Πολιτική Υγείας

Βραζιλία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων

Βραζιλία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων

Βραζιλία: Η Βραζιλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων για έξι μήνες αφού οι αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά.

Η Βραζιλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων για έξι μήνες αφού οι αρχές εντόπισαν το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά, σύμφωνα με έγγραφο που υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης. Το έθνος της Νότιας Αμερικής, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος κοτόπουλου στον κόσμο με πωλήσεις 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον οκτώ κρούσματα του ιού H5N1 σε άγρια πτηνά, συμπεριλαμβανομένου ενός στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο και επτά στη γειτονική πολιτεία Espirito Santo.

Η μόλυνση από τον υποτύπο H5N1 της γρίπης των πτηνών στα άγρια πτηνά δεν προκαλεί απαγορεύσεις εμπορίου, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Ωστόσο, ένα κρούσμα γρίπης των πτηνών σε μια φάρμα συνήθως έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού και μπορεί να προκαλέσει εμπορικούς περιορισμούς από τις χώρες εισαγωγής. Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας δήλωσε αργότερα τη Δευτέρα ότι δημιούργησε ένα κέντρο επειγόντων επιχειρήσεων για το συντονισμό, τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση «εθνικών δράσεων που σχετίζονται με τη γρίπη των πτηνών».

Ενώ οι κύριες πολιτείες παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας βρίσκονται στο νότο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς η γρίπη των πτηνών στα άγρια πτηνά έχει ακολουθηθεί από μετάδοση σε εμπορικά σμήνη σε ορισμένες χώρες. Οι μετοχές της BRF SA με έδρα τη Βραζιλία, του μεγαλύτερου εξαγωγέα κοτόπουλου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 3,6% πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης και έκλεισαν την ημέρα κατά 0,5% χαμηλότερα.

Το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Υγείας είπε ότι δείγματα 33 ύποπτων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στο Espirito Santo, όπου η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα σε άγρια πτηνά την περασμένη εβδομάδα, ήταν αρνητικά για τον υποτύπο H5N1. Πέρυσι, αναφέρθηκαν πέντε κρούσματα ανθρώπινης γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, παλαιότερα κρούσματα γρίπης των πτηνών H5N1 είχαν θνησιμότητα 53%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τον Απρίλιο, ο ΠΟΥ είπε ότι μια 56χρονη γυναίκα στη νότια Κίνα πέθανε αφού βρέθηκε θετική στον υπότυπο H3N8 της γρίπης των πτηνών, σηματοδοτώντας τον πρώτο ανθρώπινο θάνατο από αυτό το στέλεχος της γρίπης των πτηνών. Ο ιός H3N8 είναι γνωστό ότι κυκλοφορεί από το 2002 και θεωρείται λιγότερο επικίνδυνος τόσο για τα οικόσιτα πουλερικά όσο και για τα άγρια πτηνά από τον H5N1.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαθαίνοντας από την πανδημία covid - Να τι χρειάζεται για να προετοιμαστούμε για την επόμενη

Μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων

27% πιθανότητα για άλλη πανδημία τύπου COVID μέσα σε 10 χρόνια

ΠΟΥ Ανακοίνωση - Θανατηφόρα η γρίπη των πτηνών για 56χρονη γυναίκα στην Κίνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Στόχος είναι να μπορούν όσοι έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Ο FDA ενέκρινε τελικά το τσιπ Neuralinkτου Έλον Μασκ για δοκιμές σε ανθρώπους. Έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι ανησυχίες;

Ισχυρίστηκε ότι το Neuralink θα μπορούσε να αυξήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη δημιουργώντας μια σύνδεση κατ' απαίτηση με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης - επιτρέποντας, για παράδειγμα, βελτιωμένη γνώση μέσω ενισχυμένης μνήμης και βελτιωμένες δεξιότητες μάθησης και επίλυσης προβλημάτων.

ΕΣΥ Νέα Κατάσταση - Αλλαγές στα νοσοκομεία με πράσινο φως Μητσοτάκη

Ριζικές αλλαγές αναμένεται να φέρει ο νέος Χάρτης Υγείας και στις κλινικές αλλά και γενικότερα στις δομές του ΕΣΥ. Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Χάρτη Υγείας θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις νοσοκομείων, όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.