nax1-e1454662256601.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Υπερσύγχρονο μηχανήματα το CRM που λίγα νοσοκομεία έχουν σε όλη την Ελλάδα- σαπίζει στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας στην Νάξο, λόγω έλλειψης χειριστών το οποίο  χρησιμοποιείται για ανώδυνες επεμβάσεις, κυρίως στην ορθοπεδική. Ενώ, οι οδηγοί ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ είναι λίγοι και δεν βγαίνουν οι βάρδιες με αποτέλεσα λόγω φιλότιμου να σηκώνονται από το κρεβάτι τους και να επιστρέφουν για να εξυπηρετούν το οποιοδήποτε περιστατικό . O διευθυντής κύριος Βασίλειος Ραπτάκης μιλάει στο www.Life2day.gr


Σήμερα το LIFE2DAY.GR ταξιδεύει στην Νάξο για να συνεχίσει εκεί την μεγάλη έρευνα στα προβλήματα στις Μονάδες Υγείας της χώρας. Σημερινός μας συνομιλητής είναι ο κύριος Βασίλειος Ραπτάκης, διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας στην Νάξο. Αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα έλλειψης γιατρών, αλλά και διοικητικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και στην έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου που αφήνουν κενές ολόκληρες βάρδιες. Επίσης, το τραγικό της ιστορίας: Υπερσύγχρονα μηχανήματα όπως το CRM -που λίγα νοσοκομεία έχουν σε όλη την Ελλάδα- “σκονίζονται” λόγω έλλειψης χειριστών!


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Σκιάθου :Κλειστό το μικροβιολογικό λόγω έλλειψης αντιδραστήρων


Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας στη Νάξο διαθέτει τρεις παθολόγους, έναν καρδιολόγο, έναν γυναικολόγο, του οποίου η θέση από μέρα σε μέρα θα διαθέτει και μία δεύτερη γυναικολόγο η οποία αναμένεται στο νησί. Ακόμα υπάρχει ένας αναισθησιολόγος, δύο χειρουργοί, τρεις ορθοπεδικοί, τρεις μικροβιολόγοι, ένας ακτινολόγος, την ίδια ώρα που περιμένουν ακόμα την πρόσληψη ενός καρδιολόγου ακόμα και ενός επιπλέον παιδιάτρου, ακόμα δύο οδοντίατροι. Στις ελλείψεις και πιο συγκεκριμένα στους γιατρούς που αναμένει το νοσοκομείο προστίθεται και ένας νεφρολόγος, εκτός τον παιδίατρο και τον καρδιολόγο η προσθήκη των οποίων αναμένεται να λειτουργήσει την μονάδα τεχνικού νεφρού. Τέλος υπάρχει και ένας αριθμός δέκα αγροτικών γιατρών που καλύπτει τα Περιφερειακά Ιατρεία. Ο διευθυντής ανέφερε πως ο καρδιολόγος αποτελεί βασική έλλειψη και η αναμονή του είναι υψίστης σημασίας, μάλιστα η έλλειψη αφορά δύο ακόμα καρδιολόγους, ωστόσο αν όντως ο ένας έρθει θα μπορεί η Μονάδα να εξυπηρετηθεί, καθότι πρόκειται για ζήτημα εφημερίας, αφού αυτές δεν βγαίνουν με τον υπάρχον αριθμό. Το ίδιο συμβαίνει για την θέση του παιδιάτρου. Η υπόσχεση αφορά έναν γιατρό, όμως κανονικά η έλλειψη αφορά δύο γιατρούς. Τέλος ενημερωνόμαστε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχει μία μικροβιολόγος που εκπαιδεύτηκε στην Αθήνα και θα παράσχει τις υπηρεσίες της στην Μονάδα ώστε να λειτουργήσει το τμήμα αιμοδοσίας έως το τέλος του μήνα.
[caption id="attachment_70290" align="alignnone" width="600"]Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας στην Νάξο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας στην Νάξο[/caption]

Στο Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει επάρκεια. Βάση του οργανογράμματος υπάρχει μία έλλειψη που αγγίζει τα δύο άτομα, ωστόσο υπάρχει επάρκεια στις εφημερίες και στις άδειες, άρα το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο εκεί, όσο στο διοικητικό προσωπικό, το οποίο σήμερα παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις, δυσχεραίνοντας την λειτουργία του νοσοκομείου, απ’ το γραφείο των προμηθειών έως το λογιστήριο. Ο κύριος Ραπτάκης ζητάει τέσσερις έως πέντε διοικητικούς υπαλλήλους “χθες” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η Μονάδα.


Ο κύριος Ραπτάκης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το ΕΚΑΒ της περιοχής αποτελείται από εφτά άτομα τα οποία ωστόσο δεν είναι αρκετά ώστε να βγαίνουν όλες οι βάρδιες της ημέρας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτούνται έντεκα άτομα, γεγονός που φέρνει την έλλειψη στα τέσσερα άτομα. Ωστόσο στις περιπτώσεις που προκύπτει περιστατικό στις ακάλυπτες βάρδιες, οι οδηγοί καλούνται και από φιλότιμο και μόνο επιστρέφουν στην βάρδια τους και εξυπηρετούν το οποιοδήποτε περιστατικό. Ο κύριος Ραπτάκης θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τους οδηγούς για αυτές τους τις υπηρεσίες, και τόνισε πως η διοίκηση του ΕΚΑΒ μπορεί αν θέλει να φέρει οδηγούς με απόσπαση, ωστόσο δεν θέλει να ξεβολέψει οδηγούς που βρίσκονται σε περιοχές που υπάρχει επάρκεια.


Ρωτάμε για ενδεχόμενα προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και ο κύριος Ραπτάκης απαντά στο LIFE2DAY.GR πως μαζί με την τελευταία διοίκηση έγινε πολύ καλή διαχείριση και παραγγελιών και προμηθειών και μάλιστα σε σημαντικές ποσότητες που επιτρέπουν στην Μονάδα να έχει επάρκεια υλικών κι έτσι δεν υπάρχουν ελλείψεις. Σε αυτό συνεισφέρει σημαντικά η υπάλληλος που όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο συνεντευξιαζόμενος μας, “δίνει και την ζωή της” προκειμένου με έγκαιρες παραγγελίες, να μην λείπει τίποτα. Ίδια καλά λόγια ακούμε και για την φαρμακοποιό που έως τώρα φροντίζει για την πλήρη επάρκεια φαρμάκων ακόμα και για φάρμακα που θεωρούνται ακριβά, καθώς ακόμα και η θεραπεία των καρκινοπαθών διεξάγεται ομαλά.


Ο κύριος Ραπτάκης εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ωστόσο παραμένουν άθικτα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στον ακτινολόγο που δεν υπάρχει, στον τεχνολόγο χειριστή του CRM σε επεμβάσεις, κυρίως στην ορθοπεδική. Μία τεχνολογία που βοηθά σε μία ανώδυνη και δίχως ταλαιπωρία για τον ασθενή, τακτική. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λίγα νοσοκομεία διαθέτουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κι όμως υπάρχει στην Νάξο χωρίς άτομο να το χειριστεί και σαπίζει .


Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Νάξου δεν καλύπτει μόνο το νησί το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει πληθυσμό εικοσιδύο χιλιάδες. Εξυπηρετεί παράλληλα την Αμοργό, μόνιμου πληθυσμού δυόμισι χιλιάδων κατοίκων, καθώς και τα τέσσερα νησιά των μικρών Κυκλάδων που είναι οι Δονούσα, το Κουφονήσι, η Κέρος, η Σχοινούσα και η Ηράκλειά, πληθυσμού περίπου δύο χιλιάδων. Ακόμα υπάρχουν ασθενείς από τη Σαντορίνη, την Ίο, την Πάρο και την Φολέγανδρο ως το πιο κοντινό κέντρο. Συνολικά εκτιμάται πως η Μονάδα καλύπτει τον μισό νομό που υπολογίζεται σε εκατόν έντεκα νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυσκολία μεταφοράς των ασθενών από νησί σε νησί δεδομένων και των κακών καιρικών συνθηκών που κατά διαστήματα πλήττουν το Αιγαίο. Ο κύριος Ραπτάκης αναφέρει πως την θερινή περίοδο επικρατεί “χαμός” στο Κέντρο όπου κανείς δεν εφησυχάζει ολόκληρο το εικοσιτετράωρο! Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιούλιο, χειρουργικά και παθολογικά μόνο, το Κέντρο εξυπηρέτησε πεντακόσια είκοσι άτομα!

Pin It