Greek English French German Italian
moir1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου  


Με τρεις γιατρούς λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μοιρών στην Κρήτη και για να βγουν οι εφημερίες, κάθε γιατρός κάνει εφτά εφημερίες εξυπηρετώντας σαράντα πέντε χιλιάδες κάτοικους. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα φάρμακα καθώς  ούτε παυσίπονα δεν διαθέτει το κέντρο για τους ασθενείς αλλά ούτε και  αντιεμετικά, κορτιζόνες καθώς  και γάζες, ορούς αλλά και αντιδραστήρια του μικροβιολογικού. Η διευθύντρια κυρία Αικατερίνη  Τσικαλά  μιλάει στο www. LIFE2DAY.gr 


 Τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι τεράστια και μάλιστα σε ένα Κέντρο που είναι από τα πιο επισκέψιμα σε όλη την Ελλάδα. Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν φαινόμενα αγανάκτησης από ασθενείς προς το προσωπικό και αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση του. Παρά την προσπάθεια των γιατρών τα κενά είναι φανερά και ο κόσμος μπορεί πολλές φορές να εκφραστεί σχετικά ακραία. Από αυτούς κάποιοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και άλλοι όχι. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου ανέρχεται στις σαράντα πέντε χιλιάδες,


Το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην Κρήτη στο πλαίσιο της ερευνάς που κάνει για τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας και θα συναντήσει την κυρία Τσικαλά Αικατερίνη, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών Ηρακλείου και γενική γιατρός. Η κυρία Τσικαλά θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και στις πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και μάλιστα σε ένα Κέντρο που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στη χώρα.


Το Κέντρο Υγείας Μοιρών αυτή τη στιγμή έχει πέντε γενικούς γιατρούς, από τους οποίους όμως οι δύο είναι γυναίκες και απουσιάζουν με άδεια ανατροφής τέκνων. Για να είναι λειτουργικό το σύστημα εφημεριών, αυτές γίνονται μαζί με τα οχτώ περιφερειακά ιατρεία κι έτσι μετριάζεται το όποιο πρόβλημα υποστελέχωσης αφού προστίθενται οι γιατροί και από αυτές τις Μονάδες. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει και ένας αγροτικός γιατρός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι εφημερίες καλύπτονται με επάρκεια. Τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι τεράστια και μάλιστα σε ένα Κέντρο που είναι από τα πιο επισκέψιμα σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως για να βγουν οι εφημερίες, κάθε γιατρός στις Μοίρες κάνει εφτά εφημερίες. Αν υπήρχαν ακόμα έξι γενικοί γιατροί η κατάσταση θα μπορούσε να είχε ομαλοποιηθεί.
[caption id="attachment_70986" align="alignnone" width="480"]Κέντρο Υγείας Μοιρών Κέντρο Υγείας Μοιρών[/caption]

Στο Κέντρο υπάρχει ακόμα μία παιδίατρος, ένας καρδιολόγος ο οποίος κάνει μόνο πρωινά ωράρια, ένας δερματολόγος ο οποίος επίσης κάνει μόνο πρωινά, ενώ υπάρχει και δεκαπενθήμερο ψυχιατρικό πρόγραμμα με επισκέπτες ψυχιάτρους το οποίο διεξάγεται με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, ενώ υπάρχει και φυσιοθεραπεύτρια, αλλά και τμήμα μαιών οι οποίες πραγματοποιούν "παπ" τεστ, μαντού, εμβόλια κλπ.


Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο καλύπτεται επαρκώς με τους νοσηλευτές να πηγαίνουν ακόμα και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Παράλληλα, πρόβλημα δεν εντοπίζεται ούτε με τις μετακινήσεις του ασθενοφόρου αφού στην πόλη βρίσκεται ο υποσταθμός του ΕΚΑΒ κι έτσι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη οδηγού για το ασθενοφόρο.


Μεγάλο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας έγκειται στις ελλείψεις αναλώσιμων υλικών. Το ζενίθ του προβλήματος εντοπίστηκε κατά την μετάβαση των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Τώρα αυτό το πρόβλημα τείνει να ομαλοποιηθεί με την καλή προσπάθεια των υπαλλήλων των υπηρεσιών αυτών. Το πρόβλημα βέβαια παραμένει και είναι έντονο με την απουσία σε γάζες, ορούς, αλλά και φάρμακα όπως αντιεμετικά, παυσίπονα, κορτιζόνες, καθώς επίσης και σε αντιδραστήρια του μικροβιολογικού. Τη λύση δίνουν προς το παρόν σημαντικές συνεισφορές από εθελοντές, αλλά και το νοσοκομείο που δανείζει υλικά.


Η κυρία Τσικαλά επισήμανε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν μηχανήματα από τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται συντήρηση. Το καρδιολογικό και το ακτινολογικό που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και μόνο χάρη στις συμβάσεις συντήρησης καταφέρνει η διοίκηση να τα έχει σε ετοιμότητα.


Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν φαινόμενα αγανάκτησης από ασθενείς προς το προσωπικό και αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση του. Παρά την προσπάθεια των γιατρών τα κενά είναι φανερά και ο κόσμος μπορεί πολλές φορές να εκφραστεί σχετικά ακραία. Από αυτούς κάποιοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και άλλοι όχι.


Το Κέντρο Υγείας Μοιρών είναι πράγματι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο του 2015 εξυπηρέτησε χίλια οχτακόσια τριάντα τέσσερα (1834) άτομα στα επείγοντα περιστατικά. Εξακόσια ογδόντα δύο (682) για συνταγογράφηση, οχτακόσια ογδόντα εννιά (889) με υπέρταση, ενενήντα εφτά (97) στο καρδιολογικό, πεντακόσια δύο άτομα (502) στο οδοντιατρείο, εκατόν δεκαπέντε (115) από το παιδιατρικό και έγιναν τριάντα οχτώ (38) φυσιοθεραπείες. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου ανέρχεται στις σαράντα πέντε χιλιάδες, ενώ το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής σεζόν που κατακλύζονται περιοχές όπως η Αγία Γαλήνη, ο Κόκκινος Πύργος, οι Καλοί Λιμένες, τα Μάταλα κ.α. ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις εξήντα δύο χιλιάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων στο Κέντρο.

Pin It

Cook name