ata1-1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου  


Μία οδηγός ασθενοφόρου υπάρχει στο πέμπτο μεγαλύτερο κέντρο υγείας της χώρας αυτό της Αταλάντης. Ενώ δεν υπάρχει εργαστηριακό υλικό και ο γιατρός αναγκάζεται για μια γενική αίματος που κοστίζει 2,5€ , να στέλνει τους ασθενείς στο νοσοκομείο της Λαμίας . Η διευθύντρια κ. κυρία Μαρία Γεωργοπούλου Μιλάει στο www.Life2day.gr


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γενική αίματος που κοστίζει 2,5€ και όμως αν δεν μπορεί να γίνει στο κέντρο απαιτεί με ότι συνεπάγεται αυτό σε εργατοώρες, βενζίνες, διόδια  κλπ. Μάλιστα, επειδή τώρα στο νοσοκομείο της Λαμίας δεν υπάρχει διοικητής δεν υπάρχει άνθρωπος για να υπογράψει την εξέταση αυτή αφήνοντας εκτεθειμένο και τον ασθενή!


Στη σημερινή συνέχεια της έρευνας του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, σταματάμε στην κεντρική Ελλάδα για να μελετήσουμε το Κέντρο Υγείας Αταλάντης του οποίου διευθύντρια είναι η κυρία Μαρία Γεωργοπούλου και μας ξεναγεί στο πέμπτο μεγαλύτερο κέντρο υγείας της χώρας για το οποίο ωστόσο σημειώνονται σημαντικές απουσίες σε γιατρούς, ενώ γίνεται λόγος για μία πρόταση διαχωρισμού της διοικητικής υπαγωγής των κέντρων υγείας στις υγειονομικές περιφέρειες και την προμήθεια αυτών, η οποία δεν καρποφόρησε. Ακόμα, τα δύο ασθενοφόρα που υπάρχουν και η πιθανότητα να μένει το κέντρο υγείας χωρίς οδηγό πάραυτα.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση-Κέντρο Υγείας Ζίχνη: Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα


Το Κέντρο Υγείας Αταλάντης διαθέτει τέσσερις γιατρούς από τους οποίους ο ένας είναι μετακινημένος άρα στην ουσία τρεις γιατρούς που υπηρετούν στην Μονάδα. Παράλληλα υπάρχουν και έξι ακόμα ιατροί οι οποίοι ανήκουν στα περιφερειακά ιατρεία τα οποία υπάγονται στο κέντρο υγείας. Όλη η δύναμη που καταγράψαμε αποτελείται από γενικούς γιατρούς με εξαίρεση την διευθύντρια, κυρία Γεωργοπούλου που είναι βιοπαθολόγος. Ο συνολικός αριθμός των γιατρών είναι τέτοιος που επιτρέπει στο κέντρο να βγαίνουν με επάρκεια οι εφημερίες στις οποίες συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων, καθώς επίσης και οι αγροτικοί γιατροί οι οποίοι δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό αφού η παραμονή τους μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έναν μήνα αφού μπορεί κάποιος να παραιτηθεί για τον οποιοδήποτε λόγο. Σε αυτό το σημείο γίνεται λόγος για την σοβαρή έλλειψη παιδιάτρου αλλά και ακτινολόγου οι οποίοι προβλέπονται και από το οργανόγραμμα, ενώ από το Κέντρο λείπει και ένας καρδιολόγος και ορθοπεδικός οι οποίοι ωστόσο δεν προβλέπονται σε κάθε περίπτωση.


Κέντρο Υγείας Αταλάντης


Στο νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι οριακά. Οι βάρδιες τους βγαίνουν αλλά με δυσκολία. Ο ακριβής αριθμός τους δε μεταβάλλεται αφού αφενός μετακινούνται νοσηλεύτριες από το κέντρο προς άλλα και αφετέρου έρχονται με μετακίνηση από άλλα κυρίως λόγο εκλογής στο δημοτικό συμβούλιο που τους δίνει το δικαίωμα της μετακίνησης αυτής. Σε τελική ανάλυση όμως οι βάρδιες βγαίνουν και υπάρχει ικανοποίηση σε αυτό.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάσταση στους οδηγούς ασθενοφόρων, αφού στο Κέντρο υπάρχει μόλις μία οδηγός για το ασθενοφόρο το οποίο αφήνει ακάλυπτες πολλές βάρδιες εξαιτίας αυτής της υποστελέχωσης. Το πρόβλημα αυτό μετριάζεται μερικώς αφού την ίδια ώρα στο Κέντρο Υγείας στεγάζεται και σταθμός ΕΚΑΒ ξεχωριστά. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει με αυτόν τον τρόπο κάλυψη, αυτό δεν συμβαίνει αφού το ασθενοφόρο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή σε άλλη περιοχή και όταν από την Αταλάντη το χρειαστούν να είναι απών! Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε η πρόθεση, όλα τα ασθενοφόρα και οι οδηγοί της περιοχής να ενταχθούν στο ΕΚΑΒ ώστε να υπάρχει περισσότερο επαρκείς συντονισμός, κάτι που τελικά δεν έγινε κι έτσι οι ανάγκες του κέντρου για να καλύπτει τις δικές του βάρδιες με το δικό του ασθενοφόρο ανέρχονται σε τρεις ακόμα οδηγούς.


Η κυρία Γεωργοπούλου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και ένα μικρό διάστημα η κατάσταση στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων, έχει εξισορροπηθεί πλήρως. Μάλιστα, όταν τα Κέντρα Υγείας γύρισαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (και το συγκεκριμένο στην πέμπτη), όλοι αιφνιδιάστηκαν. Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 από τον τότε υπουργό, κύριο Βορίδη και έφερε όλους τους εμπλεκόμενους σε απόλυτη σύγχυση αφού δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για το πως ξαφνικά θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες παραγγελίες. Μάλιστα σε αυτό το σημείο η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπήρξε τότε μία πρόταση από διευθυντές μονάδων υγείας, να περάσουν τα κέντρα υγείας διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες, όμως σε θέματα προμηθειών να εξακολουθήσουν να προμηθεύονται από τα νοσοκομεία που είχαν την εμπειρία και την ροή. Πρόταση που δεν εισακούστηκε και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην αρχή. Σε κάθε περίπτωση τώρα τα πράγματα βαίνουν προς το καλό με την επίλυση όλων των προβλημάτων.Τελικά σήμερα δεν υπάρχουν ελλείψεις ούτε σε αναλώσιμα υλικά ούτε σε φάρμακα με μοναδική εξαίρεση τα ανταλλακτικά των εργαστηρίων του μικροβιολογικού και ακτινολογικού που συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις καθώς για να γίνει μία νόμιμη παραγγελία τους απαιτείται ιδιαίτερα γραφειοκρατική διαδικασία που δεν επιτρέπει τον γρήγορο ελιγμό προμήθειας τους. Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι δυσλειτουργίας με τις ΥΠΕ που όμως γίνεται μία προσπάθεια να καμφθεί δεδομένης και της πολύ καλής συνεργασίας που υπάρχει. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς χωρίς προμήθειες σε εργαστηριακό υλικό ο γιατρός του κέντρου υγείας συχνά αναγκάζεται να προωθεί έναν ασθενή στο νοσοκομείο της Λαμίας για έναν τελικά όχι τόσο σημαντικό λόγο και εξαιτίας του προβλήματος αυτού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γενική αίματος που κοστίζει 2,5€ και όμως αν δεν μπορεί να γίνει στο κέντρο απαιτεί διακομιδή με ότι συνεπάγεται αυτό σε εργατοώρες, βενζίνες κλπ. Μάλιστα, επειδή τώρα στο νοσοκομείο της Λαμίας δεν υπάρχει διοικητής δεν υπάρχει άνθρωπος για να υπογράψει την εξέταση αυτή αφήνοντας εκτεθειμένο και τον ασθενή!


Η διευθύντρια επίσης σημειώνει στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αφού υπάρχουν συμβάσεις με εταιρείες που φροντίζουν έγκαιρα και για την περιοδική τους συντήρηση και για την επισκευή τους σε περίπτωση βλάβης.


Το Κέντρο Υγείας Αταλάντης είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα με περισσότερους από διακόσιους επισκέπτες ανά ημέρα. Οι περιοχές που καλύπτει είναι πολλές και μάλιστα με τουριστικό ενδιαφέρον κάτι που εκτοξεύει την κίνηση του καλοκαίρι. Καλύπτει περιοχές όπως ο Θεολόγος, τα Λιβανάτα, ο Άγιος Κωνσταντίνος, τα Καμένα Βούρλα κλπ. τα οποία αποτελούν παραθεριστικές περιοχές, που τριπλασιάζουν τον πληθυσμό της περιοχής ο οποίος κανονικά είναι στις εβδομήντα χιλιάδες. Είναι δε χαρακτηριστικό πως κόσμος που έρχεται για διακοπές από την Αθήνα, προτιμάει να επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας για κάποιο ζήτημα, καθότι μπορεί ενδεχομένως να εξυπηρετηθεί πιο εύκολα απ' ότι στην Αθήνα!

Pin It