρο σε όλες τις απαιτούμενες βάρδιες Το Κέντρο Υγείας διαθέτει τρεις οδηγούς ασθενοφόρων χωρίς αυτοί όμως να μπορούν να καλύψουν το κέντρο σε όλες τις απαιτούμενες βάρδιες[/caption]

Το Κέντρο Υγείας διαθέτει τρεις οδηγούς ασθενοφόρων χωρίς αυτοί όμως να μπορούν να καλύψουν το κέντρο σε όλες τις απαιτούμενες βάρδιες. Έτσι οποτεδήποτε το κέντρο έχει ανάγκη από ασθενοφόρο και η ανάγκη αφορά στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει βάρδια σε κάλυψη, καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από τη Φλώρινα και διανύει απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων τα οποία δεν θεωρούνται πάντως τόσο μεγάλη απόσταση που να έχει παρατηρηθεί ποτέ μοιραίο γεγονός.


Ο κύριος Ρακόπουλος σημειώνει στο LIFE2DAY.GR πως στο κέντρο υγείας δεν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις για την ώρα στα αναλώσιμα υλικά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην γραφική ύλη με κυριότερο αυτό του χαρτιού συνταγογράφησης. Ευτυχώς γι' αυτό, ο δήμος συμβάλλει έμπρακτα ορισμένες φορές και όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε άλλα υλικά οι προμήθειες έχουν αρχίσει να φτάνουν με επάρκεια από την υγειονομική περιφέρεια, κάτι που δείχνει πως η κατάσταση με τις ΥΠΕ στο νέο σύστημα, έχει αρχίσει να ομαλοποιείται. Εξάλλου και στα φάρμακα υπάρχει επάρκεια χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις. Εκεί που δεν υπάρχει ροή προμήθειας, είναι τα καθαριστικά, όμως δεν είναι αυτό άξιο λόγου σε βαθμό που να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό πρόβλημα.


Ο διευθυντής πληροφορεί το LIFE2DAY.GR πως και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι σε καλή κατάσταση χωρίς προβλήματα. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, η τρίτη υγειονομική περιφέρεια το αντιμετωπίζει με αμεσότητα, όπως για παράδειγμα την λυχνία του ακτινολογικού που πρόσφατα χάλασε και η ΥΠΕ κίνησε άμεσα τις διαδικασίες αντικατάστασης της.


Άλλωστε ο διευθυντής σημείωσε σε σχετική ερώτηση, ότι στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχουν περιστατικά ασθενών που να αντιδρούν βίαια προς το προσωπικό. Είναι πια δεδομένο και γνωστό σε όλους πως οι συνθήκες που επικρατούν δεν μοιάζουν με αυτές προ δεκαετίας κι έτσι δεν είναι δυνατό οι ασθενείς να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις. Οι περισσότεροι όμως το αναγνωρίζουν και δεν δημιουργούν προβλήματα. Άλλωστε οι περισσότεροι είναι γνωστοί και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες των γιατρών.


Το Κέντρο Υγείας Αμύνταιου εξυπηρετεί τουλάχιστον εκατόν πενήντα άτομα την ημέρα καθιστώντας το κέντρο σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα, ενώ ο πληθυσμός ευθύνης του ξεπερνά τις δεκαοχτώ χιλιάδες κατοίκων.

Pin It