25.000
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Ένας μόνο γιατρός υπάρχει στο Κέντρο Υγείας της Φιλιππιάδας, ο οποίος καταβάλει ηρωικές προσπάθειες για να καλύψει τις ανάγκες είκοσι πέντε χιλιάδων( 25.000 ) κατοίκων και από περιοχές του νομού Άρτας. H  κυρία Ιουλία Κίρκου - πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων όλων των κέντρων Υγείας του νομού Πρέβεζας, μιλάει στο www.Life2day.gr


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ :Κέντρο Υγείας Βουτσαρά:χωρίς φάρμακα & μηχανήματα αραχνιάζουν


Το Κέντρο Υγείας της Φιλιππιάδας , εξυπηρετεί κάθε μήνα, περισσότερα από χίλια εφτακόσια άτομα κάθε μήνα, ενώ προσεγγιστικά ο πληθυσμός που καλύπτει υπερβαίνει τους είκοσι πέντε χιλιάδες κατοίκους, αν αναλογιστεί κανείς πως οι επισκέψεις τους δεν έρχονται μόνο από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας στον οποίο βρίσκονται αλλά και από περιοχές του νομού Άρτας.


Ο σημερινός σταθμός της έρευνας του LIFE2DAY.GR στις μονάδες υγείας ανά την Ελλάδα, αποτελεί η Φιλιππιάδα και το τοπικό Κέντρο Υγείας το οποίο διευθύνει η κυρία Ιουλία Κίρκου και η οποία περιγράφει τις ηρωικές προσπάθειες ενός γιατρού που καλείται να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου μιας μεγάλης περιοχής. Η κυρία Κίρκου λέει χαρακτηριστικά πως τέτοιες εικόνες δεν θα υπήρχαν ούτε σε περίοδο πολέμου!


Η Φιλιππιάδα είναι μια κωμόπολη του νομού Πρέβεζας χτισμένη σε ένα κομβικό σημείο, βορειοανατολικά της Πρέβεζας, δυτικά της Άρτας, νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και βορειοδυτικά της Αμφιλοχίας και όπως θα δούμε παρακάτω, λειτουργεί σε αυτήν ένα ιδιαίτερα δραστήριο Κέντρο Υγείας.


Στη συνομιλία του LIFE2DAY.GR με την κυρία Κίρκου, μαθαίνουμε πως αυτή τη στιγμή στο Κέντρο βρίσκεται μόλις ένας γενικός γιατρός, υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση όλων όσων επισκέπτονται την μονάδα. Οι οργανικές θέσεις για το Κέντρο είναι έντεκα και όπως μας λέει η υπεύθυνη για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Κέντρο θα ήταν απαραίτητη η παρουσία τεσσάρων γενικών γιατρών ώστε να βγαίνουν κανονικά και οι εφημερίες, αλλά και ενός μικροβιολόγου, ενός ακτινολόγου, ενός παιδιάτρου και ενός γυναικολόγου. Ανάγκες που προφανώς βρίσκονται πολύ μακριά από την τρέχουσα πραγματικότητα. Προς το παρόν πάντως, η βοήθεια στην οποία καταφεύγει το Κέντρο, έρχεται από τους γιατρούς στα Περιφερειακά Ιατρεία οι οποία κατά διαστήματα έρχονται και εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.


Αντίστοιχο είναι το ζήτημα και με τους νοσηλευτές καθώς μαζί με τα Περιφερειακά Ιατρεία, υπάρχουν δεκαπέντε νοσηλευτές, αριθμός που ολοένα μειώνεται αφού υπάρχουν αποσπάσεις και μετακινήσεις, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο των εργαζομένων εκεί.


Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και από τα αναλώσιμα που καταναλώνει το Κέντρο Υγείας. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως γάζες, σύριγγες και άλλα παρόμοια και κατά συχνά διαστήματα, το Κέντρο διοργανώνει εράνους μεταξύ των εργαζομένων με τα χρήματα που μαζεύονται να χρησιμοποιούνται στην αγορά αναλώσιμων υλικών που μετά βίας εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες της μονάδας.


Αντίστοιχη περίπτωση έχουμε και με τα φάρμακα στα οποία υπάρχει επίσης τεράστια έλλειψη. Η κυρία Κίρκου εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι να καταφεύγουν στον δανεισμό από το κοντινό νοσοκομείο της Πρέβεζας.


Η κυρία Κίρκου δείχνει ότι δεν δίνει τεράστια βαρύτητα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όταν οι υπόλοιπες ανάγκες είναι τόσο μεγάλες, όμως υπάρχουν ανάγκες ακόμα και σε παρασκευαστές, αλλά και σε προσωπικό που θα εργαζόταν στο μικροβιολογικό.


Το Κέντρο Υγείας της Φιλιππιάδας, εξυπηρετεί κάθε μήνα, περισσότερα από χίλια εφτακόσια άτομα κάθε μήνα, ενώ προσεγγιστικά ο πληθυσμός που καλύπτει υπερβαίνει τους είκοσι πέντε χιλιάδες κατοίκους, αν αναλογιστεί κανείς πως οι επισκέψεις τους δεν έρχονται μόνο από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας στον οποίο βρίσκονται αλλά και από περιοχές του νομού Άρτας.

Pin It