Greek English French German Italian
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου του δήμου Λαγκαδά σε ράμματα, γάζες, επιδέσμους, σύριγγες και άλλα αναλώσιμα υλικά αλλά και σε γιατρούς καθώς και σε οδηγούς ασθενοφόρου που αφήνουν την μονάδα εκτεθειμένη. Δεν διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα εδώ και ενάμιση χρόνο και οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Ο διευθυντής κύριος Μάριος Σαμαράς μιλάει στο www.Life2day.gr


Σήμερα το LIFE2DAY.GR ανηφορίζει στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει την μεγάλη έρευνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της Ελλάδας  μέσα από την οποία αποδεικνύουμε τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ και την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται .


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Γ.Νοσοκομείο Μολάων:Το ασθενοφόρο δεν φτάνει ποτέ έγκαιρα


Σημερινός σταθμός του ρεπορτάζ είναι το Ζαγλιβέρι του δήμου Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης και φυσικά το τοπικό Κέντρο Υγείας το οποίο διευθύνει ο κύριος Μάριος Σαμαράς -γενικός γιατρός- με τον οποίο και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και να αναδείξουμε έτσι τα προβλήματα κατά κύριο λόγο σε οδηγούς ασθενοφόρου που αφήνουν την μονάδα εκτεθειμένη αλλά και στα πολλά προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και βλαβών στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.


Απελπιστική η εικόνα του Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου καθώς δεν διαθέτει ούτε ακτινολογικό μηχάνημα εδώ και ενάμιση χρόνο, τονίζει ο διευθυντής στο LIFE2DAY.GR αναφερόμενος στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ενώ όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, εδώ και λίγο καιρό υπάρχει μια υπόσχεση ότι θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή του από την Υγειονομική Περιφέρεια. Επίσης το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν έχει βιοχημικό αναλυτή. Τεράστιες οι ελλείψεις σε ράμματα, γάζες, επιδέσμους, σύριγγες και άλλα νοσοκομειακά και αναλώσιμα υλικά αλλά και σε γιατρούς καθώς και σε οδηγούς ασθενοφόρου που αφήνουν την μονάδα εκτεθειμένη


Το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου διαθέτει δέκα γενικούς γιατρούς, δύο παιδιάτρους και έναν οδοντίατρο. Το πλήθος των δέκα γενικών γιατρών είναι τέτοιο που επιτρέπει τις εφημερίες να βγαίνουν άλλα εξαιρετικά οριακά. Το οργανόγραμμα αναφέρει δεκαπέντε θέσεις γενικών γιατρών, γεγονός που καθιστούν το Κέντρο υποστελεχωμένο κατά πέντε άτομα. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν ακόμα ένας ορθοπεδικός, ένας οφθαλμίατρος και ένας γυναικολόγος με την μορφή του επισκέπτη γιατρού. Ωστόσο δεν έρχεται καρδιολόγος και ψυχίατρος, ειδικότητες που έχει ανάγκη το Κέντρο για να λειτουργήσει ομαλά.


Το νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας απαριθμεί εφτά άτομα, κάποια από τα οποία είναι μετακινημένα και κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν αργότερα. Το οργανόγραμμα προβλέπει τρία άτομα, αριθμός που δεν θα επαρκούσε ποτέ στην κάλυψη των αναγκών του Κέντρου, αφού ακόμα και με εφτά άτομα οι βάρδιες των νοσηλευτριών βγαίνει με δυσκολία.


Στο Ζαγκλιβέρι υπάρχει πρόβλημα και με τους οδηγούς ασθενοφόρου. Οι έξι οδηγοί έγιναν δύο κατόπιν της συνταξιοδότησης των υπολοίπων τεσσάρων! Αυτή τη στιγμή το Κέντρο χρειάζεται εφτά άτομα για να μπορέσουν να στελεχώσουν όλες τις βάρδιες του ασθενοφόρου. Κατά συνέπεια υπάρχουν πολλές κενές βάρδιες τις οποίες καλύπτει το ΕΚΑΒ είτε με ασθενοφόρα από άλλα κέντρα υγείας είτε από την Θεσσαλονίκη, με τις αποστάσεις ωστόσο να υπερβαίνει τα πενήντα χιλιόμετρα.


Ο κύριος Σαμαράς αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως στο Κέντρο υπάρχουν ελλείψεις στα αναλώσιμα υλικά . Αυτές αφορούν κάθε φορά και κάτι διαφορετικό. Συνήθως πρόκειται για ράμματα, γάζες, επιδέσμους και άλλα σχετικά που περιλαμβάνουν σύριγγες, αλλά πάντα με μία ροή το ένα μετά το άλλο! Το Κέντρο Υγείας ωστόσο δίνει λύσει στο πρόβλημά του με την βοήθεια ενός ταμείου του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού που δίνει λύση ορισμένες φορές στα προβλήματα ελλείψεων του Κέντρου. Το πρόβλημα έγκειται στις συμβάσεις με τους παρόχους, που λήγουν και δεν υπάρχει γρήγορη ανανέωση με αποτέλεσμα και να δημιουργούνται αυτά τα κενά. Ωστόσο υπάρχει η ελπίδα πως θα γίνουν συνολικές παραγγελίες για όλα τα κέντρα υγείας κάποια στιγμή. Κάτι που ωστόσο αργεί χαρακτηριστικά αφού η Υγειονομική Περιφέρεια αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.


Το Κέντρο Υγείας Ζαγλιβερίου εξυπηρετεί τον μήνα περίπου χίλια εφτακόσια άτομα σε έναν πληθυσμό ευθύνης που ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες κόσμου στην περιοχή. 

Pin It

Cook name