.
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Με ελάχιστους νοσηλευτές λειτουργεί το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης οι οποίες απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και χωρίς φαρμακοποιό ,παρά τις σχετικές εισηγήσεις. Την ανησυχία του εκφράζει στο www.Life2day.gr ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας κύριος Παναγιώτης Δαρπαλάς για τις ελλείψεις φαρμάκων που θα δημιουργήσει η νέα νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία τα ακριβά φάρμακα δεν θα δίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέσω των νοσοκομείων.


Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, ωστόσο, ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας κύριος Δαρπαλάς Παναγιώτης τονίζει ότι με την νέα νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία τα ακριβά φάρμακα δεν θα δίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέσω των νοσοκομείων αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Γι' αυτό η διοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα ζητώντας πιστώσεις από το Υπουργείο και αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση από τον Υπουργό για πιστώσεις με επιπλέον επιχορήγηση ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις παραγγελίες αυτές τα νοσοκομεία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτή είναι η δέσμευση χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο και ότι θα πραγματοποιηθεί.


Η μεγάλη έρευνα του www.LIFE2DAY.gr σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας σταματάει , σήμερα στη νότια Πελοπόννησο και παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο. Συνομιλητής μας στην σημερινή έρευνα είναι ο κύριος Δαρπαλάς Παναγιώτης, διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας. Θα μας παρουσιάσει την άρτια διαχείριση του νοσοκομείου στον τομέα των υλικών, αλλά και τις επιχορηγήσεις που βοήθησαν στον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Μας παρουσιάζει τις προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτές. Ακόμα, το σχέδιο του νοσοκομείου του ώστε να καλυφτεί το ζήτημα της προμήθειας των φαρμάκων.


Το Νοσοκομείο Τριπόλεως διαθέτει όλες τις ειδικότητες πέραν της ανοιχτής καρδιοχειρουργικής, γεγονός που το καθιστά κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου. Από διαγνωστικές εξετάσεις καρδιάς, νευροχειρουργική, γναθοχειρουργική παιδοχειρουργική κλπ. Αυτό που ουσιαστικά έδωσε πνοή στο νοσοκομείο και τις μονάδες του ωστόσο, είναι οι πρόσφατες προσλήψεις επικουρικών γιατρών που στελέχωσαν με επάρκεια το νοσοκομείο. Οι προσλήψεις περιλάμβαναν δύο παθολόγους, έναν γυναικολόγο και έναν παιδοψυχίατρο. Εξαίρεση αποτελεί η θέση του φαρμακοποιού που λείπει από το νοσοκομείο, παρά τις σχετικές εισηγήσεις.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ Κ.Υ:Κυροδολίβους:με τέσσερις γιατρούς εξυπηρετεί 23 χωριά &περιστατικά της Εγνατίας οδού


Ο κύριος Δαρπαλάς επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως τα πράγματα είναι διαφορετικά στον τομέα των νοσηλευτών. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και προφανώς απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό πως από την διοίκηση του νοσοκομείου έχουν γίνει απανωτές εισηγήσεις για προσλήψεις νοσηλευτών, αίτημα που έως αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιείται.


Ρωτήσαμε τον κύριο Δαρπαλά για την πληρότητα του νοσοκομείου σε αναλώσιμα υλικά και τρόφιμα, με τον συνεντευξιαζόμενο μας να είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αφού έγινε πολύ καλή διαχείριση και ουσιαστικά προσαρμογή στην ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των προϋπολογισμών φροντίζοντας κατά προτεραιότητα την επάρκεια σε αυτόν τον τομέα.


Στην αντίστοιχη ερώτηση για την επάρκεια των φαρμάκων, ο κύριος Δαρπαλάς σημείωσε πως έως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις. Ωστόσο, μετά και τη νέα νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία τα ακριβά φάρμακα δεν θα δίνονται πλέον από τον ΕΟΠΠΥ αλλά μέσω των νοσοκομείων αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Γι' αυτό η διοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα ζητώντας πιστώσεις από το Υπουργείο και αυτή τη στιγμή υπάρχει δέσμευση από τον Υπουργό για πιστώσεις με επιπλέον επιχορήγηση ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις παραγγελίες αυτές τα νοσοκομεία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ασφαλώς έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτή είναι η δέσμευση χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο και ότι θα πραγματοποιηθεί.


Ο κύριος Δαρπαλάς ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με δώδεκα ολοκαίνουρια μηχανήματα για την μονάδα τεχνητού νεφρού, μετά και από δωρεές από Συλλόγους όπως οι "Παναρκάδες" που προσέφεραν άλλα έξι μηχανήματα υπερσύγχρονης τεχνολογίας που εικάζεται ότι είναι πιο προηγμένα και από αυτά που συναντώνται στα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή. Παράλληλα μέσω ΕΣΠΑ το νοσοκομείο προμηθεύτηκε νέο αξονικό, αλλά και αιμοδυναμικό με δωρεά μισού εκατομμυρίου ευρώ από πέρσι, οπότε σε ενικές γραμμές δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.


Το Γενικό Νοσοκομείο Τριπόλεως δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Τρίπολης και τα γύρω χωριά αλλά και όλους τους Νομούς της Πελοποννήσου πλην αυτών της Ηλείας και Αχαΐας που εξυπηρετούνται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Αυτό συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης χειρούργων και νευροχειρουργών, όπως και το αιμοδυναμκό αλλά και τον παιδοχειρουργό στο νοσοκομείο αυτό. Μάλιστα, παρατηρείται επισκεψιμότητα από άλλους νομούς κυρίως για νευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ συνολικά περισσότεροι από δεκαεφτά χιλιάδες πολίτες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ετησίως χωρίς φυσικά να προσμετρώνται οι επισκέψεις από τα εξωτερικά ιατρεία, σε ένα σύνολο πληθυσμού που αγγίζει τις εξακόσιες χιλιάδες κατοίκων.


Ο κύριος Δαρπαλάς επιβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως το 2015 ο προϋπολογισμός ήταν μειωμένος. Από την άλλη, είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το 2009 οι δαπάνες ήταν τεχνικά διογκωμένες και ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη να μπει μία τάξη στο οικονομικό αυτό χάος. Η σημερινή πραγματικότητα ωστόσο ανάγκασε τα νοσοκομεία να κάνουν προσαρμογές πάνω από το μέτρο του δυνατού. Σε ότι αφορά το νοσοκομείο της Τρίπολης η προσαρμογή αυτή έχει γίνει με τον πιο αναίμακτο τρόπο, ωστόσο μετά το δεκάμηνο υπήρξαν δαπάνες που απαιτούσαν συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος ωστόσο έγινε αποδεκτός με σχετική έγκριση και από την πλευρά του νοσοκομείο γίνεται η ανάλογη προσαρμογή χωρίς να παρατηρείται κάποια έλλειψη. Ακόμα κι έτσι παρατηρήθηκε μία καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων που αφορούσε το πρώτο οχτάμηνο του έτους, όμως μετά το καλοκαίρι υπήρξε ικανοποιητική ροή εκταμιεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο χορηγήθηκε το 80% του προϋπολογισμού του έτους.

Pin It