Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Υπουργείο Υγείας: Τι τροποποιείται στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού;

Υπουργείο Υγείας: Τι τροποποιείται στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού;

Υπουργείο Υγείας: Ο λόγος που ο Προσωπικός Γιατρός δεν έχει μπει σε όλα τα ελληνικά σπίτια είναι το χλιαρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών να συμμετέχουν.

Με ισχυρά κίνητρα προς τους νέους γιατρούς για να σταδιοδρομήσουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), επιχειρείται η επανεκκίνηση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει, λόγω των κενών και της αδυναμίας κάλυψης όλου του ελληνικού πληθυσμού, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τις προωθούμενες παρεμβάσεις βελτίωσης και ενίσχυσης για το θέμα του Προσωπικού Γιατρού παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο λόγος που ο Προσωπικός Γιατρός δεν έχει μπει σε όλα τα ελληνικά σπίτια είναι το χλιαρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιωτών γιατρών να συμμετέχουν. Έτσι, ο θεσμός μετρά σχεδόν πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες και 3.435 προσωπικούς γιατρούς. Εξ αυτών, οι 2.224 είναι γιατροί του δημοσίου και οι υπόλοιποι ιδιώτες.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχείρησε να ανοίξει τη «δεξαμενή» των ελευθεροεπαγγελματιών στους οποίους μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες. Εκτός από παθολόγους και γενικούς γιατρούς, δόθηκε η δυνατότητα και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα καρδιολόγους, να ενταχθούν στο σύστημα. Η μεταρρύθμιση αυτή εξυπηρετεί τους χρονίως πάσχοντες ώστε να έχουν ως Προσωπικό Γιατρό εκείνον που τους παρακολουθεί. Ακόμη και έτσι, όμως, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών δεν φτάνει να καλύψει όλο τον ελληνικό πληθυσμό.

Με αυτά τα δεδομένα, το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος που θα ειδικεύονται οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι που θα εργαστούν στην ΠΦΥ και μετά την Ιατρική θα έχουν κίνητρα για να δουλέψουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Επίσης, το αντικείμενο της Δημόσιας Υγείας ανανεώνεται και επικαιροποιείται στις Ιατρικές Σχολές, με σκοπό τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων γιατρών για την ΠΦΥ.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι Κινητές Ομάδες εντάσσονται ενεργά στο νέο σύστημα που αναμένεται να διαμορφωθεί. Μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και την επιτυχία του μοντέλου προσέγγισης των κατοίκων, οι ΚΟΜΥ θα βγαίνουν περισσότερο…στο δρόμο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να πηγαίνει ο γιατρός στον πολίτη, κάνοντας προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, συνταγογράφηση, ενώ και άλλοι επαγγελματίες όπως είναι οι επισκέπτες υγείας θα ενημερώνουν για πρόληψη και προαγωγή υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσλήψεις προσωπικού του δημοσίου τομέα για το 2024 με προτεραιότητα το ΕΣΥ

Παρατείνεται το Dentist Pass - Πάνω από 200.000 έχουν ήδη λάβει την ενίσχυση

ΠΟΥ - Μεγάλη έξαρση διφθερίτιδας στη Γουινέα

Πώς το Υπουργείο Υγείας θα προσπαθήσει να προσελκύσει νέους γιατρούς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει ο χρόνος για τη δήλωση στην πλατφόρμα - Εμπρηστικές "βόμβες"

Ακαθάριστα οικόπεδα: Η πλατφόρμα έχει δώσει στους πολίτες διορία μέχρι τις 30 Ιουνίου, μέχρι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να δηλώσουν ότι έχουν καλύψει τα πάντα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. 

«Ευρώπη των Εμβολίων»: Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Είναι καιρός να υπερασπιστούμε την πρόληψη σε όλες τις πολιτικές μας στον τομέα της υγείας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξάλειψη των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό στην Ευρώπη».

UNAIDS: Νέα στρατηγική για τον τερματισμό του AIDS

UNAIDS: Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για τη διασφάλιση ενός υγιέστερου, ασφαλέστερου, πιο δίκαιου μέλλοντος για όλους.

Close Icon