Νέα έρευνα από τη Φινλανδία δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα του ινδολοπροπιονικού οξέος – ενός προϊόντος των βακτηρίων του εντέρου που αυξάνεται με μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες – μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι του διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη προτείνει ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα στο αίμα του ινδολοπροπιονικού οξέος, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν των βακτηρίων του εντέρου, μπορεί να προστατεύσει από διαβήτη τύπου 2. Γράφοντας για την ανακάλυψη στο περιοδικό Scientific Reports , η ομάδα – με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας στο Κουόπιο – δείχνει ότι διευρύνεται η κατανόησή μας για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα βακτήρια του εντέρου στη σχέση μεταξύ διατροφής, μεταβολισμού και υγείας.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μακράν η πιο κοινή μορφή διαβήτη σε όλο τον κόσμο και κυρίως αναπτύσσεται από το υπερβολικό σωματικό βάρος και την απουσία σωματικής άσκησης. Η παγκόσμια συχνότητα του διαβήτη στους ενηλίκους (90% των οποίων είναι διαβήτης τύπου 2) έχει αυξηθεί από 4,7% το 1980 σε 8,5% το 2014. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περισσότεροι από 29 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη. Υπάρχουν επίσης 86 εκατομμύρια που ζουν με προδιαβήτη, μια σοβαρή κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και άλλων προβλημάτων υγείας.
Αν και παλαιότερα ο διαβήτης τύπου 2 εντοπιζόταν μόνο σε ενήλικες, ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη τύπου 2 είναι τώρα σε άνοδο. Οι ενήλικες με διαβήτη έχουν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των δαπανών υγείας στις ΗΠΑ είναι για άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη.
Στην εισαγωγή της μελέτης τους, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πλέον γνωστό ότι παράγοντες όπως τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι τι συμβαίνει στο μοριακό επίπεδο για τη σύνδεση αυτών των παραγόντων με τη νόσο. Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί μεταβολομική, μια σχετικά νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους επιστήμονες να αξιολογήσουν ταχέως το προφίλ των μεταβολιτών του ανθρώπου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα προφίλ μεταβολιτών 200 συμμετεχόντων σε μία φινλανδική μελέτη πρόληψης διαβήτη, που είχαν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη και ήταν υπέρβαροι, όταν άρχισε η μελέτη. Οι συμμετέχοντες διακρίθηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 χρόνια, και η άλλη ομάδα τύπου δεν ανάπτυξε διαβήτη τύπου 2 κατά τα 15 χρόνια παρακολούθησης.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα προφίλ μεταβολιτών των δύο ομάδων, βρήκαν ότι αυτό που ξεχώρισε ήταν διαφορές στα επίπεδα του ινδολοπροπιονικού οξέος και ορισμένων μεταβολιτών λιπιδίων.
Περαιτέρω ανάλυση πρότεινε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα στο αίμα του ινδολοπροπιονικού οξέος (ενός υποπροϊόντος των βακτηρίων του εντέρου), φάνηκε να προστατεύονται από την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και ολικής αλέσεως φαίνεται ότι αυξάνει τα επίπεδα του ινδολοπροπιονικού οξέος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που παράγεται από τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube