alexandroypoli-2--e1453716909138.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Η ιδιομορφία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, να είναι παράλληλα και νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. αλλά και Πανεπιστημιακό, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία . Ενώ η συνεχώς μειωμένη χρηματοδότηση έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα κυρίως ογκολογικά . Ο κύριος Ιωάννης Πνευματικός- διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής Διοικητής μιλάει στο www.LIFE2DAY.gr


Tα ογκολογικά φάρμακα είναι πολύ ακριβά λέει στο LIFE2DAY o κ. Πνευματικός και η αλλαγή της διαδικασίας παραγγελιών απ' ευθείας, αναμένεται να αυξήσουν την τιμή έως και 70% κάνοντας πολλά φάρμακα, απαγορευτικά για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ :Με δύο γιατρούς λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Πάργας

Σήμερα το LIFE2DAY.GR στo πλαίσια της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, φτάνει στην Αλεξανδρούπολη και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και θα μιλήσει με τον κύριο Πνευματικό Ιωάννη, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή Διοικητή. Ο κύριος Πνευματικός μας παρουσιάζει την διπλή ιδιότητα του νοσοκομείου και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την διαφορετικότητα, ενώ παράλληλα στέκεται στις δυσκολίες που προκύπτουν από την συνεχώς μειωμένη χρηματοδότηση, αλλά και το νέο πρόβλημα που αφορά την προμήθεια φαρμάκων.


Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, απαρτίζεται από εξακόσιες ογδόντα κλίνες συνολικά σε όλες τις μονάδες με σημαντικό έργο στην νευροχειρουργική, παθολογική, την πυρηνική ιατρική, την ακτινοθεραπεία και την αιματολογική. Η ιδιομορφία ωστόσο του νοσοκομείου έγκειται στην διπλή ιδιότητά του μιας και είναι παράλληλα και νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. αλλά και Πανεπιστημιακό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να μοιραστεί ομοιόμορφα και λειτουργικά στην κάθε Μονάδα γενικά του νοσοκομείου, αφήνοντας κενά σε μονάδες είτε του ΕΣΥ είτε του Πανεπιστημιακού. Έτσι, κρίνεται σκόπιμο με την μορφή που έχει αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο η στελέχωση με τουλάχιστον είκοσι πρόσθετων νοσοκομειακών ιατρών.
[caption id="attachment_69802" align="alignnone" width="500"]Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης[/caption]

Ο κύριος Πνευματικός εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως η δική τους πρόταση είναι η μόνη βιώσιμη, αφού ζητούν την ένωση των δύο μορφών του νοσοκομείου σε μία, με την πρακτική λειτουργία των μονάδων ενωμένων. Αυτή τη στιγμή -με την γενικότερη προβληματική εικόνα που επικρατεί- χρειάζεται ιεράρχηση αναγκών και ακολούθως η προσπάθεια κάλυψης των σχετικών ελλείψεων, όπως επίσης η ανακατανομή του προϋπολογισμού για την ορθή χρήση του. Σύντομα -με την υφιστάμενη μορφή του νοσοκομείου- οι ελλείψεις θα είναι πολύ περισσότερες, ωστόσο με την πρόταση ενοποίησης οι ελλείψεις θα ελαχιστοποιηθούν και η πλήρωσή τους θα αποτελεί πιο εύκολο έργο. Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στο σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει το Νοσοκομείο σε ολόκληρη την Μακεδονία, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα που πραγματοποιεί εμβολισμό σε ανευρύσματα του εγκεφάλου, μέθοδο την οποία εκπονεί με περηφάνια το Πανεπιστημιακό τμήμα του Νοσοκομείου.


Ρωτώντας τον κύριο Πνευματικό σε τι κατάσταση βρίσκεται το νοσοκομείο από άποψη επάρκειας αναλώσιμων υλικών, τροφίμων και φαρμάκων, εκείνος απάντησε στο LIFE2DAY.GR πως το νοσοκομείο κάνει υποδειγματική διαχείριση των οικονομικών του ακόμα κι αν η χρηματοδότηση φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, γίνεται πάντοτε ορθολογική διαχείριση με προτεραιότητα την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως είναι τα αναλώσιμα και τα τρόφιμα.


Ωστόσο στα φάρμακα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Συγκεκριμένα, αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως τα ογκολογικά φάρμακα είναι πολύ ακριβά και η αλλαγή της διαδικασίας παραγγελιών απ' ευθείας, αναμένεται να αυξήσουν την τιμή έως και 70% κάνοντας πολλά φάρμακα, απαγορευτικά για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.


Σε ότι αφορά τις δράσεις του νοσοκομείου στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο κύριος Πνευματικός αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως με μεθοδευμένες ενέργειες, το νοσοκομείο κατάφερε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ τεσσεράμισι εκατομμυρίων για δύο έτη, με το οποίο αγοράστηκε καινούριος αξονικός, μαγνητικός τομογράφος, αγγειογράφος, ενώ εξοπλίστηκε και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αξίας οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα το νοσοκομείο έχει καταφέρει να αντικαταστήσει το πετρέλαιο με φυσικό αέριο, ενώ προβαίνει σε επαρκή συντήρηση όλων των μηχανημάτων .


Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έβρου, εξυπηρέτησε σαράντα δύο χιλιάδες ασθενείς συνολικά, δηλαδή περίπου τρεις χιλιάδες οκτακόσιους σαράντα τον μήνα. Τα στοιχεία αναφέρουν οκτώ χιλιάδες χειρουργεία, ενενήντα εννιά χιλιάδες πεντακόσιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και σαράντα πέντε χιλιάδες επισκέψεις στα επείγοντα.


Ο κύριος Πνευματικός μας ενημέρωσε πως ο προϋπολογισμός για το 2015 ανήλθε στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ με το υπόλοιπο σε εκκρεμότητα να μην είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα, προς το τέλος του 2015 το νοσοκομείο έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ από τον νέο Υπουργό Υγείας, κύριο Ξανθό. Ο δε προϋπολογισμός του 2016 αναμένεται έως το τέλος του μήνα ή τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Pin It